Published on:
22.3.2021

Az elvárások hajtják, a munkaerőhiány fékezi a digitális transzformációt

Publikálva:
2021.03.22.

Fokozódott a vállalatokra irányuló nyomás, hogy technológiai fejlesztéseiket gyorsan és eredményesen valósítsák meg. Az új igényekhez igazodva rugalmas közvetítési szolgáltatásokat vezettünk be.

A megújulás kulcsa

A vállalatvezetők 83 százaléka úgy számol egy 2021 márciusában publikált nemzetközi felmérés szerint, hogy a következő három évben növelni fogja informatikai beruházásait. A megkérdezettek fele legalább 10 százalékkal többet kíván fordítani működése és üzleti modellje digitális transzformációjára a korábban tervezettekhez képest. 

Eközben világszerte a fejlődés első számú akadályává lépett elő a megfelelő munkaerő hiánya. A tech szektorban már a vállalatvezetők 84 százaléka tervezi, hogy független külső szakembereket von be a projektjeibe.


Szakemberek nélkül nem megy

„A versenyképesség szempontjából kritikus pont, hogy a prioritást élvező fejlesztési feladatok gyorsabban és hatékonyabban legyenek megvalósíthatóak. Magyarországon is érezhetően nőtt az igény az akár speciálisan egy adott feladatra felkészített szakemberekre” – értékelte a hazai helyzetet Fachs Anita, a Green Fox Academy operatív vezetője.

Ugyanakkor Magyarországon is egyre nagyobb problémát jelent a munkaerőhiány. 2015 óta háromszorosára, kilencezerre nőtt a betöltetlen informatikai pozíciók száma, 2023-ra pedig már akár 15-26 ezer szakember hiányozhat a magyar piacról.


Testreszabott megoldás három héten belül

„A startupoktól a nagyvállalatokig a cégek számára jelenleg a legnagyobb kihívás az alkalmazkodóképességük fokozása. Ennek támogatására indítottunk el egy olyan rugalmas közvetítési szolgáltatást, mellyel legfeljebb három héten belül biztosítunk azonnal bevethető junior fejlesztőket, rövid vagy hosszú távra” – tette hozzá Fachs Anita.

Ha vállalati partnerünk igényli, a programozókat intenzív kurzus keretében felkészítjük az aktuális projektben alkalmazott technológiára, ezzel a betanulás időtartama jelentősen lecsökken. Erős képzési bázisunkra támaszkodva pedig hasonlóan rövid idő alatt megoldjuk azt is, ha szükség van egy kolléga pótlására vagy a projektcsapat bővítésére.


IT szakemberekre lenne szükséged? Speciális igényei vannak a cégednek? Nézd meg rugalmas közvetítési szolgáltatásainkat!


Megnőtt a továbbképzések jelentősége

A digitalizáció sikere azon is múlik, hogy egy cég hogyan tudja felkészíteni meglévő munkatársait a változó feladatokra, beleértve a munkaerő digitális tudásának bővítését. Noha a technológiai fókuszú cégeknél a kompetenciák fejlesztése folyamatosan napirenden van, a Green Fox tapasztalatai szerint 2020-ban a senior szakemberek vállalaton belüli továbbképzésére helyeződött át a hangsúly.

Azokra a mentori szolgáltatásokra mutatkozott még igény tavaly, amelyek keretében az akadémia vezető szakértői, oktatói segítségével a vállalatok azonos tudásszintre emelhetik a fejlesztő csapataikat, ezzel csökkentve például egy technológiaváltás költségét. 


Szeretnéd fejleszteni csapatod informatikai tudását? Örömmel segítünk!


2021 az újrakezdés éve

Az új munkatársak felvétele egy időre ugyan háttérbe szorult, de 2020 végén visszatértek a vállalatok a pandémia előtti toborzási céljaikhoz, és ma már újra nagy a kereslet a junior programozók iránt. Az IT szektor egy átmeneti megtorpanás után az elsők között kapott új erőre, és ez a lendület minden jel szerint a következő években is kitart.


A szerzőről:

About the author

Junior programozó képzések

Zöld út az IT karrierednek

Érdekel

Ismerd meg céges szolgáltatásainkat!

Discover our services for companies!

Tovább olvasnál?

Tovább olvasnál?

Read more?

Read more?