Published on:
1.6.2021

Matchmaking: összekötjük a munkaadót az ideális jelölttel

Publikálva:
2021.06.03.

Hogyan tesszük hatékonyabbá a toborzást partnercégeink számára? Miben nyújtunk többet egy fejvadász cégnél? Hogyan zajlik maga a matchmaking? Ezekre a kérdésekre account managerünk, Várhegyi Viki válaszol.

Évente több száz junior fejlesztőt készítünk fel arra, hogy programozóként indítsák újra a karrierjüket. Mentoraink és pszichológusaink hónapokon át szimbiózisban dolgoznak velük, ezért jóval többet tudunk róluk annál, mint ami egy önéletrajzból kiderül. Így partnercégeinknek, akik igénybe veszik közvetítési szolgáltatásunkat, az egyedi matchmaking folyamatunknak köszönhetően olyan jelölteket tudunk javasolni, akik nemcsak technológiai tudásukban felelnek meg az elvárásoknak, hanem a vállalati kultúrába is illeszkednek.

Optimalizáljuk a toborzási folyamatot

A Green Foxnál a képzések során átfogó képet kapunk a hallgatókról, így a vizsga után hatékonyan tudjuk segíteni az elhelyezkedésüket. Ez vállalati partnereink számára is fontos érték, hiszen ennek köszönhetően képesek vagyunk komoly terhet levenni a vállukról. Optimalizáljuk a toborzási folyamatot, amely így lényegesen gyorsabban hoz eredményt, kevesebb munkaerőt köt le a vállalat részéről, és összességében költséghatékony megoldást jelent partnereink számára.

„Rugalmas közvetítési szolgáltatásunk részeként a matchmaking keretében nemcsak célzott előszűréssel segítünk a munkaadóknak, hanem a jelöltek önéletrajza mellé rövid elemzést is csatolunk, ami kitér a technológiai tudásukra, és arra is, hogy milyen a személyiségük, mennyire erősek az olyan soft skilljeik, mint a kommunikációs készség”

– hangsúlyozza Viki.

Ezt a leírást a mentoraink és a pszichológusaink készítik el, akik a képzés alatt szorosan együttműködnek a hallgatókkal.

„A kisebb cégek sokszor azért kérik a segítségünket, mert nincs dedikált HR-területük, a nagyobb cégek HR-esei pedig azért, mert a green foxos matchmaking folyamat sokkal hatékonyabbá teszi a munkájukat - teszi hozzá. - Együttműködésünknek köszönhetően nem kell hosszú hónapoknak eltelnie az új csapattag munkába állásáig, és a Green Fox képzését megelőző szigorú kiválasztásnak, illetve a jelöltek alapos ismeretének köszönhetően az általunk közvetített kollégák nagyobb eséllyel váltják be a hozzájuk fűzött reményeket.”

További előny a vállalatok szempontjából, hogy nem szükséges előszűrniük olyan készségeket, mint a programozás területén nélkülözhetetlen angoltudás. Képzéseink elvégzésének feltétele a legalább középszintű angolnyelv-ismeret, ezért ez garantált az általunk javasolt fejlesztők mindegyikénél.

Projekt alapon és hosszú távra is biztosítunk szakembereket

A közvetítési szolgáltatásaink keretében munkaerő-kölcsönzésre is van lehetőségük partnereinknek. Ez a legjobb döntés azokban a helyzetekben, amelyekben egy cégnek gyorsan és rugalmasan, a létszám tartós bővítése nélkül kell megoldást találnia egy kihívásra. Tipikus eset, amikor egy fejlesztői csapat váratlanul több új projektet kap, de nem rendelkezik elegendő kapacitással a feladatok ellátásához.

„Nálunk azonnal rendelkezésre áll a szabad kapacitással rendelkező fejlesztői gárda, a HR folyamatokban jártas kiválasztó csapat és a jelöltekről minden szükséges információ, ezért, akár 1-2 hét átfutási idővel tudunk junior programozót közvetíteni. Arra is volt már példa, hogy több fejlesztőt helyeztünk ki egy céghez, és egy tapasztalt mentort is adtunk melléjük, ami eredményesebbé tette az egész csapat munkáját”

– mondja Viki.

A munkaerő-kölcsönzés nemcsak maximális rugalmasságot biztosít, hanem kiváló alkalmat ad arra is, hogy a munkaadó új tehetségeket fedezzen fel vagy kipróbálja  szolgáltatásunkat, mielőtt megbízást ad a csapata hosszú távú bővítésére.

A matchmaking öt lépése

Account managerként Viki tartja a kapcsolatot a partnercégekkel, és ő az, aki felméri az igényeket. Ezután a talent managerünk összeveti azokat a végzett hallgatók készségeivel és preferenciáival. Mentoraink és pszichológusaink is segítik őt további információkkal, amelyek alapján részletes profilt alkotunk a jelöltekről.

A megfelelő jelöltek céghez való párosítása (a matchmaking) a következő módon történik:

  1. A partnercég jelzi nekünk, hogy junior szoftverfejlesztő(ke)t szeretne felvenni.
  2. Összegyűjtünk minden elérhető információt a jelölttel kapcsolatos elvárásokról, mind a szükséges technológiai ismereteket, mind a preferált személyes képességeket illetően.
  3. A megadott kritériumok alapján keresünk jelölteket a frissen végzett hallgatóink között. Ennek körülbelül 2-3 nap az átfutása.
  4. Átküldjük a cégnek az ajánlott jelöltek önéletrajzát és a róluk szóló leírást. (Természetesen az érintett hallgatókkal egyeztetve.)
  5. A cég visszajelzése alapján megszervezzük az interjúkat azokkal a jelöltekkel, akiket szeretnének meghallgatni.

Ha a partnerünk által meghatározott feladat- vagy munkakör speciális technológiai ismereteket kíván, tapasztalt mentoraink vállalják a leendő kolléga gyors felkészítését is. A cég igényeire szabott, két héten belül lezajló kiegészítő képzés megkönnyíti az új munkatárs beilleszkedését a fejlesztői csapatba, és egyben tehermentesíti a partnerünk senior szakembereit is.

Szintén a matchmaking része, hogy amikor a Junior programozó képzésünkön egy osztály a képzése végére ér, olyan eseményeket szervezünk, amelyek segítik partnercégeink és a hallgatók megismerkedését és egymásra találását. Ilyenek a rapid randi jellegű, interjús eseményeink, de vannak olyan alkalmak is, amikor a végzettek prezentációkkal mutatkoznak be.

„A matchmaking események nagy előnye, hogy a munkaadó néhány óra alatt akár tíz-húsz jelöltet is megismerhet. Vállalati partnereink épp ezért kedvelik a lehetőséget, de előfordul, hogy már az események előtt kérnek tőlünk ajánlásokat, kire fordítsanak kiemelt figyelmet, nehogy egy másik munkaadó elkapkodja előlük a számukra legjobb junior szakembereket.”

Fontos, hogy mindkét oldalt elégedetté tegyük

Közel száz céggel állunk partneri kapcsolatban, tízfős startupoktól ezerfős nagyvállalatokig, a legkülönbözőbb szektorokból. Vállalatonként eltérőek lehetnek az igények, és nemcsak az elvárt technológiai tudás, vagy egy-egy programnyelv ismerete terén. Ezenkívül az adott fejlesztői vagy IT csapat mérete is befolyásolhatja, hogy milyen tudású és személyiségű szakemberre van szükség.

Amikor új osztályt indítunk, mindig értesítjük a partnercégeket, és megosztjuk velük a létszámot, a képzés fókuszát (pl. Back-end, Full-Stack), és hogy várhatóan mikor végeznek a hallgatók, így előre tudnak tervezni. Ez közös érdek, hiszen a mi szempontunkból az az előnyös, hogy ha minél több partnerünk és hallgatónk talál egymásra.

„Természetesen a hallgatók elképzeléseit is felmérjük, és azokat figyelembe vesszük a matchmaking során. Minden hallgatótól előre bekérünk preferenciákat, így tudjuk, hogy ki az, aki érdeklődik tesztelői vagy más, nem szigorúan fejlesztői pozíciók iránt, illetve mindenkit megkérdezünk, hogy nyitott-e külföldi elhelyezkedésre. Az a célunk, hogy mindkét oldalt elégedetté tegyük, és tényleg jó matchek jöjjenek létre”

- teszi hozzá Viki.

Érdekelnek közvetítési szolgáltatásunk részletei? Tudj meg többet ide kattintva!

A szerzőről:

Várhegyi Viktória
Account Manager
"Várhegyi Viki vagyok, a Green Fox Account Managere. 6+ év tapasztalattal rendelkezem az IT szektorban. Ez idő alatt account és projekt menedzserként mindig arra törekedtem, hogy a partnerek a lehető legnagyobb értéket kapják az együttműködés által."

About the author

Junior programozó képzések

Zöld út az IT karrierednek

Érdekel

Ismerd meg céges szolgáltatásainkat!

Discover our services for companies!

Tovább olvasnál?

Tovább olvasnál?

Read more?

Read more?