Published on:
24.3.2022

Mi fán terem a Data Engineering és miért lehet jó karrierlehetőség neked?

Publikálva:
2022.03.24.

A Big Data az utóbbi időben alaposan felforgatta az üzleti világot és igényt teremtett olyan szakemberekre, akik rendet teremtenek a káoszban, azaz képesek olyan adatkezelő rendszereket felépíteni és működtetni, amik lehetővé teszik akár több millió adat rendszerezését, tisztítását, átalakítását és elemzését.

Becslések szerint a világ 2025-re 200 Zettabyte adatot fog létrehozni és tárolni. Bár ezeknek az adatoknak már maga a tárolása is hatalmas kihívás, a vállalatok számára az okozza a legnagyobb fejtörést, hogy ebből a hatalmas adatmennyiségből hogyan lehet kinyerni az értéket. A digitalizáció hatására ma már szinte minden szervezet hatalmas mennyiségű adatot gyűjt össze, és megfelelő szakemberekre illetve technológiára van szükségük ahhoz, hogy az adatok használható állapotba kerüljenek, mire eljutnak az adattudósokhoz és elemzőkhöz. Itt jön képbe a Data Engineer, aki elengedhetetlen fontosságú szerepet játszik ebben a folyamatban.

Mit csinál egy Data Engineer?

A Data Engineer olyan IT területen dolgozó szakember, akinek elsődleges feladata az adatok előkészítése analitikai vagy operatív felhasználásra. A teljes adatkezelő rendszer kiépítéséről, valamint arról gondoskodik, hogy a szükséges adatok hasznos és strukturált formában álljanak rendelkezésre. Céljuk, hogy az adatokat könnyen hozzáférhetővé tegyék és optimalizálják a szervezet big data ökoszisztémáját, ezzel lehetővé téve a cégek számára, hogy az adatok segítségével értékeljék és optimalizálják teljesítményünket.

Röviden: az adatmérnökök komoly értéket teremtenek azáltal, hogy automatizálják és optimalizálják az összetett rendszereket, így az adatokat hozzáférhető és használható üzleti eszközzé alakítják át.

Hol a data engineering helye a szervezeten belül?

A Data Engineer a data science csapatban dolgozik, számtalan más terület szakembereivel. A csapatban általában van adatelemző, BI engineer, adatbázis-adminisztrátor, Data Architect, Data Scientist és Data Quality Engineer is. Habár alapvetően csapatban dolgoznak, introvertált személyeknek is jó választás lehet ez a terület , hiszen végig tudnak csinálni úgy egy munkanapot, hogy csak röviden egyeztetnek a csapatukkal.  Ugyanakkor a Data Engineeringen belül is el lehet menni olyan irányokba, ahol nagyobb hangsúlyt kap a kommunikáció, akár az ügyfélkapcsolattartáson vagy egy csapat irányításán keresztül. 

Miért érdemes ezt a karrierutat választanod? 

Amíg vannak feldolgozandó adatok, az adatmérnökökre lesz kereslet.

A Dice Insights 2019-ben arról számolt be, hogy az adatmérnöki munka a technológiai ipar egyik legfelkapottabb munkaköre, megelőzve az informatikusokat, webdizájnereket és Adatbázis Architecteket.

A Data Engineer karrier egyaránt kifizetődő és kihívásokkal teli. Ha ebbe az irányba indulsz, fontos szerepet fogsz játszani a szervezet sikerében, mivel könnyebben hozzáférhetővé teszed azokat az adatokat, amelyekre adattudósoknak, elemzőknek és döntéshozóknak szükségük van a munkájuk elvégzéséhez. Emellett pedig az sem utolsó szempont, hogy az IT-n belül is kiemelkedő a fizetés és a legtöbb cégnél rendkívül rugalmasak a munkafeltételek. 

Milyen készségekre lesz szükséged ahhoz, hogy sikeres legyél ezen a területen?

A problémamegoldó készségekre mindenképp szükség lesz, ha ezt a szakmát választod, és meg kell tanulnod programozni is (Python, Java). Ami az előnye, az a hátránya is: hatalmas az igény erre a tudásra, így bőven van tennivaló, jó időmenedzsmentre van szükség, tudni kell priorizálni a feladatokat. Fontos továbbá, hogy rendelkezz egy erős logikai és analitikai érzékkel, hogy jól átlásd és megértsd a különböző rendszerek működését és nem árt, ha szeretsz számokkal és adatokkal dolgozni. :) 

Szeretnél egy olyan speciális IT tudást, ami hosszú távon értékes a piacon? Ha érdekelnek az adatok és jó logikai érzékkel rendelkezel, akkor lehet, hogy a Data Engineering lesz a Te karrierutad. Jelentkezz junior programozó képzésünkre és sajátítsd el villámgyorsan velünk.

A szerzőről:

About the author

Junior programozó képzések

Zöld út az IT karrierednek

Érdekel

Ismerd meg céges szolgáltatásainkat!

Discover our services for companies!

Tovább olvasnál?

Tovább olvasnál?

Read more?

Read more?