Published on:
13.10.2022

Nokia: "Egy olyan hely, amit a nyitottság kultúrája definiál"

Publikálva:
2022.10.13.

Szeretnétek jobban megismerni partnereinket, akiknél Ti is elhelyezkedhettek a képzést követően? Akkor jó helyen jártok! Ez alkalommal a Nokia-val ültünk le beszélgetni, és kérdeztük őket arról, hogy milyen munkahely a Nokia, és hogy miért jó náluk dolgozni. Olvassátok el cikkünket, és tudjatok meg többet róluk!

Milyen munkahely a Nokia? Kérlek, mutassátok be a céget.

A Nokia egy olyan hely, amit a nyitottság kultúrája definiál. A  Telco egy nagyon speciális ágazat, komplexitás terén egészen egyedülálló rendszereket építünk. Mérnöki szinten ez különösen nagy kihívás, ami soha ki nem fogyó fejtörést biztosít azoknak,  akik elkötelezettek a folyamatos fejlődés mellett.

Az irodánk a Corvin sétányon található, és a siteon jelenleg körülbelül 2400-an vagyunk, melynek nagyjából a fele R&D. Abszolút támogatjuk az otthoni munkavégzést, csapattól függően lehet teljesen irodai, hibrid vagy full remote opció mellett dönteni.

Miért jó Nálatok dolgozni?

A leghangsúlyosabb az atmoszféra, a mindent átjáró csapatszellem. Sablonosan hangzik, de a  bizalom nálunk tényleg mindenhol jelen van. Ezen felül az etikus, elfogadó kultúra a cég alappillérét képezi. Nálunk nem jellemzőek a belső céges politikai csatározások, mi egy hajóban evezünk, és ez a mindennapok hangulatában is megjelenik.

Büszkén mondhatjuk, hogy gyakorlatilag bárki, bármikor elérhető releváns témákban, akár a legmagasabb szinten lévő vezetőkig is. Nálunk a hierarchia nem meghatározó faktor, inkább az eredményekre fókuszálunk.

Emellett megemlítenénk a szakmai kihívásokat és lehetőségeket, ugyanis aki elkötelezett a technológia mellett, 40 évig garantáltan nem fog unatkozni.

Milyen IT karrierutak vannak Nálatok?

Változatos utakon lehet járni. A junior kollégák többnyire „SW Engineer”-ként kezdik a pályájukat és elindulnak a tudásbővítés útján, de utána maguk irányítják a specializációjukat. Nálunk alapvetően szétválik a fejlesztés és a tesztelés: lehet az Front-end vagy Back-end, de a telekom iparról általánosságban elmondható, hogy inkább „Back-end heavy”.  A senioritás növekedtével a kollégák egyre több alkalmazási területet ismernek meg, akár egy terméken belül, akár több terméken átívelően. Törekszünk rá, hogy mindenki ki tudja használni a benne rejlő lehetőségeket - nálunk (csak úgy, mint Zootropolisban) igaz a mondás, hogy bárkiből lehet bármi. Ha ma valahol bemész egy tetszőleges Leadership Team vagy Architect megbeszélésre Budapesten, 90%-ban olyan embereket fogsz látni, akik anno nálunk kezdték a karrierjüket tesztelőként vagy szoftver fejlesztőként. Nem nagyon lehet olyan szerepkört mondani a mi szakmánkban, amit nálunk ne lehetne belső fejlődéssel elérni.

Hogyan támogatjátok a munkavállalóitok digitális fejlődését?

A rengeteg belső tréning mellett több világszínvonalú platformot alkalmazunk a tudásbázis építésére. Minden kezdő kolléga saját induction plant és buddyt kap, aki az első hónapok során  vezeti a szakmai fejlődését. Ebben a fázisban alapvetően a környezetbe való beilleszkedés és az  alap terminológia elsajátítása a cél, a belső training anyagok és pairwork segítségével. Mindenki  számára az első pillanattól fogva elérhetők olyan eszközök, mint a LinkedIn Learning, illetve több  online platform is, több tízezer digitális könyvvel, tréninggel.

De hogy konkrétan a kérdésedre is válaszoljunk: mi a munkavállalóink fejlődését támogatjuk, cserébe ők támogatják az egész világ digitális fejlődését.

Élet a Nokia-nál

Mi a fontos számotokra egy junior programozóban?

Egyértelműen a hozzáállás, a világszemlélet, a személyiség, és a technológiához kötődő viszony. Maga a szaktudás ebben a fázisban kevésbé hangsúlyos. Olyan jelölteket keresünk, akik passzolnak a céges atmoszférába, megvan a kémia a célcsapattal, és megsejtjük náluk a telekommunikáció iránti “bekattanás” potenciálját.

Milyennek látjátok a Green Foxos hallgatókat?

A változatos háttér minket is folyamatosan meglep. Azt látjuk, hogy soft skill téren a hallgatók fejlettek, jól fejezik ki az igényeiket és meglátásaikat. A technikai ismeretek nagy szórást mutatnak, korábbi tapasztalatok vagy alap érdeklődés függvényében. Az eltökéltség mindenképp közös ismertetőjel, nem is csoda, hiszen egy teljesen új területen szeretnének elhelyezkedni. Ez a fajta motiváció mindenképpen imponáló a leendő munkaadók számára.

Miért döntöttetek úgy, hogy együttműködtök a Green Fox-szal?

A jelenlegi munkaerőpiaci helyzetben fontos, hogy több lábon álljunk forrásokat tekintve. A  Green Foxszal való együttműködés is ezt szolgálja, és az eddigi tapasztalatok alapján folyamatos ellátásra számítunk. A speciális terület miatt inkább a “cultural fit”-re fókuszálunk, a tényleges kompetenciafejlesztés már házon belül indul.

Miért ajánlanátok a Green Foxot másoknak?

Elsősorban a rugalmas, közvetlen hangnem miatt, ami előirányozza a jó együttműködést, illetve a  transzparencia és folyamatos interakciók miatt, amik fent is tartják azt. Rendszeresen egyeztetünk az  osztályokról, folyamatos a visszajelzések áramlása, és az azzal kapcsolatos akciók.

Sokszor hallani arról, hogy a szakemberhiány az IT szektor egyik legnagyobb kihívása, és hogy  a munkaerőpiac már nem képes kielégíteni az IT cégek felvevő képességét. Ti hogyan  vélekedtek erről? Hogyan látjátok a bootcampekben rejlő lehetőségeket? 

A befektetési hullámok miatt nálunk sokszor támad igény akár több száz kolléga felvételére egy évben. Ez igen komoly fejtörést okoz nekünk is. A pályaváltási hajlandóság és a bootcampek tevékenysége ebben komoly faktor lehet a jövőben, ahogy már most is alappillérnek tekinthető.

Általánosságban is igaz az iparágunkra, hogy olyan, mint amilyennek egy jó játéknak kell lennie:  „easy to learn and difficult to master”. Nyilván szoftvertesztelőként hamarabb el lehet kezdeni  érdemben dolgozni, mint mondjuk agysebészként, és erre a tulajdonságra a bootcampek nagyon  jól ráéreztek. Ez a Nokiánál talán a specifikus Telco tudás miatt még a többi vállalatnál is  erősebb. Sokszor igazából csak egy nagyon stabil alapra van szükségünk, hogy arra építkezni  tudjunk, de ezt követően ez az építkezés a komplex rendszereink miatt sok-sok évig tart. Nálunk egy produktív kolléga kinevelése legalább 2 év, tapasztalt kollégák 10 évnél kezdődnek. Ez mutatja, hogy bizony a kollégák megtartása is hasonlóan kritikus, hiszen 1 éves ugrásokkal a feladat ellátása lehetetlenné válik.

Sokszor hallani, hogy mennyire alacsony a nők aránya az IT szektorban. Ti ezt hogyan látjátok?  Van vagy terveztek elindítani valamilyen kezdeményezést ennek az aránynak a javítása  érdekében? 

Ez bizony napi szinten téma nálunk is. A szegmensben nagyjából 10% a nők aránya, míg nálunk a  központi funkciókkal együtt ez 35% körül van, a mérnöki vonalon 10-20% között mozog  általában. Mi egyrészt hiszünk abban, hogy mindenkinek egyenlő esélyeket biztosítunk, másrészt  több országos programban is részt veszünk, ahol fiatalok mentorálásán keresztül népszerűsítjük  a pályát.

Például április végén volt a Lányok Napja, ahol 38 ifjú hölgyet fogadtunk vendégül az irodában  egy napra, hogy megmutassuk nekik, milyen az élet itt a Nokiában. Vagy említhetném a Power  Up Girls programunkat, ami kifejezetten a hölgy kollégák szakmai előmenetelét, és a work-life  balance kialakítását célozza.

A szerzőről:

About the author

Junior programozó képzések

Zöld út az IT karrierednek

Érdekel

Ismerd meg céges szolgáltatásainkat!

Discover our services for companies!

Tovább olvasnál?

Tovább olvasnál?

Read more?

Read more?