Published on:
18.7.2022

Verseny az IT tehetségekért - Öt lépés, amivel a vállalatok előnyre tehetnek szert

Publikálva:
2022.07.18.

A fejlesztési igények és a technológiák gyors változása, a minőségi munkaerő hiánya, illetve az értékes szakmai tudással rendelkező kollégák megtartásának nehézsége világszerte komoly kihívások elé állítja a vállalatokat. Hogyan adható egyedi válasz egy globális problémára? Kinek a feladata kezelni ezt, és hogyan érdemes hozzáfogni? Ezeket a kérdéseket jártuk körül Fachs Anitával, a Green Fox vállalati szolgáltatásokért felelős cégvezetőjével.

Ütős csapat nélkül lehetetlen az üzleti célokat hatékonyan támogató IT szervezetet létrehozni és működtetni. A megfelelő tudással rendelkező, motivált szakembereket azonban egyre nehezebb megtalálni és megtartani. Tovább emeli a tétet, hogy a távmunka elterjedésével újabb lendületet kapott a munkaerőpiac globalizációja, ami a bérek szárnyalásában is megmutatkozik.

A hagyományos toborzási módszerek időigényesek és a türelem sem garancia a sikerre, különösen ha nagyobb létszám felvételére van szükség. Ez korántsem csak a klasszikus fejlesztői pozíciókat jellemzi. A verseny fokozódik speciális szakterületek, tudáskombinációk (például pénzügy és szoftverfejlesztés) vagy például a Salesforce és más platformok naprakész ismeretét igénylő pozíciók esetén. A vállalatnál dolgozók pedig könnyedén válthatnak, ha úgy érzik, nem tudnak fejlődni vagy nem kapják meg az elvárt teljesítményhez szükséges támogatást. 

1. Képzések stratégiai szerepben

A tehetségekért folyó versenyben azok a cégek tudnak előnybe kerülni, amelyek ismertek, vonzó munkáltatói márkát építenek, és segítik kollégáikat abban, hogy a munkájukban sikereket érjenek el, mert a szakmai eredményeikre büszke dolgozók elkötelezettebben kötődnek a cégükhöz. 

Van olyan vélemény, hogy mindez csupán fizetés kérdése. A legutóbbi kutatások azonban arra mutatnak rá, hogy a szakmai fejlődés és a kihívásoknak való megfelelés vágya épp olyan fontos motiváció a karrierdöntésekben, mint a jövedelem. Aki ezt felismerve a stratégiája központi elemévé teszi leendő vagy meglévő a munkatársainak képzését, versenyelőnyre tesz szert.

„Az IT munkaerőpiacon óriási a munkaerőhiány, így a tehetségek bevonzása és megtartása is kulcsfontosságú. Ebben pedig egyre nagyobb szerepet játszik az oktatás. Speciális helyzetekben gyakran csak a saját bootcamp indítása a járható út, például ha az üzleti folyamatok automatizálásához erős gazdasági alaptudással rendelkező szoftverfejlesztőkre van szükség. Ez a skillset nagyon ritka, ezért érdemes befektetni a saját szakembergárda képzésébe

– mutat rá Fachs Anita, a Green Fox vállalati szolgáltatásokért felelős cégvezetője. – A Green Foxnál már 2016 óta szervezünk hasonló képzéseket partnereink számára, így a tapasztalatainkra építve akár fél éven  belül felépítünk egy megfelelően képzett és motivált csapatot, akár a létszám, akár a kompetenciák bővítéséről van szó.” 

2. Egyedi igényekre szabott IT bootcamp

Az IT csapat fejlesztésének igénye a technológiai vezető oldalán fogalmazódik meg, és leginkább ő tudja meghatározni azt is, hogy pontosan milyen tudásra, hány főre és mikor lenne szüksége a soron következő fejlesztési cél eléréséhez. A Green Fox Academy már a kiindulópontok letisztázásában is hatékony segítséget tud nyújtani, amit a partnervállalat igényeinek megfelelő képzési konstrukció és az egyedi tananyag kialakítása követ. 

„A corporate bootcamp modell központi eleme az egyedi syllabus kidolgozása, amit koncentrált szakmai műhelymunkával állítunk össze. Több mint 1700 hallgató képzésének tapasztalata alapján pontosan tudjuk, milyen struktúrában és módszerrel lehet gyorsan és hatékonyan tanulni. Nemzetközileg validált know-how és tananyag alapján dolgozunk, amit hozzáillesztünk a partnerünk által meghatározott konkrét technológiához, platformhoz vagy fejlesztési projekthez”

– magyarázza Fachs Anita. 

A Green Fox már szinte az indulásától, 2016 óta tart célzott vállalati képzéseket. Az egyedi kurzusok megtervezése és lebonyolítása olyan speciális tudást és módszereket igényel, amit nagy nemzetközi partnerektől kapott megbízások során tökéletesített az akadémia. Jelenleg a közép-kelet-európai régióban a vállalati igényekre specializált IT bootcampek terén csak a Green Fox Academy rendelkezik ilyen sokrétű tapasztalattal és komplex modellel. 

3. Országhatárokon átívelő gondolkodás

A Green Fox Magyarországon, Csehországban és Szlovákiában is kiemelkedően sikeres szereplője az IT képzések piacának. Ez a tudása azoknak a vállalatoknak jelent stratégiai előnyt, akik nemzetközi szinten gondolkoznak az IT munkaerő allokálásában és fejlesztésében. 

„Nemzetközi corporate bootcamp indításával több nemzetiségű csapatok tudása fejleszthető azonos szintre egy időben, vagy felépíthető egy olyan regionális talent pool, ami lehetőséget ad egyszerre több új munkatárs felvételére

– emeli ki Fachs Anita.– További előnye, hogy akár  szűkebb szakmai területre vagy például platformspecifikus tudásra is irányulhat, amelyen nincsenek megfelelő képzések. Ez újabb perspektívákat nyit a tehetségekért folyó versenyben.”

A távoktatás épp olyan hatékony tud lenni, mint a jelenléti, ha ismerjük a figyelem és a motiváció fenntartásának módját. A Green Fox ezt a kihívást sikeresen megoldotta, ennek eredményeként az online és oncampus képzési formát ugyanolyan eredményességgel biztosítja partnereinek.

4. Projektkész csapat 

A partnerekkel nemcsak a corporate bootcamp testreszabásán dolgozik együtt szorosan a Green Fox. Az oktatás folyamatába szintén több ponton bekapcsolódik a leendő munkaadó: a későbbi munkaszituációkra felkészítő projektfeladatot ad és mentorként kísérheti a hallgatókat ezek megoldása során. Eközben személyesen megismeri a hallgatók készségeit, motivációit, mélyebben belelát a kollégái fejlődésébe és további szempontokkal erősítheti azt.

„A szakmai jelenlét rendkívül előnyös a vállalat számára. A hallgatók a gyakorló projektek során már elsajátíthatják a vállalatra jellemző technológiát, így az onboarding jelentős része már a corporate bootcamp ideje alatt megtörténik. A képzés végén a kollégák azonnal projektre állíthatók és lényegesen gyorsabban indul az értékteremtő munka”

- teszi hozzá a Green Fox vállalati szolgáltatásokért felelős vezetője. 

A közös képzés során összekovácsolódik a közösség, ami felgyorsítja a munkát és gördülékenyebbé teszi az együttműködést - ami jelentős plusz erőforrást jelent ott, ahol gyors és pontos munkavégzésre van szükség.

5. Employer branding 

A munkáltatói márka építése olyan pozitív hozadéka a corporate bootcamp együttműködésnek, amelyből csak profitálhat a vállalat. Az új munkatársak felvételét célzó képzés esetén például a partner több alkalommal mutathatja be a nála elérhető lehetőségeket és karrierutakat. A meglevő kollégák tovább- vagy átképzése pedig egyértelmű kifejezése a vállalat elkötelezettségének a lojális és értékes munkaerő megtartása mellett, ami a fluktuáció csökkentését segíti.

„A képzés végére tőlünk nem papírokat kapnak a partnereink. Önéletrajzok helyett személyiségeket ismernek meg”

– emeli ki Fachs Anita. Ez a kapcsolat megkönnyíti a HR döntéseket, ami például egy exkluzív kiválasztási lehetőséggel párosulva már utcahossznyi előnyt jelent a legígéretesebb munkatársak leszerződtetésében vagy akár egy kolléga számára olyan karrierterv megajánlásában, ami hosszú távú közös munka alapja lehet.

A szerzőről:

Fachs Anita
Vállalati szolgáltatásokért felelős cégvezető
Korábban évekig dolgozott marketing és account management területen régiós és globális vonatkozásban is. 2020 nyarán a magyarországi csapat vezetőjeként csatlakozott a Green Fox Academyhez, majd a vállalati szolgáltatásokért felelős cégvezetője lett. Az oktatás és az upskilling-reskilling szolgáltatások működtetéséért felel. Munkája során nagy figyelmet fordít az iskola folyamatos fejlődésére, az új oktatási és IT trendek követésére.

About the author

Junior programozó képzések

Zöld út az IT karrierednek

Érdekel

Ismerd meg céges szolgáltatásainkat!

Discover our services for companies!

Tovább olvasnál?

Tovább olvasnál?

Read more?

Read more?