Karriertű

Ismerd meg a nálunk választható IT karrierutakat!

Miről szól?

Ez a szerveroldali fejlesztés, tehát minden, ami a szerveren történik: adatbáziskezelés, interneten történő kommunikáció fogadása stb. Ez a weblapfejlesztésnek az a része, ami az adatokat kezeli, azaz nem a képernyőn látszik, hanem a háttérben történik. Back-end szinte minden cégnél, webalkalmazásnál, mobilalkalmazásnál van a világon. Hol nincs? Pl. mobilos számológépben vagy egy olyan játékban, ahol nem játszol mással.

Mi a kihívás benne?

Sok felhasználó kiszolgálása, biztonságos adatkezelés és -tárolás.

Mikor válaszd?

Ha nem feltétlen a színes-szagos munka, hanem az absztrakt feladatok tetszenek.

Példa

Az, hogy egy közösségi oldalra tudsz regisztrálni, be tudsz jelentkezni, le tudod kérdezni az ismerőseid listáját, meg tudod nézni a képeiket, tudsz velük chatelni, a back-end része a történetnek. Tehát bármi olyan interakció, ami megjelenik másnak, vagy más csinált, és te akarod megnézni, vagy másikszámítógépen is eléred.

Tudtad?

Erre a területre erősebb logikus, algoritmikus gondolkodás szükséges (főleg a későbbiekben, de ez nem feltétlen jelenti azt, hogy a back-endesek okosabbak is).

Miről szól?

A full-stack fejlesztő a back-endes és front-endes keveréke, aki mélyen inkább csak az egyik területhez ért, de mindkét területen elboldogul a tudásával, tudja, hogy mire van szüksége az egyik és a másik oldalnak. Projektcsapatokban általában a techlead szerepkör ilyen, akinek tudnia kell kommunikálni mind a front-endes, mind a back-endes munkatársakkal.

Mi a kihívás benne?

Valamennyire mindkét területre rá kell látni, a back-endre és a front-endre is, ismerni kell a teljes folyamatot, hogy bevethető legyél mindkét oldalon.

Mikor válaszd?

Ha nem szeretnél választani front-end és back-end között. Akkor való neked, ha az end to end folyamatok érdekelnek és szeretnél rálátni a teljes webalkalmazásra, nem csak egy-egy technikai szeletére.

Példa

Inkább kis cégeknél jellemző, ahol még kevesen vannak, vagy ha freelancerként kis weboldalak elkészítésével szeretnél foglalkozni. Nagyobb projekteken, ahogy ezt már írtuk, többnyire a techlead pozíció kívánja meg a full-stack tudást.

Tudtad?

Ezt a területet és kifejezést mostanság nagyon felkapták, szinte buzzword lett. Hiába vagy full-stackes, az egyiket mindig jobban fogod szeretni. Igazából ma már elvárás mind a back- és front-endestől is, hogy egy idő után elmozduljon full-stack irányba és ne legyen szakbarbár.

Miről szól?

Kifejezetten weboldalakról, azoknak is a megjelenítés részéről: itt nem az a kérdés, hogy mi az adat, hanem hogy hogy néz ki és hogyan működik.

Mi a kihívás benne?

A fejlesztésnek millió fajtájú, márkájú, kijelzőjű eszközön és különböző böngészőkben is jól kell kinéznie. Továbbá a front-endhez tartozik bármilyen bonyolultabb akció leprogramozása is: zoom, drag and drop... pl. mikor egy ruhavásárló site-on nagyobb lesz a kép, ha fölé húzod az egered.

Mikor válaszd?

Ha fontos számodra, hogy látványos, színes-szagos legyen a munkád.

Példa

A kedvenc közösségi oldaladon a back-endtől jön az adat, hogy milyen képeid vannak a galériában, de az, hogy ezek hogyan jelennek meg és tudod nyilakkal léptetni őket, már front-end.

Tudtad?

A tévhittel ellentétben nem feltétlen szükséges hozzá szépérzék, mert általában van külön dizájner vagy UX-es erre a célra. (Persze örülnek, ha valakinek van pluszban szépérzéke, de ezek inkább a céges kultúrától és igényektől függnek.) Első hallásra egyszerűbbnek tűnhet, mint a back-end, de nem az!

Front-end

A DevOps-os az, aki a webes alkalmazások szervereivel dolgozik, hogy azok megfelelően szolgálják ki a felhasználókat.

Miről szól?

Ez az ága a szoftverfejlesztésnek arról szól, hogy egy meglévő platform (pl. ServiceNow vagy Salesforce) képességeit kell egyedi fejlesztéssel kibővíteni, ebbe beletartozik a platform illesztése meglévő üzleti folyamatokhoz és integráció kialakítása meglévő rendszerekkel.

Mi a kihívás benne?

Meg kell ismerni egy komplex rendszert és kapcsolatot kell tartani az ügyfelekkel. Persze minden szoftverfejlesztőnek fontosak a soft skillek, de ezen a területen kiemelkedően fontos, hogy megfelelően kommunikálj a projektben részt vevő többi szereplővel.

Mikor válaszd?

Ha érdekelnek a céges üzleti folyamatok (pl. IT, HR, pénzügyek, logisztika), és fontos számodra, hogy a “nyers” kódon kívül ezeket az üzleti kérdéseket is lásd és értsd.

Példa

Egy nagyobb vállalat HR folyamata sok lépésből áll, toborzás, kiválasztás, betanítás stb., és ezt sokszor Excel sheetekben kezelik. Ennek kiváltására nagy igény mutatkozik, és egy ServiceNow Developer tipikusan ilyen projekteken dolgozik, ahol egyedileg kell bővíteni a platform képességeit és integrálódni kell a cég már meglévő rendszereihez.

Tudtad?

Ez a terület fejlődött az utóbbi években a legdinamikusabban, minden iparági előrejelzés azt mutatja, hogy a következő időszakban ez az irány fogja meghatározni a szoftverfejlesztést.

Front-end

A DevOps-os az, aki a webes alkalmazások szervereivel dolgozik, hogy azok megfelelően szolgálják ki a felhasználókat.

Miről szól?

A Microsoft Business Central tulajdonképpen egy vállalatirányítási rendszer, amely széleskörű funkcionalitással támogatja a különböző iparágakban jelenlévő vállalkozások működését. A beszerzéstől kezdve az eladáson át, egészen a raktárkezelésig mindenféle üzleti folyamat ezen a szoftveren belül kerül kialakításra. Ezt az alap rendszert kell az ügyfél igényeihez igazítani egyedi fejlesztéseken keresztül.

Mi a kihívás benne?

Azonfelül, hogy el kell sajátítani a Business Central programozási nyelvét, szükséges az is, hogy alapszinten megismerjünk bizonyos pénzügyi folyamatokat.

Mikor válaszd?

Ha a kódolás mellett nem ijeszt meg a pénzügy sem, és szívesen megismernéd a gazdaságot működtető üzleti folyamatokat.

Példa

Egy termék eladása több lépésből áll: ajánlattétel, rendelés befogadása, kézbesítés, számlázás, fizetés. Ezek a lépések általában más-más platformon történnek, míg a Business Central egységes felületet biztosít az eladás és még valamennyi üzleti folyamat lebonyolítására. A te feladatod lesz, hogy ezt a folyamatot az ügyfél igényeire szabd. A vásárlók és termékek kezelése, de még a számlakép generálása is a te felelősséged lehet.

Tudtad?

A Business Central első verziója 2018-ban látott napvilágot, tehát egy nagyon fiatal szoftverről beszélünk. Ebből adódik, hogy kevés hozzáértő szakember van a piacon, miközben hatalmas az igény rájuk.

Még nem tudsz dönteni, melyik irány érdekel?

Töltsd le Karriertűnket, hogy bármikor megtaláld a legfontosabb információkat Junior programozó képzéseink után elérhető karrierutakról!

Ezért építs IT karriert. Velünk.

Why choose us?

Több mint 1500-an választottak már minket
6 éve a piacon
100+ partnercég
Végzett hallgatóink 90%-a IT területen dolgozik

Front-end

A DevOps-os az, aki a webes alkalmazások szervereivel dolgozik, hogy azok megfelelően szolgálják ki a felhasználókat.

Miről szól?

Minden olyan program fejlesztéséről, ami nem számítógépen/mobilon/weben fut, hanem egyéb eszközön: autóban, hűtőben, liftben...

Mi a kihívás benne?

Meg kell ismerned annak az eszköznek a működését, alkatrészeit, amire fejlesztesz. A programozói tudáson túl ehhez gyakran erősebb fizikai, matematikai ismeretekre is szükség van.

Mikor válaszd?

Ha életre keltenéd a kódsorod, azaz a fejlesztésed végeredményét nemcsak egy képernyőn, hanem egy eszközön is látni szeretnéd (mozgás, villogás, hangadás, stb. formájában).

Példa

Ide tartozik minden okoseszköz is, pl. az okosotthon okosmosógépe.

Tudtad?

- Ezt a fejlesztést hardver programozásnak is hívhatjuk.

Front-end

A DevOps-os az, aki a webes alkalmazások szervereivel dolgozik, hogy azok megfelelően szolgálják ki a felhasználókat.

Miről szól?

Mielőtt bármilyen kód élesedik, fontos meggyőződni annak helyességéről, hogy ne okozzon gondot a felhasználóknak. A tesztautomatizáló olyan programot ír, ami nagyon rövid idő alatt ellenőrzi, hogy az alkalmazás az elvárt módon működik-e, akár automatizáltan “végigkattintgat” egy weblapot, és még publikálás előtt detektálja benne a hibákat, sérülékenységeket.

Mi a kihívás benne?

A DevOpsos karmesteres hasonlatnak megfelelően itt sem elég programozni, tisztában kell lenni a pontos elvárt működéssel, tudni kell az ördög ügyvédjeként gondolkozva fogást találni a megírt programon.

Mikor válaszd?

Ha úgy érzed, hogy bármit el tudsz rontani, akkor a tesztautomatizálás neked való, hiszen az lesz a munkád lényege, hogy rávilágíts a hibákra. És ha bírod a rossz zsaru szerepet!

Példa

A tesztautomatizálás magas szintje az etikus hackerkedés (penetration testing), illetve a stressztesztelés, amikor azt próbálod ki, hogy a program elbír-e egyszerre több százezer vagy millió felhasználót.

Tudtad?

Sokan összekeverik a manuális teszteléssel, de ma már korántsem erről van szó.

Front-end

A DevOps-os az, aki a webes alkalmazások szervereivel dolgozik, hogy azok megfelelően szolgálják ki a felhasználókat.

Miről szól?

Napjainkban végtelen mennyiségű adat termelődik az online térben. Ennek a sok adatnak viszont csak akkor van értelme, ha értékes információt tudunk kinyerni belőlük, azokból pedig le tudjuk vonni a megfelelő következtetéseket. Az adattudós az, aki olyan programot ír, ami kibányássza ezeket az információkat, és azok alapján válaszol a felmerülő üzleti kérdésekre.

Mi a kihívás benne?

Nemcsak programozni kell tudni hozzá, hanem érteni kell azt a közeget, amiből az adatok érkeznek. Tudni kell értelmet adni a rengeteg, önmagában jelentés nélküli vagy nem sok jelentéssel bíró adatnak.

Mikor válaszd?

Ha valamilyen pénzügyi vagy tudományos területről jössz (társadalomtudomány, természettudomány), mert sokkal jobban tudod értelmezni az adatokat, ha ismered azt a közeget, amiből azok érkeznek, és nem csak a számokat követed. De például egy étteremlánc adatainak értelmezéséhez a vendéglátós tapasztalat nyújt előnyt.

Példa

Ide tartoznak a különféle kép-, hang- vagy szövegfelismerő szoftverek, például amikor az autóban a kamera felismeri a gyalogost, vagy amikor egy telefonodon futó alkalmazással felismerteted a körülötted szóló zenét. De data scientistek dolgoznak azon is, hogy bármilyen weboldalon járva olyan tartalmat vagy hirdetést kapj, ami téged a legvalószínűbben érdekel.

Tudtad?

- Egyik alterülete az adatvizualizáció, amikor egy olyan programot írsz, ami megjeleníti az adatokat, pl. készít belőlük egy interaktív grafikont.

This is some text inside of a div block.

Junior programozó képzések

Zöld út az IT karrierednek

Érdekel