Published on:
5.9.2022

Kertészmérnökből Back-end- fejlesztő: „Jó azonnal látni a munkám gyümölcsét”

Publikálva:

Szukács Gergő kertészettudományi doktori tanulmányait hagyta abba, hogy elkezdje a Green Fox programozóképzését. Jelenleg egy hazai IT-szolgáltató cégnél dolgozik fejlesztőként, és élvezi, hogy minden nap újat tanul. Hogyan emlékszik vissza a képzésre, milyen volt számára az álláskeresés, és hogyan telik egy munkanapja? Ismerd meg Gergő karrierváltásának a történetét!

Mivel foglalkoztál a Green Fox előtt, és miért döntöttél a karrierváltás mellett?

Eredetileg kertészmérnök vagyok. A mesterképzés után PhD-zni kezdtem szintén a kertészettudomány területén, de közben egyre jobban aggódtam a jövőm miatt. Kimatekoztam, hogy ha minden az akkoriak szerint folytatódik, akkor nagyjából 70 éves koromra jutok el odáig, hogy venni tudjak egy 30 négyzetméteres garzonlakást. Szóval nem voltak túl fényesek a kilátások, ráadásul rengeteg energiabefektetést igényelt a PhD-képzés, és úgy éreztem, hogy nem igazán térül meg. Végül másfél év után abbahagytam a doktorit, és 2019 decemberében elkezdtem a Green Fox képzését.

Milyen típusú képzésre jártál? 

Back-endes osztályba jártam. Java és Java Script képzés is indult akkor, és mivel még nem ismertem ki magam a programnyelvek között, lényegében a vonatkozó Wikipédia-szócikkek alapján döntöttem a Java mellett. Ezt azóta sem bánom, bár később a Java Scripttel is meg kellett ismerkednem a munkám kapcsán. A campuson indult a képzés, azonban a gyakorlatra fókuszáló Projektfázis második hetétől a Covid miatt át kellett térnünk online oktatásra. Az alapok addigra szerencsére már megvoltak, ami talán megkönnyített az átállást.

Milyen élmény volt a képzés?

Nagyon jó tapasztalat volt. Nekem máig az jelenti az ideális programozói munkát, ami ott folyt. Az osztályunkban jó közösség és szoros együttműködés alakult ki, sokat segítettünk egymásnak. Volt az egésznek egy egyedi szellemisége. A képzés első szakasza, a Foundation alatt kaptunk egy feladatot, ami különösen tetszett. A Wanderer nevű játékhoz találtunk ki új dolgokat, én pedig azt tettem hozzá, hogy lehessen skint váltani: az eredeti szörnyes skinről ufós-tehenesre. Persze értek kihívások is, a mélypontot számomra a Gittel (a Gitt fejlesztők által használt verziókezelő szoftver – a szerk.) való találkozás jelentette. Azt hiszem, hogy anno pont fordítva próbálták elmagyarázni nekem, mint amilyen logika mentén én magyaráznám vagy magyarázom, és ez okozta a nehézséget, de ma már nagy kedvencem a szoftver. 

Milyen volt az álláskeresés? Mennyi idő alatt helyezkedtél el?

A Covid első hulláma alatt ért véget a képzés, amikor sok cég szüneteltette a toborzást. 3-4 hónapig kerestem állást, majd fél évig mentorkodtam a Green Foxnál. Ezután egy körülbelül 50 fős informatikai szolgáltató és tanácsadó cégnél helyezkedtem el, hivatalosan Back end fejlesztőként, de inkább Full Stackesnek mondanám magam. Az állásinterjú egy körből állt, feladatokat kellett megoldanom, és volt egy beszélgetés is. Szimpatikusnak találtam azt, aki interjúztatott, és úgy tűnt, hogy ebben a pozícióban sokat tanulhatok, ezért tetszett meg a lehetőség. 

Milyen a munkád, mit csinálsz pontosan? 

Változatos ügyfélkörnek fejlesztünk IT-megoldásokat. Körülbelül másfél éve csatlakoztam a céghez, és a mostani az 5. projekt, amin dolgozom. Az első projekteknél Javát használtunk, aztán Java Scriptben kellett fejleszteni, így ebbe is beletanultam. Most egy mobilapp fejlesztésén dolgozom, amihez React Native technológiát használunk. Ezt is tanulom még, mert valamennyire eltér a Green Foxnál tanult Reacttől.

Mennyire van szükséged soft skillekre?

Változó, mindig az adott projekttől függ. Az előző egy nagyobb projekt volt, ami több megbeszélést igényelt, így fontos szerep jutott a kommunikációs készségeknek. A mostani egy kisebb projekt, itt inkább az algoritmikus skilleken van a hangsúly. 

Kinek ajánlanád a Back-end fejlesztést?

Annak, aki képes átlátni komplex rendszereket, és szívesen old meg problémákat. Az is előny, ha valaki gyorsan tanul, és motiválja, hogy folyamatosan fejlődhet. Nekem az utóbbi nagyon fontos, és a szabadidőmben is gyakran foglalkozom programozással: például alaposabban utánajárok valaminek, ami egy munkahelyi projekt kapcsán felmerült, online kurzusokat végzek, de a baráti beszélgetéseimben is visszatérő téma a kódolás, szóval a hobbimmá is vált amellett, hogy ez a munkám..

Utólag jó döntésnek tartod a karrierváltást?

Igen, már most előrébb vagyok sok szempontból. Bár a kertészet hobbiként megmaradt az életemben, a kertészettudomány után jó megélni azt, hogy ha csinálok valamit, annak nem csak hónapok vagy évek múlva látom az eredményét, hanem gyors visszacsatolást kapok, hiszen rögtön kiderül, hogy lefut-e a kód. Jó azonnal látni a munkám gyümölcsét. A jövőben is programozással szeretnék foglalkozni, és szívesen fejleszteném magam további programnyelvek megtanulásával, vagy akár olyan irányokkal is megismerkednék, mint a mesterséges intelligencia vagy a deep learning.

Szeretnél IT területre váltani? Ha szereted megérteni, hogy működnek a dolgok, jó logikai érzékkel rendelkezel és szívesen felfedezed fel az új technolóiákat, akkor lehet, hogy a back-end lesz a Te karrierutad. Jelentkezz junior programozó képzésünkre és sajátítsd el villámgyorsan velünk.

A szerzőről:

About the author

Junior programozó képzések

Zöld út az IT karrierednek

Érdekel

Ismerd meg céges szolgáltatásainkat!

Discover our services for companies!

Tovább olvasnál?

Tovább olvasnál?

Read more?

Read more?