Published on:
3.10.2022

A no-code-ban hatalmas a potenciál, és most van itt az ideje, hogy belevágjunk

Publikálva:
2022.08.29.

Amanda eredetileg angoltanárként és humánerőforrás-menedzserként dolgozott, amikor úgy döntött, hogy új területre vált. 2020-ban beiratkozott a Green Fox Academy online részidős képzésére, hogy beindítsa informatikai karrierjét. Néhány hónappal később azon kapta magát, hogy a világ legnagyobb CRM-platformjával dolgozik. Ismerjétek meg Amanda Lynn Jenys történetét, valamint azon keresztül a no-code fejlesztést!

Amanda, egy 2021-es interjúban meséltél a Green Fox Academy-vel kapcsolatos tapasztalataidról, akkor a záróvizsga kapujában álltál. Mi történt veled azután, hogy megkaptad a tanúsítványt?

Miután megszereztem a bizonyítványomat, egyből a Barclays-hez csatlakoztam, ahol jelenleg is dolgozom. Kiváló karrierprogramjuk van, amely kifejezetten azokat az embereket célozza meg, akik karrierváltóként érkeztek. 

Találtam náluk egy nyitott pozíciót és kaptam tőlük egy ajánlatot, szóval nagyon izgatott voltam. A minősítés megszerzése után rögtön el is kezdtem dolgozni náluk  az IT szektorban kód nélküli, illetve low-code fejlesztés területen.

Kezdettől fogva érdekelt a no-code karrier?

A Green Foxban megtanultam a programozás alapjait, így kezdetben nem gondoltam a nocode-ra, mint karrieropcióra. Alapvetően Java-val akartam elindulni, és elmélyíteni a tudásomat ezen a területen. Aztán megkaptam az első állásajánlatot, és csatlakoztam a Barclays Salesforce csapatához. Az elején aggódtam, de megragadtam a lehetőséget, és milyen jól döntöttem. :)

Mennyire ismerted korábban a CRM rendszerek világát?

Őszintén szólva fogalmam sem volt, mi az a no-code/low-code. Valójában, amikor az interjún megkérdezték, érdekelne-e egy CRM-es pozíció, először azt hittem, hogy az értékesítési csapatról beszélnek.

De aztán rákerestem a Google-ben, és minden fontos információt összegyűjtöttem a rendszerről. Próbáltam utánanézni, hogy milyen karrierlehetőségek vannak és mi a jövője ennek a platformnak, amelyről korábban még soha nem hallottam. Nagyon tetszett, amit láttam, ígéretesnek tűnt, mivel rendkívül nagy a kereslet a képzett szakemberekre ezen a területen.

Tényleg létre lehet hozni webes alkalmazásokat programozás nélkül?

A no-code fejlesztés lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy egyetlen kódsor megírása nélkül készítsenek el akár egy teljes szoftvert vagy legalábbis annak egy jelentős részét. Ehhez előre meghatározott komponenseket, blokkokat használnak, amelyek információkat hordoznak a számítógép számára arról, hogy mit és hogyan kell csinálni. A no-code fejlesztők ezeket a komponenseket logikai sorrendbe teszik egy vizuális szerkesztőben egy egyszerű “drag and drop” funkció segítségével.

A Salesforce segítségével egyszerűen lehet kód nélküli megoldásokat készíteni, még csak nem is kell mélyen belemerülni az Apexbe, ami a Salesforce programozási nyelve. Nyilvánvalóan sok testreszabásra van szükség, és itt jöhet képbe a programozás, de egy no-code fejlesztőnek nem feltétlenül szükséges ennél mélyebbre ásni. A fejlesztők mellett nagy szükség van az adminisztrátor vagy elemző típusú pozíciókra, amelyekhez nincs szükség programozásra.

A no-code/low code lehetőségek száma hihetetlenül magas, de a legtöbb ember nem is hall róluk, amíg nem kezdenek el ilyen állások iránt érdeklődni.

Milyen az élet no-code fejlesztőként és hogyan telik egy napod?

Jelenleg nagyon izgalmas, sokrétű feladatkörrel rendelkezem. Néhány konfigurációt végzek a Salesforce platformon, emellett a fejlesztőcsapat tagja vagyok abban az értelemben, hogy JIRA jegyeket veszek fel, és néhány kódba is belenézek, bár nem igazán mélyülök el benne.

Most egy nagyon nagy projektet visz a csapatunk, aminek kiadására készülünk, ezért sokat segítek a tesztelésben is, felhasználói oldalról. Csak attól függ, hogy milyen projektben veszek részt, hogy melyik szerepben van éppen szükségük rám.

Milyen készségek szükségesek ahhoz, hogy valaki no-code fejlesztővé váljon?

Szerintem hasznos, ha rendelkezik alapvető programozási ismeretekkel, például ismeri a kulcsfogalmakat és érti az IT projektek felépítését. Emellett fontos, hogy nyitott legyen a folyamatos tanulásra, mert ezek a platformok folyamatosan frissülnek, fejlődnek.

Végül pedig fontos, hogy  lássa az összképet, és képes legyen azt sokkal kisebb lépésekre bontani. Erre azért van szükség, hogy megértse, bizonyos funkciók hogyan tudják az elvárt módon segíteni a felhasználókat vagy éppen a fejlesztőket. Tehát ez egy nagyon értékes készségkészlet, különösen ha a no-code területet választja valaki, hiszen valószínűleg ő írja majd a JIRA jegyeket a fejlesztőknek.

Hogyan bővíted a CRM-es tudásodat? Vannak olyan eszközök, amik segítenek lépést tartani a frissítésekkel?

A Salesforce-nak van egy saját tanulási platformja, a Trailhead, ami hatalmas segítség. Körülbelül olyan, mint egy Duolingo kódoláshoz vagy Salesforce tanulásához. Rengeteg különböző modullal rendelkezik, amelyek kis részekre bontják a tudást, így sokkal befogadhatóbb a tananyag.

Ha visszagondolsz arra, amikor csatlakoztál a Green Fox Academy-hez, majd elindultál CRM Specialist irányba, mit gondolsz, jól döntöttél?

Határozottan úgy gondolom, hogy a Green Fox képzése rengeteg ajtót nyitott ki számomra. Enélkül a tudás nélkül sosem tudtam volna jelentkezni egy ilyen pozícióra.

És konkrétan a Salesforce? Azt kell mondanom, hogy ez a legjobb dolog, ami történhetett velem, mert úgy gondolom, hogy nagyon jól illik a személyiségemhez. A green foxos tanulmányaim alatt szert tettem arra a szókincsre, aminek a segítségével megértem, mit csinálnak a fejlesztők, így remekül tudok velük kommunikálni és együttműködni.

Már hat hónapnyi tapasztalattal rendelkezem, és olyan érzésem van, mintha sokkal régebb óta ismerném a Salesforce-ot. Ennyi idő alatt már olyan szintre jutottam, hogy gyakran hozzám jönnek a kollégák, ha segítségre van szükségük. Néha olyan fejlesztők is, akik minden nap használják a CRM rendszert, de nem ismerik a felhasználói felületét. Ha egy olyan ambiciózus ember vagy, aki azonnali fejlődést szeretne látni, akkor ezt a területet imádni fogod.

A Green Fox Academy-nél törekszünk rá, hogy a nők számára megnyissuk az utat  az IT felé, és a te karrierváltásod története kifejezetten inspiráló lehet ilyen szempontból is. Mit gondolsz, a no-code jó belépő lehet a nők számára az IT-ba? 

Azt hiszem, az egyik probléma, ami miatt sok nő nem mer elindulni az informatika irányába, az a tévhit, hogy egy IT-s egész nap a számítógép előtt ül egyedül és a kódsorokat bújja. 

De ez egyáltalán nem igaz, és úgy gondolom, hogy erről beszélni kell. Szerintem egy no-code pozíció kifejezetten jó lehetőség a nők számára, izgalmas, sokrétű és egyáltalán nem unalmas.

Szeretnél Te is IT területre váltani? Ha érdekel az IT, de a programozást nagy falatnak érzed, akkor lehet, hogy a CRM Specialist karrierút a neked való. Jelentkezz képzésünkre és sajátítsd el villámgyorsan velünk.

A szerzőről:

About the author

Junior programozó képzések

Zöld út az IT karrierednek

Érdekel

Ismerd meg céges szolgáltatásainkat!

Discover our services for companies!

Tovább olvasnál?

Tovább olvasnál?

Read more?

Read more?