Published on:
25.1.2022

Low-code programozói szemmel: Veszély, vagy kiaknázatlan lehetőség?

Publikálva:
2022.01.25.

Jiřina Kopsová back-end programozóként kezdte pályafutását, majd  egy multinacionális cégnél a hagyományos programozási nyelvek helyett a low-code technológiákra váltott. Kíváncsi vagy, miben látja a platform-alapú fejlesztés fő előnyeit, és mennyire volt számára bonyolult a váltás? Cikkünkben részletesen mesél róla.

Jiřina az elsők között végezte el a Green Fox Academy cseh campusának programozói képzését. A hetekben épp ismételten elinduló Junior programozói képzésünk egyik legeredményesebb résztvevője volt, aki a munkaerőpiacon is hamar megtalálta a helyét új szakmájában. Amikor ajánlatot kapott egy nagynevű cégtől egy low-code alapú ServiceNow fejlesztő pozícióra, Jiřina nem ijedt meg a váltástól - rögtön igent mondott!

Feladatául azt kapta, hogy vezessen be low-code technológián alapuló megoldásokat, növelve a hatékonyságot a belső fejlesztési projektekben.

„A technológiaváltást egyszerűnek találtam, a másik irányba azonban valószínűleg sokkal bonyolultabb lett volna a feladat”

– meséli Jiřina.

A különböző platform-alapú fejlesztési technológiák közül a ServiceNow került bevezetésre Jiřina újdonsült munkahelyén, a cseh Accenture-nél. Ezáltal egy olyan platformot honosítottak meg, amellyel gyorsabban lehet leképezni a cégen belüli folyamatokat, összekötve őket és redukálva a kézi kódolás mennyiségét. Jiřina azóta sem bánja, hogy belevágott a low-code fejlesztésbe: 

„A low code-ban azt szeretem, hogy elkerülhetem vele a kódolás unalmasabb részeit, mint például a konfigurációs szkripteket. Mivel kevesebb a monoton programozás, az általam írt kód mindig sokkal nagyobb mértékű találékonyságot és kreativitást igényel, amitől sokkal izgalmasabb a munkám”

– magyarázza Jiřina.


Low-code-dal könnyebb a munka!

Ha még idegen lenne a low-code fogalma, akkor azt a következőképp érdemes megközelíteni: a klasszikus kódolás (más néven pro-code) azt a hagyományosabb megközelítést jelenti, ahol a kódot A-tól Z-ig kézzel írják meg a fejlesztők.

„Ezzel szemben a low-code esetében sok minden már előre leprogramozott funkcióként szerepel, amiket az adott low-code fejlesztő platform grafikus felületén össze lehet kötni. Gyakorlatilag előregyártott elemekből tudunk részben építkezni, a tényleges kódolás java megmaradhat a kreatív feladatoknak!”

– pontosít Jiřina.

A low-code egyik legfőbb előnye, hogy a műveletek egy részét egy olyan, alapvetően nem programozással foglalkozó személy is el tudja végezni, aki ismeri a folyamatokat. Persze mint mindennek, úgy a platform-alapú fejlesztésnek is meg vannak a korlátai. A bonyolultabb feladatokhoz és műveletekhez továbbra is szükséges a programozói szakértelem.

“Saját kódot elsősorban akkor szükséges írni, ha egyedi kiigazításokat, testre szabásokat kell végezni adott platformon az ügyfél igényeinek megfelelően”

– magyarázza Jiřina, aki jelenleg adatmigrációban, valamint adatbázis-kezelésben segíti a hatalmas nemzetközi vállalatot.


Egyszerű és gyors eredmény

Jiřina a low-code-ban inkább lehetőséget, mint veszélyt lát. „Szerintem ezzel a módszerrel gyorsabban és hatékonyabban érhetjük el céljainkat” – mondja. Végezetül azonban még hozzáteszi: “Nem biztos, hogy ez a megközelítés minden programozónak egyformán megfelel. Vannak olyanok, akik szeretnek mindent maguk megcsinálni, és nem elégszenek meg az előre gyártott formulákkal. 

„A low code-ot azoknak ajánlom, akik szeretnek kisebb és rövidebb feladatokon dolgozni, és gyorsan szeretnék látni munkájuk eredményeit”

– tanácsolja azoknak, akik átképzésen gondolkoznak, és keresik a nekik való szakterületet.


Jiřina a Green Fox junior programozó képzésétől pontosan azt kapta, amit szeretett volna – egy olyan munkát és karriert, amit örömmel végez. A back-end alapokat idővel low-code ismeretekkel egészítette ki, hogy lépést tarthasson a trendekkel és a piac aktuális igényeivel. 


Most rajtad a sor! Ragadd meg a lehetőséget és tudd meg karrier kvízünkből, melyik a legjobban hozzád illő karrierút, és hogy megvan-e Benned, ami a programozói pályához kell!


A szerzőről:

About the author

Junior programozó képzések

Zöld út az IT karrierednek

Érdekel

Ismerd meg céges szolgáltatásainkat!

Discover our services for companies!

Tovább olvasnál?

Tovább olvasnál?

Read more?

Read more?