Published on:
7.12.2021

5 jel, ami arra utal, hogy a low-code fejlesztés neked való

Publikálva:
2021.12.07.

Az egyedi szoftverek iránti kereslet talán soha nem volt még ekkora, mint napjainkban. Lassan már szinte mindenre létezik egy alkalmazás, legyen szó akár a személyes, akár a szakmai életünk bármely aspektusáról, de a vállalatok és a felhasználók mindig többre és többre vágynak, újabb ötletek születnek és kerülnek megvalósításra.

De nemcsak a kereslet, a  pandémia is felgyorsította ezt a folyamatot, számos digitális projekt ütemezése évekről hónapokra csökkent. A vállalkozásoknak gyorsan olyan megoldásokat kell kidolgozni, amik megfelelnek az új igényeknek, hogy lépést tarthassanak a változásokkal. Többek között ezért terjednek futótűzként a low-code platformok, amelyek minimális kézi kódolással teszik lehetővé különböző webalkalmazások felépítését. Ezekkel a szoftverekkel jelentős időt és erőforrást takaríthatnak meg a cégek. Így fordulhat elő az, hogy a Forrester Research szerint a low-code piac mérete hamarosan megduplázódik és 2024-re eléri a 14 milliárd dollárt. 

Ennek tükrében érdemes megfontolni, hogy a korábbi “klasszikus” IT karrierutak mellett ilyen irányba specializálódjuk, ha kacsintgatunk az IT felé és persze van hozzá affinitásunk. Lássuk, mit érdemes tudni a low-code fejlesztésről, milyen készségeket igényel az elsajátítása és kik azok, akiknek igazán jó karrierlehetőséget nyújt. 


Kezdjük az alapoktól! Mi fán terem a low-code? 

A low-code platform alapú fejlesztést takar, ami azt jelenti, hogy nem nulláról, hanem egy platform meglévő funkcióira alapozva hozunk létre új terméket, az egyedi igények kialakításához és külső rendszerek integrálásához írunk kódot. Amellett, hogy az üzleti területeknek segít az idő- és erőforrás-megtakarításban,  javítja a kódolás sebességét és gyakran a kód minőségét is, ráadásul a fejlesztőknek lehetőséget ad arra, hogy a repetitív feladatok helyett a kreatív alkotó folyamatra koncentrálhassanak.

Ez jól hangzik, de honnan tudhatod, hogy ez a terület neked való? Van néhány jel, ami erre utal! ;)


1. A kódolás mellett érdekelnek az üzleti folyamatok is

A low-code jelentősen csökkenti a hétköznapi manuális kódolási lépésekre fordított időt, ami azt jelenti, hogy a fejlesztők jobban összpontosíthatnak az üzleti problémák megoldására, gyorsabb és jobb megoldásokat szállíthatnak.

A low-code fejlesztők ezért több lehetőséget kapnak arra, hogy  üzleti problémák megoldásával is foglalkozzanak, több projekttel és a felhasználói oldallal is megismerkedhetnek, ráadásul kiváló üzleti tudásuk révén az üzleti területek számára is értékesebbé válik a munkájuk. 


2. Szereted a kreatív csapatmunkát

A low-code ösztönzi a közös kreatív gondolkodást, mivel a fejlesztők és a felhasználók vagy megrendelők szorosabban dolgoznak együtt. A fejlesztők mélyebb betekintést kapnak az üzleti életbe, ráadásul a többi területtel való közös munka számos olyan soft skillre támaszkodik, amelyek jól szolgálják a fejlesztőket, amikor magasabb beosztásba kerülnek. Ilyenek a kapcsolatépítés, az üzleti területek (pénzügy, logisztika, sales stb.) ismerete, az empátia és a változáskezelés, amelyek mindegyike nagy hangsúlyt kap a sikeres informatikai vezetők számára szükséges legfontosabb készségek listáján.


3. Szereted a látványos eredményeket, gyorsan és rugalmasan

A low-code platformok alacsony kockázatú, költségkímélő módot biztosítanak az új ötletek kipróbálására. A fejlesztők prototípusok és termékek MVP-inek (minimum viable product - minimálisan életképes termék) elkészítéséhez is használhatják őket. A low-code fejlesztéshez kapcsolódó rugalmasság és sebesség csökkenti a piacra jutás idejét, ez lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy gyorsan kapjanak visszajelzést  az ügyfelektől. 


4. Nem idegen számodra a projektmenedzsment, jól megy a kommunikáció

Természetesen a low-code fejlesztők munkája során is fontosak a műszaki beállítottság, kritikus gondolkodás és az analitikai készségek, de a hétköznapjaik nem csak kódolásból állnak, sokkal inkább üzleti problémák megértéséből és megoldásából, a szakmai területekkel és ügyfelekkel való egyeztetésből, projetmenedzsmentből és csapatmunkából tevődik össze. Persze ez nem jelenti azt, hogy ne lenne a programozás is szerves része a munkának, a feladatok nagyon sokrétűek ezen a területen. 


5. Egy jövőbiztos karrierre vágysz, amiben gyorsan el tudsz helyezkedni

A legfrissebb adatok alapján a low-code piac 2030-ra várhatóan eléri a 187 milliárd dollárt (a 2019-es 10,3 milliárd dollárról), ami még szinte hihetetlenül hangzik.  Ez a terület fejlődött az utóbbi években a legdinamikusabban, minden iparági előrejelzés azt mutatja, hogy a következő időszakban ez az irány fogja meghatározni a szoftverfejlesztést.

Ezzel párhuzamosan a munkaerőpiacon már most is egyre fokozódik a kereslet a platform specifikus low-code fejlesztők és tanácsadók iránt, hiszen az új szoftverek bevezetésével a cégeknek egyre sürgetőbbé válik a megfelelő szakemberek megtalálása. Szóval, ha érdekelnek a céges üzleti folyamatok (pl. IT, HR, pénzügyek, logisztika), és fontos számodra, hogy a “nyers” kódon kívül ezeket az üzleti kérdéseket is lásd és értsd, illetve szeretnél egy jövőbiztos szakmát, amivel gyorsan el tudsz helyezkedni, akkor ez a leginkább hozzád illő karrierút. 

Ráhangolódva a piaci trendekre, a Green Foxnál azon dolgozunk, hogy egy olyan oktatási teret hozzunk létre, ami választ ad a munkaerőpiac aktuális igényeire, ehhez pedig hozzátartozik, hogy képzéseink felkészítsék a hallgatókat a legfrissebb technológiák elsajátítására és lehetővé tegyék, hogy minél többféle karrierút közül választhassanak az IT területen belül. 


Nézd meg, milyen lehetőségek közül választhatsz junior programozó képzéseinken!

A szerzőről:

About the author

Junior programozó képzések

Zöld út az IT karrierednek

Érdekel

Ismerd meg céges szolgáltatásainkat!

Discover our services for companies!

Tovább olvasnál?

Tovább olvasnál?

Read more?

Read more?