Published on:
11.5.2022

Így lehet anyaként fejest ugrani az IT világba

Publikálva:
2022.05.11.

Krisztina fiatal anyukaként vágott bele a Hello IT! for Women programba. Jó adag elszántságra és kitartásra volt szüksége, hiszen nem csak édesanya, de egyetemista is egyben, mégis az elsők között végezte el a kifejezetten nőknek szóló alapozó IT kurzusunkat, ami az INCO Academy - Work in Tech programja keretében valósul meg. Mi a titka? Hogyan küzdött meg a mindennapi kihívásokkal? Erről mesél nekünk.

1. Mesélj pár szót magadról! Ki vagy te? :)

Nem könnyű pár szóban összefoglalni, de igyekszem a legfontosabbakat kiemelni: egy csodálatos kislány édesanyja, egyetemista, aki igyekszik folyamatosan új dolgokat tanulni, gyermek, testvér, barát, egyszerű ember. 

 

2. Milyen területen dolgozol jelenleg, mivel foglalkoztál a képzés előtt?

Február óta a szülési szabadságomat töltöm, de előtte szerkesztőségi asszisztensként dolgoztam egy híroldalnál. Ez sok mindent magába foglalt, számos területen támogattam a szerkesztőség munkáját, volt benne egy kis IT, HR, adminisztráció stb.

 

3. Milyen céllal vágtál bele a programba?

Ahogy említettem is, a szülés előtt asszisztensként dolgoztam, a feladataim által napi kapcsolatban voltam az IT Support és a webfejlesztő csapattal, és nagyon szerettem velük együtt dolgozni, mindig lenyűgözött a munkájuk, nagyon vonzott ez a terület. Sokszor mondták is, hogy jó érzékem van hozzá, de korábban nem mertem belevágni. Most viszont úgy alakult, hogy egyedül nevelem a kislányom és úgy éreztem, tulajdonképpen nincs veszteni valóm, viszont rengeteget nyerhetek.

 

4. Mi volt a stratégiád, hogyan tudtad ennyire gyorsan elvégezni a programot?

Minden szabadidőmet erre szántam, videókat néztem és hallgattam altatás közben, az éjszakai ébredésekkor feladatokat oldottam meg, ha épp volt segítségem. Június végén államvizsgázom pszichológia alapszakon és nem szívesen osztom meg a figyelmemet, nehezen állok neki másnak, ha valamit nem fejeztem be, így minden erőmet a programba fektettem, hogy most ugyanezt tegyem az államvizsga tételekkel.

 

5. Mi volt a legnagyobb kihívás a programban?

Szerintem a legtöbb résztvevő erre azt válaszolná, hogy az IT Support kurzus második modulja. Szerencsére felkészítettek bennünket már a bevezető beszélgetésben, hogy az lesz a legnehezebb, így nem ért váratlanul, de ott elég sok videót újra kellett néznem, hogy megértsem pontosan miről is van szó. Mégsem ez a modul tartott számomra a legtovább. A negyedik modulra valahogy elfogyott a lendületem és körülbelül egy hétig elő sem vettem a kurzust. Ekkor egy kisebb mélypontot éltem meg. Ezen Fanni interjúja segített át, aki elsőként végezte el a programot. Erőt adott, hogy igenis végig lehet csinálni és utána egy héten belül a végére is értem. Nekem egyébként az utolsó modul, az IT biztonság volt a kedvencem. 

 

6. Kérlek írd le néhány mondatban a tapasztalataidat a programról! Milyen volt ez a típusú tanulás neked? Részt vettél-e a mentorált időpontokon, tréningalakalmakon?

Nekem nagyon megfelelt a szabad időbeosztás, hogy bármikor hozzáférhettünk a videókhoz, a saját tempónkban haladhattunk. Nagyon megtisztelő volt a Google szakemberei által összeállított tananyagot elsajátítani. Sajnos nem minden mentorált időponton tudtam részt venni, de amikor csak tudtam igyekeztem bekapcsolódni és ez most sincs másképp, hogy már végeztem a programmal, ugyanis sokat tanulok a többiek kérdéseiből, meglátásaiból. A tréningek közül az időmenedzsment és a karriertervezés érdekel, ezek még hátra vannak, szeretnék majd bekapcsolódni.

 

7. Milyen tanácsot adnál azoknak, akik még nem jutottak a program végére?

Mostanra elvileg a legnehezebb részen - a második modulon - már mindenki túl van, így csak azt tudom mondani, hogy csak így tovább, már közel a cél! Itt mindenki igazi Wonder Woman, édesanyák, üzletasszonyok, csodanők, akik arra szánják a szabadidejüket, hogy IT Support ismereteket szerezzenek: ezzel szerintem mindent elmondtam. :)

 

8. Mik a terveid a jövőre nézve, hogyan kívánod hasznosítani a programban tanultakat?

A kicsit távolabbi jövőben mindenképp szeretnék IT területen elhelyezkedni. Ismerkedem a weboldal fejlesztéssel is, így akár a Support, akár a programozás világában is el tudom képzelni magam. Ehhez viszont még szeretnék kicsit több tudást szerezni, már ki is néztem egy képzést a Green Fox Academy oldalán, de most először az államvizsga következik. :)

Te is szívesen fejest ugranál az IT világába? Jelentkezz most következő, májusi Hello IT! for Women csoportunkba és biztosítsd be Te is a helyed! ;)

A szerzőről:

About the author

Junior programozó képzések

Zöld út az IT karrierednek

Érdekel

Ismerd meg céges szolgáltatásainkat!

Discover our services for companies!

Tovább olvasnál?

Tovább olvasnál?

Read more?

Read more?