Published on:
26.7.2021

Motiváció hosszú távra: ezért fontos a vállalati IT képzés

Publikálva:
2021.07.26.

A cégek fejlődésének egyik legnagyobb akadálya a megfelelő IT szakemberek hiánya. Speciális, vállalatra szabott képzésekkel nem csupán a felvételi folyamat válhat hatékonyabbá, de a betanulási idő is jelentősen lecsökken, miközben erősíthető a munkavállalói motiváció. A képzések gyakorlati előnyeiről Bárdos Kristóf, a Green Fox Academy ügyvezetője osztja meg tapasztalatait.

A digitális transzformáció az elmúlt évben óriási lendületet kapott. A pandémia gyors döntéshozatalt, és reakciót követelt meg a piaci szereplőktől. A vállalatokkal szemben alapvető követelmény lett a rugalmasság, ami különösen igaz az időszakos projektekre és ezekkel járó átmeneti munkaerőhiány gyors orvoslására.

Ilyen esetekben gyakori, hogy meghatározott hardskillekre keresnek munkaerőt a vállalatok, akár egy egész csapatot. A cég által alkalmazott stack, framework, eszközök és platformok ismeretének átadása lényegében belső akadémia fenntartását igényli meg a tőlük. Ez a tudás azonban kiválóan integrálható külső képzésekbe, cégspecifikus tudást biztosítva a junior szakembereknek. 

„Az IT képzések egy speciális és rendkívül hatékony típusa, amikor egy vállalattal közösen indítunk tanfolyamot egy meghatározott platformra. Ennek óriási előnye, hogy eleve azokat a pályakezdőket szólítjuk meg, akik adott környezetben, azon a platformon szeretnének dolgozni. A képzéseket megelőzően fejlesztő és HR-es kollégákkal szorosan együttműködve alakítjuk ki az igényekre szabott tananyagot, akár technológiaváltásról, új programnyelvről vagy reskilling legyen szó” – mondta el Kristóf.

A gyakorlatra koncentráló módszertannal a képzésről kikerülő csapattagok azonnal projektre állíthatók. Ezzel tervezhetővé és kiszámíthatóvá válik a junior kollégák beléptetése.

„Ha egy junior munkavállaló bekerül egy szervezetbe, körülbelül 1-3 hónapos onboarding időszakon megy keresztül, ami elsősorban a rendszerekkel való ismerkedésről szól. Ezeket az ismereteket mi integrálni tudjuk képzéseinkbe, akár technológiára, akár konkrét platformra, ezzel adott esetben teljesen kiváltva a belső onboarding folyamatot”

– tette hozzá Kristóf.

Ezzel párhuzamosan versenyelőnyt jelenthet a vállalat számára, ha a fejlesztői területen dolgozó kollégák mellett más területek, például értékesítés vagy marketing, felelősei is értik a digitális termékfejlesztés folyamatát. A megfelelő készségek birtokában akár olyan no-code, low-code folyamatokat tudnak automatizálni, amiket ők maguk ismernek a legjobban. Ezzel a céges digitalizáció egyik motorjává válhatnak. A munkavállalói ismeretek aktuális szintje, és releváns készségek akár cégen belül is eltérőek lehetnek, ezért egyedi megoldásokat igényelnek.


A vállalati IT képzés gyakorlati előnyeiről Kristóf a Bitport CIO podcast-jének legutóbbi adásában részletesen is beszámol, kattints ide, és hallgasd meg a teljes beszélgetést! 


A szerzőről:

About the author

Junior programozó képzések

Zöld út az IT karrierednek

Érdekel

Ismerd meg céges szolgáltatásainkat!

Discover our services for companies!

Tovább olvasnál?

Tovább olvasnál?

Read more?

Read more?