Published on:
16.9.2020

„Ez a világ legjobb érzése” – mentorként a Green Foxnál

Publikálva:
2020.09.16.

Szél Péternek kisgyermekkora óta szenvedélye a programozás. Ma az egyik legnagyobb öröme, hogy segíthet másoknak elindulni a szoftverfejlesztői pályán.

„Az egyik dolog, ami nélkülözhetetlen a Green Fox mentoraként, az a lelkesedés a programozás iránt” – mondja Péter, akinél ez régóta adott. Gyermekkorában a szülei által vásárolt könyvekből tanult kódolni, később pedig – miután lett internetük – folyamatosan a netet bújta, hogy minél többet megtudhasson a témáról. Villamosmérnöki diplomájának megszerzése után szoftverfejlesztőként dolgozott több nagyvállalatnál, köztük a világhírűvé vált, magyar alapítású LogMeInnél. Két éve határozta el, hogy teljes állásban oktatással szeretne foglalkozni. Azóta a Green Fox Academy senior mentoraként tevékenykedik.

2 küldetés, 1 állás

A kódolás mellett az oktatás is jó ideje szívügye, ezért korábbi munkahelyein is rendszeresen tartott tréningeket, miközben egyre erősödött benne az érzés, hogy tanítani szeretne. Mivel az egyetemről és a baráti köréből ismerte a Green Fox több alapítóját, a kezdetektől figyelemmel követte a bootcamp elindulását. Így nem is volt kérdéses számára a következő lépés, amikor úgy döntött, ezentúl minden tudását és energiáját annak szenteli, hogy segítse mások elindulását és boldogulását a programozói pályán. Mára átlépi az 1000 főt azoknak a száma, akik a Green Foxnál kezdtek kódolást tanulni, és Péter nagyon büszke arra, hogy mentorként ő is kivette ebből a részét. „Különösen jó érzés látni egy-egy hallgató arcán, hogy megértett valamit, vagy sikerélményt szerzett. Hasonlóan pozitív élmény, amikor az alumni találkozón meséli egy korábbi tanítványom, hogy előléptették senior fejlesztővé” – teszi hozzá Péter.

Mit csinál egy mentor a Green Foxnál?

Formális mentoroktatás ugyan nincs, de Kökény Tamás (Tojás) képzésvezető, alapító mentorálja a mentorokat. Ahogy a szuperintenzív programozóképzés hallgatóinál, úgy a mentorok esetében is a „learning by doing” módszert alkalmazzák, vagyis azonnal a mély vízbe dobják az újakat. Ezenkívül a mentorok folyamatosan segítik egymást: beülnek egymás oktatásaira és visszajelzést adnak.
Péter nemcsak a hallgatókat oktatja: ő vezeti a Green Foxban működő Húli Community-t. Ez a közösség belső szoftverek fejlesztésén dolgozik, a hallgatók pedig a képzés elvégzése után becsatlakozhatnak gyakorlatot szerezni, amíg nem helyezkednek el a munkaerőpiacon. Itt már nincs formális mentorálás: a közösség tagjai egymást segítik, a mentorok pedig ellenőrzik a munkát.
Talán kevesen tudják, hogy a Green Fox vállalatoknak is nyújt mentorálást a „Mentoring as a service” B2B szolgáltatás keretében, amit például akkor vesznek igénybe, ha egy technológiaváltást követően elakadnak a szoftverfejlesztők, vagy ha több junior kolléga kerül a csapatba, és segíteni kell a beilleszkedésüket. Ez a feladat nagyban különbözik a hallgatók mentorálásától, hiszen egyedi igényekre szabott segítségnyújtásról, illetve gyakorló szoftverfejlesztők támogatásáról van szó.

Ezért fontos az empátia

A Green Foxnál a hallgatók gyakorlati feladatokon keresztül sajátítják el az elméletet. Előfordul, hogy egy-egy problémát csak sokadik próbálkozásra sikerül megoldaniuk, és ez egyeseket nagyon lehangol. „Aztán eljön a megvilágosodás pillanata, amikor összeáll a kép, és ez a világ legjobb érzése. Többnyire két véglet váltakozik a képzés során: egyszer úgy érzed, hogy nem tudsz semmit, máskor azt érzed, hogy király vagy. Ezen az érzelmi hullámvasúton néha lelki támogatásra is szükségük van a hallgatóknak, ezért fontos az empátia a mentorok részéről” – mesél a tapasztalatairól Péter, aki szerint egy jó mentorral szemben az is elvárás, hogy összetett dolgokat érthetően el tudjon magyarázni, és az egyszerűsítés ne menjen a szakmai pontosság rovására. „Mindez tanulható, fejleszthető, de főleg annak ajánlom a mentorkodást, akinek a szoftverfejlesztés több mint munka, és elhivatottságot érez, hogy másoknak is segítsen megismerni ezt a területet” – teszi hozzá.

Új lehetőségek az online oktatásban

Idén tavasszal külön kihívást jelentett az online oktatásra való átállás a mentoroknak és a hallgatóknak egyaránt. A tananyagok eleve digitálisak, így a technikai részt sikerült gyorsan megoldani. Annak ellenére, hogy a személyes jelenlét nem pótolható a virtuális térben, Péter szerint az online bootcampnek van egy nagyon fontos előnye: „Olyanok is be tudnak kapcsolódni, akiknek eddig nem volt rá lehetőségük, például vidéken vagy külföldön élők, így mentorként újabb érdeklődőknek adhatjuk át a tudásukat”. Jelenleg párhuzamos indulnak online és tantermi képzések, a hallgatók pedig eldönthetik, hogy melyiket választják.

A szerzőről:

About the author

Junior programozó képzések

Zöld út az IT karrierednek

Érdekel

Ismerd meg céges szolgáltatásainkat!

Discover our services for companies!

Tovább olvasnál?

Tovább olvasnál?

Read more?

Read more?