Published on:
5.11.2021

IT munkaerőpiac, IT képzések és nők az IT piacon - HRTV interjú Fachs Anitával

Publikálva:
2021.11.05.

Az informatikushiány egy több évtizedes probléma Magyarországon. Ennek kapcsán az aktuális IT munkaerőpiaci trendekről, megoldási lehetőségekről beszélgetett Bogyó Péter, a HRTV adásszerkesztő műsorvezetője Fachs Anitával, a Green Fox Academy magyarországi operációjának vezetőjével. Az alábbiakban a beszélgetés legfontosabb részeit foglaltuk össze.

Az informatikushiány még inkább előtérbe került a pandémia hatására. Azon cégek, akik korábban elhalasztották digitalizációs és automatizációs beruházásaikat, most abszolút időszerűnek érzik őket, amihez még több munkaerőre van szükségük. Ezáltal minden eddiginél több szakember hiányzik most a piacról. Ez nem csak itthon figyelhető meg: a Microsoft nemrégiben kiadott jelentésében úgy prognosztizálták, hogy 2025-re a jelenlegi IT munkaerő közel ötszörösére lesz szüksége a vállalatoknak globális szinten.

“Ez óriási növekedést jelent, és egyben mutatja azt is, hogy nem csak nálunk van jelen a probléma, ami globális versenyt is eredményezni fog a munkaerőpiacon: a pandémia ugyanis azt is bebizonyította, hogy az informatikusok nem helyhez kötöttek, bárhonnan bárhova tudnak dolgozni. Ez rossz hír a magyar vállalkozásoknak, mivel innentől külföldi munkáltatókkal is ringbe kell már szállniuk a szakemberekért”

- figyelmeztet Fachs Anita.

Milyen tényezők súlyosbítják a szakemberhiányt a piacon?

A lassan évtizedek óta jelen lévő szakemberhiányt az elmúlt években tovább növelte a digitalizáció és robotizáció. Ezt mutatja, hogy kifejezetten a digitalizációt segítő szoftverfejlesztő cégeknél (low-code, ERP, CRM fejlesztők) nőtt meg az igény.

“Ezek olyan technológiák, amik 10 évvel ezelőtt még nem léteztek, így ezek a vállalatok elszívni sem tudják honnan az informatikusokat, új szakembereket kell képezniük. Ezt próbálják saját onboarding és képzési projektekkel áthidalni, de nem feltétlenül tudják tartani a lépést a saját igényeikkel sem”

- emeli ki Anita.

A nagyvállalatok válasza a tech tudás hiányára a munkaerőpiacon

A fenti problémák több nagyvállalatot is cselekvésre ösztönöztek már világszerte. A Google az egyre súlyosbodó helyzetet úgy próbálja enyhíteni, hogy olyan online, ingyenesen elvégezhető képzéseket indított, amik a piacon egyre inkább szükségessé váló skilleket és technológiákat hivatottak átadni, önállóan elvégezhető e-learning programok keretein belül. Az új metódussal a vállalatok gyakorlatilag már a toborzási fázis elé tolják a képzést a potenciális majdani munkavállalóik számára. A Google.org által támogatott egyik hazai programban a Green Fox Academy is aktív szerepet vállalt:

"A Google tanúsítványt adó IT support képzést elvégzők alapvetően helpdesk irányba tudnak elmennit, de emellett egy nagyon erős power user tudást is elsajátítanak, amire nagyjából mindenkinek szüksége van."

Vannak olyan válallatok, ahol azonban már inkább a speciális tudás hiányzik. A low-code fejlesztő cégek például egyre nagyobb számban érkeznek olyan igényekkel a bootcampekhez, hogy célzottan a saját rendszereikre képzett munkaerővel bővítsék állományukat:

"Az adott céggel közösen meghatározott szempontok szerint előre kiválasztjuk a piacról azokat, akik már a cégre szabott tananyagot tanulják célzottan. Emellett már a képzés alatt elindul az, employer branding és onboarding. Ennek eredményeképp - arányokat nézve - a folyamat végén a megbízó cég a képzésen részt vevő 12 emberből jellemzően 10-et biztosan fel is tud venni."

- magyarázza Anita a Green Fox szerepét a piaci folyamatokban.

Milyen rejtett veszélyeket tartogat a robotizáció és kiket érint leginkább?

Több elemzés szerint is jelenleg mintegy 40-50 ezer IT szakembert tudna felszívni a magyar piac. Emellett pedig mintegy 900 ezer munkahelyet veszélyeztet a robotizáció, ami többségében a nőket érinti. A Green Fox Academy külön hangsúlyt fektet a nők IT területre való  bevonására. Erre szolgál többek között a Google.org támogatásával megvalósuló “Hello IT! for Women” program is, amiben a Green Fox a mentorálást és soft-skill tréningeket adja a résztvevőknek.

A szellemi területen dolgozó munkaerő hajlamos fals nyugalomba ringatni magát azzal, hogy az automatizáció a monoton, fizikai munkát végzőket veszélyezteti. A valóságban azonban a pénzügyi területen dolgozókat; a kontrollereket, könyvelőket érinti leginkább a robotizációs folyamat. Ebben a szakmában a nők jellemzően nagyobb számban vannak jelen, így jobban kitettek a veszélynek is.

“Ha azonban a szakmai tudásuk mellé programozói tudást is magukba szívnak, akkor biztosítani tudják a helyüket a munkaerőpiacon. A kérdés az, hogy milyen gyorsan tudjuk ezt az átmenetet megvalósítani, annak érdekében, hogy végül az a munkavállaló, akinek egyébként veszélyben van épp a munkája, szakértőként vehessen részt az automatizációs folyamatban”

- hívja fel a figyelmet Anita az IT skillek elsajátításának fontosságára.

Mit tehet a  HR az IT munkaerőhiány feloldására?

A legfontosabb jelenleg, hogy a cégvezetők belássák, mennyire stratégiai fontosságú terület lesz a jövőben a HR. Nem elég az eddigi képzési büdzsékben gondolkodni, érdemes sokkal jobban bővíteni a HR döntési körét, hogy ezeket a kihívásokat a legokosabban tudják áthidalni.

“Ha tudják tömbösíteni az igényüket és találnak egy olyan képzőpartnert, aki meg tudja oldani magát a toborzást, az employer brandinget és egész osztályokat is tud képezni, azzal áthidalható lehet a probléma."

Ehhez fontos azonban, hogy a HR-es pontosan értse, hogy az IT csapatnak vagy részlegnek mikor milyen szakemberekre van szüksége. Értenie kell, hogy mit csinálnak az IT-sok, mi a különbség a junior és senior szakértő között. Nem években kell mérni a programozók tudását, hanem abban, hogy milyen technológiákat tudnak használni és milyen gyorsan képesek más technológiákat elsajátítani.

“Eljött az a pillanat, hogy a HR-nek sokkal mélyebb tudással kell rendelkeznie IT területen.

A teljes interjú elérhető ide kattintva.

A szerzőről:

About the author

Junior programozó képzések

Zöld út az IT karrierednek

Érdekel

Ismerd meg céges szolgáltatásainkat!

Discover our services for companies!

Tovább olvasnál?

Tovább olvasnál?

Read more?

Read more?