Published on:
24.2.2023

A szoftverfejlesztés új trendjei – kódolunk is meg nem is

Publikálva:
2023.02.24.

Folyamatosan fejlődő világunkban akár napról napra változhat, hogy éppen milyen IT technológiákat és szakembereket keresnek a cégek. A könnyebb eligazodáshoz ezúttal a digitális piac alakítóit hívtuk segítségül, akik a szoftverfejlesztés új trendjeit vették górcső alá. Milyen területen érdemes elindulni, ha valaki már egy ideje szemezik a programozással? Kik is pontosan a jövő IT szakemberei? Idei első meetupunkon ezekre a kérdésekre kerestük a választ vendégeinkkel!

Rugalmasság vállalati és munkavállalói oldalon

Agárdy-Séra Eszter a Deloitte Magyarország technológiai tanácsadás üzletágának menedzsere bevezető előadásában az IT munkaerő megtartásának fontosságára hívta fel a figyelmet. Olyan lehetőségeket kell kínálni a munkavállalóknak, amik tartós, jövőbemutató perspektívát adnak nekik, ezt a a Deloitte Tech Trends 2023 kutatása is megerősíti. A szakember úgy látja, az a vállalat tud kiemelkedni a mezőnyből, aki nem csak azt vizsgálja, mit tud most a munkavállaló, hanem figyelembe veszi, hogy a jövőben mire lehet képes. A tudás mellett egyre nagyobb jelentősége van a kreativitásnak és a problémamegoldási készségnek, ezek meglétét már sok esetben a felvételi folyamat során vizsgálják a cégek. Előnyt jelent, ha demonstráljuk, nem csak sablonokban tudunk gondolkozni. A tanultakat merjük másképp is hasznosítani, új kontextusban alkalmazni. Ha nyitottak vagyunk a szervezeten belüli horizontális mozgásra, akkor különböző technológiákba is beleláthatunk, és teljes körű tapasztalatot szerezhetünk adott megoldások és szoftverek kapcsán.

Adat mindenek felett

Az elmúlt évek egyik legjellemzőbb hívószava kétségkívül a digitális transzformáció. Ennek egyik fontos pillére az adatalapú működés kialakítása és fenntartása. Werschitz Ottó, a Neuron Solutions társalapítója, üzletfejlesztési vezetője szerint ide sorolható minden olyan döntés, ami adatok alapján történik és a vállalat számára üzleti értékkel bír, beleértve például kereskedelmi, HR, operatív, karbantartási, stratégiai területeket. Ennek kialakításához minden érintettnek adatra van szükséges a megfelelő időpontban és feldolgozottsággal. 


A mesterséges intelligenciával támogatott adatalapú működéshez elengedhetetlen a rendelkezésre álló adatok feldolgozása. Ehhez pedig adatszakértőkre, Data Scientistekre, Data engineerekre van szükség. Ők az adatok értelmezése mellett képesek arra, hogy a különböző területek számára megfelelő módon dolgozzák fel azokat, és feltárják a jövőbeni üzleti lehetőségeket. 

Platform alapú fejlesztéssel az ügyfélkezelésért

A pandémia más technológiai folyamatok mellett a no-code/low-code platformok elterjedését és elfogadottságát is felgyorsította. Vénkuti Krisztián, a United Consult Salesforce BA & Consultancy team leadje szerint a low-code platformok egyértelmű előnyeként említhető a gyorsaság, az egyszerűbb folyamatok automatizálása, és így fejlesztői kapacitás dedikálása bonyolultabb feladatokra, valamint az úgynevezett citizen developer jelenség elterjedése. Ez alatt azt értjük, amikor bizonyos problémára olyan szakemberek készítenek üzleti megoldásokat, akik értik az üzleti folyamatot, képesek logikusan gondolkozni, de nem tudnak kódolni. 


A low-code platformok egyik legfontosabb felhasználási területe az ügyfélközpontúsághoz kapcsolódik. A Salesforce, mint low-code platform, az ügyfélkapcsolat-kezelés (CRM) globális vezető vállalata. A felület használatához szükséges a logikus gondolkodás, hogy képesek legyünk egymáshoz illeszteni az egyes alkotóelemeket, és így működő üzleti folyamatokat hozzunk létre. Sokak számára vonzó lehet a Salesforce, hiszen számos karrierlehetőséggel kecsegtet ez a terület, és bőven vannak köztük olyan betölthető pozíciók is, amelyek nem igényelnek mély programozói tudást. Ha elsőre téged sem vonz a fejlesztői pálya, de már egy ideje kacsintgatsz az IT felé, akkor érdemes egy pillantást vetned májusban induló CRM Specialist képzésünkre.

A felhő alapú fejlesztés új kihívásai

A felhő nem a jövő, inkább egy állomás, hangzott el Bozsogi Balázstól, az Aliz VP Engineeringjétől. Ezt támasztja alá, hogy ma már szinte mindenki használ valamilyen felhőalapú platformot. Így működnek a legismertebb alkalmazások, gondoljuk akár csak a navigációra, a zenehallgatásra, vagy az emailezésre, de a felhő által biztosított rugalmasság a távmunkához vagy az online oktatáshoz való hozzáállásunkat is alapjaiban változtatta meg.


Ezzel együtt még bőven rejlik potenciál ezen a fejlesztési területen. A felhős fejlesztések rendkívül gyorsan változnak, ahogy az erre épülő szolgáltatások is. Fejlesztőként ehhez nagyfokú rugalmasságra van szükség. Éppen ezért a hard skillek, a meglévő tudás mellett elsősorban a jelentkezők hozzáállását vizsgálják a cégek. Ezen a területen egyértelműen a holnap technológiájával kell tisztában lennünk, ehhez pedig folyamatos tanulásra és a tanultak rugalmas alkalmazására van szükség. Rendkívül izgalmas terület ez, hiszen lényegében a technológiával kell együtt haladnunk.

Gyártásból fejlesztés

A programozás mára már minden iparágban jelen van, nem képeznek kivételt ez alól a gyártócégek sem. A szoftverfejlesztés többek közt a járműiparban is vezető szerepet tölt be, ideértve a gyártást, az üzleti folyamatokat vagy az ügyfélélményt fokozó megoldásokat. A vállalati folyamatok ismeretére alapozva építette ki informatikai szolgáltatásokért felelős csapatát az Audi Hungaria, házon belül tartva a fejlesztést és az üzemeltetést. Koncz Péter, a vállalat szoftverfejlesztő mérnöke hozzátette, hogy javarészt produkciós rendszereket fejlesztenek, ezek célja a termelés támogatása. A növekvő igények kiszolgálására a vállalat idén februárban közös képzést is indított a Green Fox Academy-vel, Audi Developer Academy néven, hogy új tehetségekkel bővítse szoftverfejlesztői csapatát.

Az Audi Hungaria Zrt. a junior kollégák fejlesztésére is nagy hangsúlyt fektet, 3-6 hónapos mentorprogram segíti a kezdő fejlesztők hatékony integrációját a meglévő csapatokba. Az informatikai szolgáltatásokért felelős csapat nem csupán fejlesztéssel foglalkozik, dolgoznak felhő alapú és low-code technológiákkal. Emellett a fejlett rendszerek által megkívánt magas szintű, folyamatos üzemeltetésnek is fontos szerepe van.

Ha felkeltette érdeklődésed valamelyik szoftverfejlesztési terület, nézz körül aktuális képzéseink között!

A szerzőről:

About the author

Junior programozó képzések

Zöld út az IT karrierednek

Érdekel

Ismerd meg céges szolgáltatásainkat!

Discover our services for companies!

Tovább olvasnál?

Tovább olvasnál?

Read more?

Read more?