Published on:
24.3.2021

„Akár a nulláról is el lehet kezdeni”

Publikálva:
2021.03.24.

Az anyukák igényeire szabott programozóképzés második évfolyamán végzett, jelenleg a Green Fox mentora. Ő Németh Johanna, aki fiatal, kétgyermekes anyaként azért vágott bele a képzésbe, hogy karriert építsen.

Németh Johanna (Johi) 2020 nyarán végzett Green Fox és az Academy4MoMs összefogásában létrehozott, anyukáknak szóló, részidős programozóképzésen. Bár korábban nem volt kapcsolata a kódolással, ma már nagyon élvezi, hogy ezzel foglalkozhat. A képzés utolsó hónapjai a Covid árnyékában teltek, de férjétől, mentoraitól és a többi anyukától minden támogatást megkapott a nem várt kihívások leküzdéséhez. Johival, aki jelenleg a Green Fox mentoraként dolgozik, a családi élet és a programozás összehangolásáról, valamint jövőbeli terveiről is beszélgettünk.

Mesélnél arról, hogy hogyan találtál rá az anyukáknak szóló képzésre?

A történet onnan indul, hogy a férjemmel viszonylag fiatalon kezdtünk bele a családalapításba. Előtte fuvarszervezőként dolgoztam egy kisebb cégnél, illetve volt egy megkezdett egyetemi HR-képzésem. Amikor a kisebbik lányunk bölcsődés korú lett, jött a dilemma, hogy mit is kezdjek magammal. Még mindig csak 25 éves voltam, és szerettem volna valahogy beépülni a munkaerőpiacra, karriert építeni. Egyszer csak szembejött a Facebookon egy hirdetés az anyukáknak szóló programozóképzésről, ami felkeltette az érdeklődésemet.

Előtte foglalkoztál informatikával vagy programozással?

Nem volt különösebb kapcsolatom az IT-val. Ahogy a legtöbben, én is felhasználóként kezeltem a számítógépeket, de úgy gondoltam, hogy ez egy jó lehetőség. Elmentem a Green Fox nyílt napjára, majd a Ladies’ Coding Night nevű eseményre, és egyre jobban beleéltem magam abba, hogy megtanulok programozni. Végül jelentkeztem, és felvettek. Így csatlakoztam az anyukáknak szóló képzés második évfolyamához, ami 2019 szeptemberében indult.

Hogyan emlékszel a képzésre? 

Az első perctől nagyon élveztem, de azért akadtak kihívások. Közben elvégeztem egy egyetemi félévet is levelezőn, és a vizsgaidőszakot nagyon nehéz volt összehangolni a képzéssel. Könnyebb lett a helyzet, miután letudtam az egyetemi vizsgákat, és csak a programozásra kellett koncentrálnom. Aztán márciusban jött a következő kihívás: megjelent a Covid, ami mindent átírt.

Milyen változásokat hozott a járványhelyzet?

Az alapvetően tantermi tanulást otthonról kellett folytatnunk. Mi a férjemmel rögtön kivettük a lányokat az oviból, illetve a bölcsiből. Ő továbbra is bejárt dolgozni, én pedig otthon voltam a gyerekekkel, és mellette végeztem a képzést. Leginkább este vagy éjszaka tudtam a tananyaggal és a feladatokkal foglalkozni. Hozzá kell tenni, hogy a Green Fox mentorai is igyekeztek megkönnyíteni a dolgunkat. Az eredeti ütemezés szerint májustól a korábbi napi 3 órás tanrend napi 6 órára emelkedett volna. Amikor a többi anyukával jeleztük, hogy túl sok lenne a napi 6 óra, átalakították a tanrendet úgy, hogy beleférjünk napi 4,5 órába. Emiatt körülbelül egy hónap csúszással, 2020 júliusában ért véget a képzés, de ebből senki sem csinált problémát. Mindannyian díjaztuk a rugalmas hozzáállást, ami egyébként végig jellemző volt, a mentorok mindig figyeltek arra, hogy nekünk a lehető legjobb legyen. 

Mennyire tudtatok támaszkodni egymásra a többi anyukával? 

Heten voltunk a csoportban, gyakorlatilag ugyanabban a cipőben, így összetartó közösség jött létre. Kár, hogy a vírus miatt az utolsó hónapokban már nem találkozhattunk személyesen. Persze így is folyamatosan kapcsolatban voltunk, akár késő este vagy éjszaka is meetingeltünk. A projektfázisban hárman mentünk full-stack irányba, négyen pedig a back-endet választották. A két csoport ezután külön dolgozott, így már csak azzal a két anyukával voltam napi kapcsolatban, akik szintén full-stackesek lettek.

Miért a full-stack irányt választottad?

A képzés alatt ismerkedtem meg a back-end és a front-end fogalmakkal. A back-endben az tetszett, hogy logikát kell felépíteni, a front-endben pedig az, hogy kiélhetem a kreativitásomat. Mindkét irány vonzott, a full-stack pedig egyfajta keveréke a kettőnek, ezért emellett döntöttem. 

Mi történt a képzés után? Hogyan lettél a Green Fox mentora?

Nekem a képzés után kicsit újra kellett gondolnom a terveimet, mert hamarosan kiderült, hogy babát várok. Ezután nem adtam be az önéletrajzomat több helyre, de novemberben váratlanul felhívtak a Green Foxtól, hogy lenne-e kedvem náluk mentorkodni. Rögtön jeleztem nekik, hogy kismama vagyok, de mivel határozott időre, március végéig szólt az ajánlat, könnyen sikerült megállapodnunk. A következő hétfőn már kezdtem is napi 6 órában. A csoporttársaimmal egyébként tartottunk attól, hogy a Covid megnehezíti majd az elhelyezkedésünket, mert esetleg kevésbé lesz kereslet junior programozókra, de novemberre mindenkinek lett munkahelye. 

Hogyan tervezed a jövődet?

Az biztos, hogy folytatni szeretném a programozást, mert nagyon élvezem. Igazi sikerélmény azt látni, hogy, amit csináltam, az működik. Elképzelhető, hogy fél évvel a szülés után már munkába állnék home office-ból napi 2 vagy 4 órában, de ez főleg azon múlik majd, hogy hogyan alakulnak a baba igényei. 

Kiknek ajánlanád az anyukáknak szóló programozóképzést?

Azoknak az anyukáknak, akik fokozatosan szeretnék magukat hozzászoktatni ahhoz, hogy egy kicsit mással is foglalkoznak a gyermekeik és a háztartás mellett, illetve akik készülni szeretnének a visszatérésre a munka világába. Azt hiszem, az én példám jól mutatja, hogy akár a nulláról is el lehet kezdeni a programozást, ha valaki kedvet érez hozzá. Nem kell előképzettség, csak annyi, hogy az ember képes legyen rendszerekben, nagyobb összefüggésekben gondolkodni. 

Tanácsolsz valamit annak, aki most jelentkezik a szeptemberben induló évfolyamba?

Jó, ha van segítség a gyerekek mellé. Nekem például a férjem rengeteget segített, így csak néha kellett nagyszülői segítséget igénybe vennünk. Amíg én esténként a képzéssel foglalkoztam, ő megfürdette a lányokat, gondoskodott róluk. Erre szükség volt ahhoz, hogy koncentrálni tudjak. A járványhelyzet csavart egyet ezen az egészen, és most az otthoni körülményekből kell kihozni azt, amit lehet. Úgy gondolom, hogy ehhez minden anyukának jól jön némi támogatás.

Felkeltette az érdeklődésed Academy4MoMs képzés? Olvasd el a részleteket!


A szerzőről:

About the author

Junior programozó képzések

Zöld út az IT karrierednek

Érdekel

Ismerd meg céges szolgáltatásainkat!

Discover our services for companies!

Tovább olvasnál?

Tovább olvasnál?

Read more?

Read more?