Published on:
15.6.2023

Fenyegetettségből versenyelőny: Használd ki az AI-ban rejlő potenciált programozóként

Publikálva:
2023.06.15.

Habár hatalmas a hype jelenleg a mesterséges intelligencia körül, egyelőre még mind a cégek, mind a munkavállalók keresik rajta a fogást, próbálják megtanulni, hogyan kovácsolhatnak előnyt belőle. Cikkünkben azt járjuk körül, hogyan válhat előnyödre az AI-eszközök ismerete és miért érdemes fejlesztői karrierben gondolkodnod, ha jövőbiztos szakmát szeretnél.

Nem a jó kérdéseket feszegetjük

A munkaerőpiacon a legtöbben egyelőre azon aggódnak, hogy milyen pozíciókat fog kiváltani a mesterséges intelligencia, miközben valójában itt nem az ember és a gép közötti versenyről van szó. Sokkal inkább az határozza meg a versenyképességedet a jövő munkaerőpiacán, hogy a folyamatosan fejlődő AI eszközöket be tudod-e építeni a mindennapi munkádba annak érdekében, hogy gyorsabb és eredményesebb legyél. 

„Minden barátomnak, akinek vannak főiskolára vagy középiskolába járó fiatalabb testvérei – az első számú tanácsom: meg kell tanulnia programozni” - mondta Mark Zuckerberg és milyen igaza volt, hiszen még mindig elmondható, hogy semelyik terület nem képes olyan gyors fejlődésre, mint az informatika, ami folyamatosan új pozíciókat szül. A különböző AI eszközöknek köszönhetően pedig még több izgalmas lehetőség bukkan fel a munkaerőpiacon úgy, mint az AI Specialist (Machine learning engineer) vagy a Prompt Engineer, akiknek a munkája a nagy nyelvi modellek (ChatGPT, LLaMA) működtetéséhez és fejlesztéséhez kapcsolódik. 

Oké, de hogyan szedhető fel a szükséges tudás?

Zuckerbergnek igaza volt. Ha valóban jövőbiztos, tudásra vágysz, ami után kapkodnak a cégek, és amivel könnyen találsz jövedelmező, stabil karriert akkor a legjobb amit tehetsz, hogy megtanulsz programozni. Ma már nem is kell ehhez feltétlenül évekig egyetemre járni, hiszen ha csak a magyar piacot nézzük, itthon is rengeteg színvonalas bootcamp közül válogathatsz. 

Mi nem csak az IT piacra, az AI világára is felkészítünk

Nálunk, a Green Foxnál például egy szuperintenzív junior programozó képzés keretében 5 hónap alatt elsajátíthatod a programozás alapjait olyan szinten, amivel aztán el is tudsz helyezkedni IT területen, hiszen ügyelünk arra, hogy a legfrissebb technológiákra készítsünk fel, amelyekre valós piaci igény van. 

Ugyan az AI eszközök a fent említett okok miatt nem tudják helyettesíteni a pályakezdő programozókat, csupán hatékonyabbá teszi a munkájukat, nagyon fontos, hogy megtanulják a használatukat.  Éppen ezért már a kurzus első moduljában bevezetünk az AI eszközök használatának rejtelmeibe. Megtanulhatod, hogy hogyan használj kódolást segítő AI megoldásokat a kódod magyarázásához, ellenőrzéséhez és lehetőség szerint javításához. Elsajátíthatod továbbá, hogy hogyan kell hatékonyan kérdéseket feltenni és gyorsan automatizált teszteket íratni a segítségükkel.

Egy ilyen kurzus kifejezetten a gyakorlatorientált oktatáson alapul.  A képzés  utolsó szakaszában  már egy munkahelyi projektet imitálva, 3-4 fős csapatban egy hosszabb projekten dolgozhatsz, amit a modul végére kell teljesíteni. Ebben az időszakban az útmutatásunk segítségével, de már magadtól kell elsajátítanod új technológiákat.

Amellett, hogy a résztvevők megismerhetik a fejlesztés csínját-bínját, ezen a ponton az AI eszközök projektszintű használata is a feladatuk lesz: a ChatGPT integrálásával emberi kommunikációt imitáló csevegőfunkcióval látják el az alkalmazást, amit készítenek.

„Lesznek olyan feladatok, ami kifejezetten arra lesznek kihegyezve, hogy ha használod az AI-t, akkor sokkal gyorsabban fogod tudni megcsinálni a feladatot. Kifejezetten olyanokban gondolkodunk, amiknek a megoldásával napokig lehet szenvedni AI-eszközök nélkül, de a használatukkal csupán néhány óra. Tehát a hallgatóink élesben tapasztalhatják meg, hogy mik azok a feladatok és problémák, ahol tipikusan felgyorsítja a munkát az AI”- nyilatkozta Szél Péter, a Green Fox Academy CTO-ja. 

Ezzel az elsődleges célunk, hogy felkészítsük a hallgatóinkat arra, hogy az AI-eszközökből ki tudják hozni a megfelelő potenciált, és hogy olyan rutint szerezzenek ezeknek az eszközöknek a használatával, ami a fejlesztői munkájuk során is fontos és hasznos lesz. A modul végére egyébként junior programozói szintre lehet eljutni, és a záróvizsga sikeres teljesítése után bele is vághatsz IT karrieredbe.

Ezért sem fogják elvenni a munkádat a “robotok” programozóként

„Már azt is számtalan szakember vitatja, hogy a programozás “hard részét” egyhamar ki tudná váltani a ChatGPT, de a soft skillek esetében ez egyelőre elképzelhetetlen. A cégek olyan programozókat keresnek, akik amellett, hogy technikai értelemben felkészültek, együttműködőek, nyitottak, gördülékenyen kommunikálnak és empatikusak, valamint felelősséget vállalnak magukért akár nehéz kommunikációs helyzetekben is, az AI pedig ezeket nem tudja helyettünk képviselni” - nyilatkozta Ádám Annabella, a Green Fox pszichológusa. 

Persze ezek a készségek nem csak az AI eszközökkel szemben biztosítanak versenyelőnyt. A Green Foxnál megtanultuk, hogy ma már keveset ér egy fejlesztő soft skillek nélkül. Éppen ezért a képzésünk folyamán nemcsak a kódolásra koncentrálunk, hanem nagy hangsúlyt fektetünk az olyan soft skillek fejlesztésére is, mint pl. a kommunikációs és prezentációs készség, a stresszkezelés, az együttműködés és a csapatjáték. Fontosnak tartjuk, hogy hallgatóink könnyedén megállják a helyüket jövőbeni munkahelyükön, ezért minden osztállyal egy erre dedikált szervezetpszichológus foglalkozik. 

Ha Te is szeretnél egy olyan speciális IT tudást, ami hosszú távon értékes a piacon, jelentkezz Junior programozó képzésünkre és sajátítsd el villámgyorsan velünk.

A szerzőről:

About the author

Junior programozó képzések

Zöld út az IT karrierednek

Érdekel

Ismerd meg céges szolgáltatásainkat!

Discover our services for companies!

Tovább olvasnál?

Tovább olvasnál?

Read more?

Read more?