Published on:
8.10.2018

Kipróbálnád a programozást? Így vágj bele a nulláról!

Publikálva:
2018.10.08.

Eljátszottál a gondolattal, hogy megtanulsz programozni, de nem tudod, hogyan állj neki? Adunk néhány tanácsot, és segítünk eldönteni, melyik nyelvvel kezdd.

Szerencséje van annak, aki mostanában tanulna programozást, ugyanis hatalmas mennyiségű anyag érhető el az interneten, tankönyvektől kezdve a videókon át az online kurzusokig. Ez persze egyben kihívás is, hiszen kezdőként a legnehezebb átlátni, hogy melyikhez érdemes nyúlni. A lényeg, hogy bármelyiket is választod, az olvasás és a videónézés mellett minél előbb kezdj el a gyakorlatban is kódolni.

3 tipp az induláshoz

1. Az egyik legjobb ingyenes felület a YouTube, ahol már több tízezer oktatóvideó (tutorial) érhető el. JavaScript, illetve HTML és CCS programozásról van fent a legtöbb anyag, de a Python és a Ruby iránt érdeklődők is tudnak miből tanulni. A videók között nézettség alapján érdemes válogatni: az 1-2 millió körüli nézőszám általában már jó jel.

2. Szintén segíthet elindulni a programozás világában a Codecademy online platform, amely több programnyelvben kínál ingyenes kurzusokat. Fontos előnye a beépített motivációs rendszer: a leckék teljesítése után különféle plecsniket és pontokat gyűjthetnek a felhasználók. Ez az oldal lényegében a programozás Duolingója. Jó választás lehet a magyar fejlesztésű CodeBerry online programozóiskola is, ahol a kurzusok interaktív feladatokkal segítik a fejlődést, lépésről lépésre. Azonban csak az első 25 feladat ingyenes, utána havidíjat kell fizetni. Az online képzéseket kínáló Udemy és Coursera tanulási platformokon is számos minőségi programozótanfolyam érhető el, azonban a kurzusok nagy része mára fizetőssé vált, elvégzésük ezért nagyobb elköteleződést igényel, és külön meg kell keresni a kezdőknek szóló lehetőségeket.

3. A Green Fox Academy Ingyenes programozó workshopja azért nagyon jó lehetőség, mert rengeteg hasznos információt és tapasztalatot lehet gyűjteni egyetlen nap alatt. Ezeket az általában hétvégi programokat évente 8-10 alkalommal tartják meg, és a részvétel csupán egy előzetes regisztrációhoz van kötve. Nem kell tehát semmi más, csak egy laptop és sok kíváncsiság, így ideális kezdőlépés lehet a programozással való ismerkedésben. Amellett, hogy az esemény bemutatja a Green Foxos hangulatot, a mentorokkal és végzett hallgatókkal is lehet találkozni. A feladatok pedig teljesen kezdő szintről indulnak, ezért azok is nyugodtan csatlakozhatnak, akik még egy sor kódot sem írtak életükben.

Melyik nyelvvel érdemes kezdeni?

Amikor valaki úgy dönt, megtanul kódolni, azonnal felvetődik a kérdés, hogy melyik nyelvvel érdemes kezdeni. Gyakorló programozók általában a HTML-t ajánlják, mert ebből könnyen megismerhetőek a szoftverfejlesztésben használt speciális karakterek és a környezet. Az egyre népszerűbb Pythont is sokan javasolják az induláshoz, mert a könnyen tanulható nyelvek közé tartozik. Ezenkívül a JavaScript is jó választás lehet, mert rengeteg friss oktatóanyag érhető el hozzá, szemben például a C#-pal, amelyhez nehezebb jó forrásokat találni. Hozzá kell tenni, hogy az egyes nyelvek között nincs jelentős különbség, így tulajdonképpen bármelyikkel el lehet kezdeni. Ahogy a beszélt nyelvek esetében, itt is igaz, hogy az első után a további nyelvek megtanulása már könnyebb, mivel elsősorban a programozói gondolkodást kell elsajátítani, amely a különböző nyelvek megismerésével mélyül.

Ezt nem tudják az online képzések

Akár egy teljes programozókurzus anyagát meg lehet tanulni online, autodidakta módon, de nagy segítség, ha van egy jól felépített iskolai tananyag, gyakorlófeladatokkal. Nem beszélve a mentori támogatásról, ami az indulásnál különösen fontos, mert ha valaki elakad, rutin nélkül nem könnyű megoldást találni egy-egy problémára. Az önállóan elsajátított alapok egyébként előnyt jelenthetnek a Green Fox Academy felvételijén, illetve az iskola képzésein is könnyebb dolga lehet annak, akinek már van minimális tapasztalata a kódolással.

Nem feltétlenül gondolnánk, de az offline tanfolyamoknál a másik nagyon fontos érték a közösség: a tanulók támogatják és motiválják egymást. A Green Foxnál pedig a képzések része a soft skillek (személyes kompetenciák, például kommunikáció, proaktivitás, csapatmunka) fejlesztése is, ami többek között felkészítést nyújt az állásinterjúkra, és hozzájárul ahhoz, hogy a képzés résztvevői jobban helyt tudjanak állni a munkaerő-piacon. A mentorok ezenkívül az utolsó nyolc hétben egy szoftervfejlesztő vállalati környezetet modelleznek, így a résztvevők kipróbálhatják, hogy élesben milyen kihívásokkal találkozik egy programozó.

Ha többet szeretnél tudni soft skilles tréningjeinkről nézd meg Kata videóját:


A szerzőről:

About the author

Junior programozó képzések

Zöld út az IT karrierednek

Érdekel

Ismerd meg céges szolgáltatásainkat!

Discover our services for companies!

Tovább olvasnál?

Tovább olvasnál?

Read more?

Read more?