Published on:
20.11.2023

„A fejlesztői állások könnyen összeegyeztethetők a családdal és hosszú távú anyagi biztonságot adnak”

Publikálva:
2023.11.20.

Eleinte minden karrier motiváló, pláne ha valaki vállalkozóként egy igazán izgalmas projekten dolgozhat. De mi történik akkor, ha idővel belefásulsz? Balázzsal ez történt, így ismerkedett meg az IT világgal, azóta pedig már dolgozott a Prezinél majd a Pepperlabsnál is fejlesztőként. Milyen volt számára a karrierváltás és kinek ajánlja a Front-end karriert? Erről is mesél nekünk!

Mivel foglalkoztál a Green Fox előtt, és miért döntöttél a váltás mellett?

A Játszóház Projekt elnevezésű társasjátékos rendezvénysorozatot vittem vállalkozóként 8 évig. Egy lelkes csapatot vezettem, akikkel a modern társasjátékokat népszerűsítettük saját szervezésű rendezvényeken, fesztiválokon, iskolai programokon és céges csapatépítőkön. Aztán a COVID kitörésével átmenetileg minden tevékenységünk lehetetlenné vált, és végül úgy döntöttem hogy belefogok valami újba. Úgy éreztem, hogy változásra van szükségem, mert kiégtem.

Milyen típusú képzést választottál?

Először a Green Fox fél éves Front-end képzést végeztem el. Itt megismerkedtünk a webfejlesztés alapjaival (HTML, CSS, Javascript), illetve belekóstoltunk a React-be. Ezután részt vettem végül egy Full-stack képzésen is, ahol elsősorban React és Node.js volt a fókuszban. A képzés során végig a saját munkán volt a hangsúly, de azért voltak csapatmunkák és előadások is.


Mi tetszett a leginkább, illetve a mik voltak a legnagyobb kihívások a képzés során?

Számomra minden feladat hasznos és motiváló volt, ahol építeni kellett valamit, ami utána működött is. Szuper volt a kevés kötöttség, mindenki akkor foglalkozott a képzéssel kapcsolatos teendőkkel, amikor neki alkalmas volt. Mentorunk, Viktor óriási segítség volt az egész képzés alatt: bár a problémákat alapvetően meg kellett tanulni megunknak megoldani, de nagyon sok időt spórolt, hogy egy-egy elakadásnál tőle is tudtunk segítséget kérni.

Hol helyezkedtél el a képzést követően?

A képzés után először egy a korábbi munkámhoz kapcsolódó saját projektben hasznosítottam az újonnan szerzett ismereteket: elkészítettem a Játszó/Házhoz országos társasjáték-kölcsönző felhasználói felületét. Ez egy tökéletes bemelegítő projekt volt, ami szerencsére olyan jól sikerült, hogy azóta is több száz felhasználó használja rendszeresen. Ezután a Prezihez kerültem junior fejlesztői pozícióba, egy év után pedig elcsábítottak jelenlegi munkahelyemre a PepperLabs-hez, ami egy szuper kis családias hangulatú fejlesztő cég, ahol rengeteget tudok tanulni.

Mennyi idő alatt tudtál elhelyezkedni, és milyen volt az álláskeresés?

Könnyű volt elhelyezkedni, és azóta is több ajánlatot kaptam már. Érezni, hogy milyen nagy a kereslet a fejlesztőkre, így szerencsére úgy látom, hogy jelenleg van lehetőség válogatni a munkák között.

Kinek ajánlod a Front-endet?

Mivel rengeteg különböző megközelítés, keretrendszer és eszköz érhető el, nekem az a benyomásom, hogy mindenki megtalálja azt, amivel szívesen dolgozik. Csak egy példa: művészi vénával rendelkezők készíthetnek “kézműves”, teljesen egyedi megjelenésű felhasználói felületeket, mások használhatnak egyet a rengeteg elérhető UI library közül, hogy előre gyártott elemekből építkezve gyorsabban tudjanak haladni.

Milyen a munkád, hogyan telik egy napod?

Jelenleg régebb óta ugyanannak a megrendelőnek a projektjén dolgozunk, egy érdekes startup termékét fejlesztjük. Teljesen remote dolgozunk, viszont sokat programozunk párban a kollégákkal, ami szuper lehetőség arra, hogy tanuljunk egymástól. Amikor érkezik egy igény a megrendelőtől, akkor általában összeülünk a csapattal, átbeszéljük nagy vonalakban a megvalósítást, utána pedig minél több apró teendőre bontjuk a feladatot. Ezután mindenki választ magának egy feladatot és mehet is a munka. Amikor elakadunk, vagy úgy érezzük, hogy ketten jobban tudnánk haladni, segítséget kérünk egymástól és párosan folytatjuk.

Mennyire váltotta be a képzés a hozzá fűzött reményeket fizetés és elhelyezkedés tekintetében?

Eddigi tapasztalataim alapján a fejlesztői állások könnyen összeegyeztethetők a családdal, hosszú távú anyagi biztonságot adnak és minimális stresszel járnak. Nagyon élvezem, hogy teljesen remote dolgozunk és ezzel megspóroljuk az utazással töltött időt. Viszont, egyrészt sok komplex technológiát érdemes megismerni és megérteni, másrészt olyan sebességgel fejlődik ez a terület, hogy folyamatosan új dolgokat is meg kell tanulni ahhoz, hogy releváns maradjon a tudás és ez az azért komoly kihívást jelent.

Mik a további karrierterveid?

Arra törekszem, hogy minél inkább átfogó tudást és tapasztalatot szerezzek webes alkalmazások fejlesztésében és üzemeltetésében. Mivel kis csapat vagyunk, itt belelátok majdnem minden munkafolyamatba és sokat tudok ebben fejlődni. Csapat szinten törekszünk minden feladathoz a lehető legegyszerűbb és letisztultabb technológiát használni és ezt saját magam számára is egy nagyon jó fejlődési iránynak tartom.

Te is egy rugalmasabb, több karrierlehetőséget tartogató szakmára vágysz, sok továbbképzési lehetőséggel? Indítsd be velünk Front-end karriered! Jelentkezz tavasszal induló, online, magyar nyelvű képzésünkre és végezd el rugalmasan, akár munka mellett!

A szerzőről:

About the author

Junior programozó képzések

Zöld út az IT karrierednek

Érdekel

Ismerd meg céges szolgáltatásainkat!

Discover our services for companies!

Tovább olvasnál?

Tovább olvasnál?

Read more?

Read more?