Published on:
19.10.2022

Melyik programnyelvet érdemes először megtanulni?

Publikálva:
2022.10.19.

Úgy döntöttél, végre szögre akasztod régi, poros karriered és belevágsz valami egészen újba? Ha azt már tudod, hogy az IT a kiszemelt terület, gratulálunk! Máris meghoztad az első fontos döntést. De hogyan indulj el az új karriered felé vezető úton? Milyen programnyelvet tanulj meg először? Összegyűjtöttük a legnépszerűbb lehetőségeket!

Ha azon gondolkozol, hogy érdemes lenne megtanulni programozni, az első és legnehezebb feladat azt meghatározni, hogy hogyan vágj bele. Beírhatod ugyan a Google keresőjébe, hogy „melyik programozási nyelvet érdemes először megtanulni?”, de valószínűleg még jobban össze fogsz zavarodni a rengeteg lehetőség láttán. Oké, de melyik a legjobb a Te személyes karriercéljaid szempontjából?

A válasz az, hogy attól függ.

Első sorban az határozza meg, hogy melyik nyelvvel érdemes kezdened, hogy mit szeretnél elérni az általa szerzett új készségekkel. Egy nagyon specifikus munkakör érdekel? Például kifejezetten mobilalkalmazások fejlesztése? Weboldalak tervezése? Játékfejlesztés? Esetleg csak egy új készséget szeretnél elsajátítani, amit a jelenlegi munkád során hasznosítanál? Az ezekre a kérdésekre adott válaszaid határozzák meg, hogy hol kezdd.

Találd meg a céljaidnak megfelelő programnyelvet!

Az első programozási nyelv kiválasztásának két fő módja van – vagy úgy, hogy egy konkrét célt követve választasz, pl.: tudod, hogy a front-end fejlesztés érdekel, vagy meg kell határoznod, hogy mik a legfontosabb szempontok az új nyelv kiválasztásánál. Például: Mennyire népszerű az adott nyelv? Mennyire keresett a piacon? Milyen nehéz megtanulni pályakezdőként? 

Mik a legnépszerűbb programnyelvek? 

Ha az egyik legnépszerűbb és legkeresettebb programozási nyelvvel szeretnél kezdeni, mert az az elsőszámú célod, hogy biztosítsd a jövőd, akkor ezeket a nyelveket vedd fontolóra:

Javascript

A Javascriptet elsősorban interaktív, animált és felhasználóbarát weboldalak létrehozására használják. Ez a nyelv tökéletes azok számára, akik érdeklődnek a front-end fejlesztés iránt, mivel a Javascript a legtöbb webböngésző alapja.

Java

A Java az egyik legerősebb programozási nyelv, amelyet jelenleg több mint 3 milliárd eszköz használ. A Java jelenleg az egyik legfelkapottabb technológia. Asztali alkalmazásokban, mobilalkalmazásokban, webfejlesztésben, mesterséges intelligenciában, felhőalkalmazásokban és még sok másban használják.

Python

A Python a programozási nyelvek egyik jövőjének tekinthető. A legfrissebb statisztikák szerint a fejlesztők körülbelül 80%-a számára a Python az egyik fő kódolási nyelv. A Pythonban a kiterjedt könyvtárak jelenléte megkönnyíti a mesterséges intelligenciát, az adattudományt és a gépi tanulási folyamatokat.

C#

A Microsoft által kifejlesztett C# a 2000-es években vált híressé az objektum-orientált programozás koncepcióinak támogatásával. Ez az egyik leggyakrabban használt programozási nyelv a .NET keretrendszerhez. Anders Hejlsberg, a C# megalkotója szerint a nyelv inkább hasonlít a C++-ra, mint a Java-ra. Windows, Android és iOS alkalmazásokhoz a legalkalmasabb.

C++

A C++ az egyik legnépszerűbb és leghatékonyabb programozási nyelv. Használható operációs rendszerek, játékok, webböngészők, videojátékok és egyebek fejlesztésére. Ez a nyelv olyan alkalmazások létrehozásához hasznos, amelyek erőforrásigényesek, és számos iparágban használják. Ha érdekel a robotika, a VR, vagy a játékfejlesztés ez lehet a legjobb a kezdéshez.

HTML
Technikailag a HTML egy jelölőnyelv, ami azt jelenti, hogy felelős a webhelyen található információk megjelenésének formázásáért. Lényegében a HTML-t a hétköznapi szöveget tartalmazó weboldalak leírására használják. Nem rendelkezik ugyanazokkal a funkciókkal, mint a listán szereplő többi programozási nyelv, és a webhely szövegének létrehozására és strukturálására korlátozódik. A szakaszok, címsorok, hivatkozások és bekezdések mind a HTML tartomány részét képezik. 

SQL
Az SQL (Structured Query Language) egy olyan nyelv, amely lehetővé teszi a programozók számára az adatbázisok lekérdezését és kezelését. Domain-specifikus nyelvként elsősorban RDBMS-en (relációs adatbázis-kezelő rendszeren) belüli adatok kezelésére tervezték. Egyszerűen fogalmazva, az SQL képes megkeresni és lekérni az adatokat egy adatbázisból, valamint frissíteni, hozzáadni vagy eltávolítani rekordokat.

+1 kakukktojás: Angol

Mielőtt belevágnál bármelyik programnyelv elsajátításába, az első nyelv, amit meg kell legalább középszinten tanulnod, az angol, hiszen az IT elsődleges nyelvéről beszélünk. 

Reméljük, ezek alapján már könnyebben el tudod dönteni, hogy melyik IT karrier-irány tetszik a legjobban. A következő kérdés azonban, hogy hogyan vágj bele a tanulásba.

Ez pedig főként a rendelkezésedre álló időtől és anyagi erőforrástól függ. 

Egy főiskolai/egyetemi képzés például átfogó oktatást nyújt a programozás elméletéről és gyakorlatáról – azonban a tipikus alapképzési program három és fél év nappali tagozatos tanulást és hosszú távú tandíj finanszírozást is igényel.

Ha gyorsabb karrierváltásra vágysz, amely a készség-alapú, gyakorlati tanulásra összpontosít, érdemes megfontolni egy programozói bootcampet. Egy ilyen képzés felvértez téged azokkal a gyakorlati készségekkel és nyelvtudással, amelyekre szükséged lesz ahhoz, hogy belépő szintű munkát szerezz IT területen – mindezt csupán 5-6 hónapon belül.

A szerzőről:

About the author

Junior programozó képzések

Zöld út az IT karrierednek

Érdekel

Ismerd meg céges szolgáltatásainkat!

Discover our services for companies!

Tovább olvasnál?

Tovább olvasnál?

Read more?

Read more?