Published on:
29.8.2022

Jogászból Salesforce fejlesztő: „Ezen a területen végre kiélhetem a kreativitásomat”

Publikálva:
2022.08.29.

Dr. Pető Krisztián a jogi karrierjét váltotta programozásra. A Green Fox első Salesforce képzésén végzett, ami még le sem zárult, amikor állásinterjúra hívták, egy héten belül pedig már ajánlatot is kapott. Milyen élmény volt számára a képzés, mi fogta meg a Salesforce területben, és kinek ajánlja? Ismerd meg Krisztián karrierváltásának a történetét!

Mivel foglalkoztál a Green Fox előtt, és miért váltottál?

Jogi szakértőként többnyire szerződések véleményezésével és személyes adatok védelmével foglalkoztam, dolgoztam multinál és állami vállalatnál is. Öt év után azonban úgy éreztem, hogy kreatívabb munkára vágyom. 2021 augusztusában felmondtam, ezután futárkodásba kezdtem, majd miután több karrierútnak is utánanéztem, pár hónapnyi keresgélés után rám talált a programozás világa és a Green Fox képzései. A honlapon leírtak keltették fel először az érdeklődésemet az utófinanszírozás lehetőségével indított kurzusok iránt, majd egy barátom - aki elvégezte egy korábbi képzésüket – véleménye és ajánlása győzött meg. Tetszett a szuperintenzív képzésben, hogy rövid idő alatt szerezhetek új szakmát, és az, hogy a képzés alatt, és azt követően is kapok támogatást az elhelyezkedésben.

Mi röviden a Salesforce, és miért ezt választottad?

A Salesforce a világ vezető CRM (Customer Relationship Management – ügyfélkapcsolat-kezelési) eszköze, amely Magyarországon is egyre elterjedtebb. Abban segít a vállalatoknak, hogy hatékonyabbá tegyék a működésüket. Lehet, hogy viccesen hangzik, de igazából nem én választottam a Salesforce-ot, hanem a Salesforce választott engem. A felvételi alatt hívták fel a figyelmemet, hogy februártól indul az első ilyen témájú képzés. Igazából nem tudtam, hogy mi a Salesforce, de úgy gondoltam, hogy kipróbálom, és a Green Fox mentorai megnyugtattak, hogy a képzés során válthatok, ha nem jön be. De megtetszett, mert sokszínű technológiáról van szó, ráadásul nagyon keresett most ez a tudás a munkaerőpiacon.

Milyen élmény volt a képzés?

Tetszett a képzés, mert már akkor láttam, hogy ezen a területen végre kiélhetem a kreativitásomat. A programozás alapjait Javában tanultuk meg, majd jött az Apex, ami a Salesforce platform fejlesztéséhez használt programnyelv. Ezután magával a Salesforce felülettel ismerkedtünk meg. Voltak persze nehézségek is, főleg a képzés elején, néha még kételkedtem is abban, hogy végig tudom-e csinálni. Ezen segített, hogy amikor jeleztük a mentorainknak, hogy gyors a tempó, vagy egy témát újra elő kellene venni, akkor figyelembe vették az igényünket. Online képzésre jártam, ami angolul zajlott, így közben a nyelvtudásunk is fejlődött, és több országból, például Szlovákiából és Csehországból is voltak résztvevők. Nagyon jól összehangolódtunk a 6 csoporttársammal, akikkel a mai napig tartjuk a kapcsolatot.

Mennyi idő alatt tudtál elhelyezkedni, és milyen volt az álláskeresés?

Nagyon gyorsan ment. A képzést lezáró vizsga előtti napon már állásinterjúra hívtak, egy héttel később ajánlatot is kaptam, amit elfogadtam. Voltam egyébként több cégnél interjún, mert igyekeztem nyitottan hozzáállni, és nagyrészt pozitív tapasztalatokat szereztem. Úgy vettem észre, hogy a lelkesedés, a logikus gondolkodás, és az egészséges hozzáállás kombinációját keresik inkább, mint a tökéletes technikai tudást. 

Milyen a munkád, hogyan telik egy munkanapod? 

Egy nagy nemzetközi cégnél dolgozom, ahol a körülbelül 10 fős IT-csapattal az értékesítési folyamat Salesforce-rendszerét fejlesztjük, bővítjük, új funkciókat integrálunk. Érkeznek hozzánk a ticketek, nekünk pedig le kell fejlesztenünk az igényt. Gyakran történik, hogy elolvasom a feladatot, és elsőre azt gondolom, hogy nem fogom tudni önállóan megcsinálni, aztán mégis sikerül. Persze lehet, hogy órákig tart, de ezek fontos sikerélményt jelentenek nekem.

Mennyire van szükséged soft skillekre a munkád során?

Nagy szükség van kommunikációs skillekre és együttműködési készségre, mivel csapatban dolgozunk. Emellett az interkulturális különbségeket is tudni kell kezelni, mert multikulturális a cég: dolgoznak itt például holland, svéd és kínai kollégák is. 

Kinek ajánlanád a Salesforce területet?

Annak, akit a programozásban a Full-stack irány érdekel, mert a Salesforce területen egyszerre lehet Back-endesként és Front-endesként működni. Mivel ezzel a tudással gyorsan el lehet helyezkedni a munkaerőpiacon, annak is ajánlom, aki minél előbb szeretné elindítani a programozói karrierjét. Ezenkívül az sem árt, ha van érdeklődés az üzleti folyamatok automatizálása iránt, és előny lehet a CRM-rendszerekkel kapcsolatos tapasztalat is. 

Utólag jó ötletnek a tartod a karrierváltást?

Igen, és abszolút az IT-szakmában képzelem el magamat hosszú távon. Jó érzés, hogy itt értéke van annak, hogy tenni szeretnék a folyamatok gyorsításáért. A korábbi munkahelyeimen is jellemző volt rám ez a szemlélet, de ott ezt nem értékelték. Örülök, hogy Salesforce-osként van tér erre a fajta kreativitásra.

A szerzőről:

About the author

Junior programozó képzések

Zöld út az IT karrierednek

Érdekel

Ismerd meg céges szolgáltatásainkat!

Discover our services for companies!

Tovább olvasnál?

Tovább olvasnál?

Read more?

Read more?