Published on:
16.6.2020

Ilyen a Green Fox online programozó bootcampje

Publikálva:
2020.06.16.

A tananyag és az időbeosztás maradt, de mi változott? Egyik mentorunk, Johny mesél az új képzési formáról.

A Green Foxban márciusban a koronavírus miatt arra kényszerültünk, hogy on-campus képzéseinket online folytassuk. Bár a mentorainkat és a hallgatóinkat is váratlanul érte az új helyzet, egy héten belül sikerült átállni. Olyannyira, hogy hamarosan elindítottuk az első teljesen online szuperintenzív és részidős képzésünket, ami a sikerre való tekintettel a továbbiakban is elérhető lesz a tantermi oktatás mellett.

Váratlan kihívásból új képzési forma

Márciusban, amikor a hónap elején elkezdett képzésünket a vírusveszély miatt nem lehetett a campuson folytatni, hirtelen kellett megszervezni a távoktatást. Bár már egy ideje kacérkodtunk az online képzés gondolatával, a helyzet lépésre kényszerített minket. „Mentorként is kihívást jelentett az átállás, először nem volt egyértelmű, hogy hogyan csináljuk. Hirtelen kellett váltani, megtanulni néhány új szoftvert, kísérletezgetni, de egy hét után már gördülékenyen ment az online oktatás” – meséli mentorunk, Béres Roland alias Johny, aki hozzátette, hogy eleinte a hallgatók is kissé bizonytalannak tűntek, de végül mindannyian gyorsan alkalmazkodtak a helyzethez. Ebben persze a mentorok is igyekeztek támogatni őket. De milyen egy online programozó bootcamp a Green Foxnál?

  1. Élő, online tanórák változatlan tartalommal

A legtöbb online programozó kurzus úgy működik, hogy a hallgató regisztrál, ha fizetős a képzés, akkor befizeti a díjat, majd megkapja a hozzáférést a tananyagokhoz. Bizonyos esetekben haladási stratégiát vagy más segédanyagokat is biztosítanak, de ezenkívül önállóan történik a tanulás. A Green Foxnál a mentorok a Discord nevű platformon élő kapcsolatban vannak a csapattal, és közösen dolgozzák fel a tananyagot ugyanúgy, mint az on-campus képzéseken. Az önálló problémamegoldást előtérbe helyező workshop szakasznál is mindig ott vannak a mentorok a hallgatókkal. Emellett a soft skill képzések és a coaching is online történnek. Tehát a képzések tartalma változatlan, és minden élőben történik.

  1. Közösség személyes találkozások nélkül

A Green Fox hallgatói a korábbi beszámolók alapján fontos közösségi élményként élik meg a programozó bootcampet, és szerencsére ezt is sikerült átmenteni az online térbe. Ahogy az offline képzéseken is, minden nap az úgynevezett check-innel indul, amikor mindenki elmondja, hogy érzi magát, és a nap zárása a hasonló check-outtal történik. „Ezeknél a beszélgetéseknél be szoktuk kapcsolni a kamerát, ami sokat számít, hiszen arcokat, gesztusokat is látva kevésbé érezzük idegennek egymást. Egy hónapja indult el az első teljesen online csoport, és már most úgy érzem, hogy ismerem a hallgatókat, pedig személyesen még egyszer sem találkoztunk” – mondja Johny. Pont a személyesebb légkör megteremtése érdekében általában a soft skill képzések és a személyes coaching alkalmával is be vannak kapcsolva a kamerák.

  1. Az ország vagy a világ bármelyik pontjáról

Az online bootcamp elindulása új távlatokat nyitott olyan szempontból, hogy már nem szükséges Budapesten tartózkodnia annak, aki hozzá szeretne jutni a Green Fox által kínált programozói tudáshoz. A teljes folyamat online zajlik a szerződéskötéstől kezdve az adminisztrációin át a vizsgákig, így személyesen egyszer sem kell megjelenni. Ennek köszönhetően az ország vagy a világ bármelyik szegletéből elvégezhető a képzés. Van olyan hallgató, aki élve a lehetőséggel, nemrég Spanyolországból, egy másik pedig Angliából iratkozott be. Eddig a külföldön élő magyarok a tantermi oktatás miatt kénytelen voltak 4-5 hónapra Budapestre költözni, és arra is volt példa, hogy valaki a családjával együtt költözött azért, hogy a Green Foxnál tanulhasson programozni. 

Rugalmasan, de fegyelmezetten

Mivel az informatikai vállalatoknál eddig is elterjedt volt a home office, érdemes megjegyezni, hogy számos párhuzamot fedezhetünk fel az otthoni tanulás és az otthoni munkavégzés között. Mindkettő sokat segíthet például abban, hogy rugalmasabban, kényelmesebben teljenek a napok. Viszont mindkét esetben ugyanúgy be kell tartani bizonyos íratlan szabályokat a hatékonyság érdekében. Olyan környezetet kell teremteni, ami segít a fókuszálásban, és fegyelmezettségre van szükség, hogy ne ússzon el az idő más otthoni teendőkkel. 

„Ráadásul attól, hogy a képzés online történik, lehet személyes csapatépítő találkozókat szervezni, ha van erre igény. Az egy hónapja indult, első teljesen online képzésünk kapcsán már szóba is került ez a lehetőség, persze nem kötelező a részvétel” – mondja Johny, hozzátéve, hogy rengeteg visszajelzést kérnek a hallgatóktól az online képzésről, és ezek alapján folyamatosan alakítanak a módszertanon. Aki pedig motiválóbbnak vagy nyugodtabbnak találja a tantermi körülményeket a tanuláshoz, annak jó hír, hogy júliusban visszatérnek a Green Fox on-campus képzései is.

A szerzőről:

About the author

Junior programozó képzések

Zöld út az IT karrierednek

Érdekel

Ismerd meg céges szolgáltatásainkat!

Discover our services for companies!

Tovább olvasnál?

Tovább olvasnál?

Read more?

Read more?