Published on:
16.2.2020

"Ha megfelelő energiát fektetsz be, bármit elérhetsz"

Publikálva:
2020.02.16.

Ötödik évét tapossa a Green Fox, ez alkalomból az első és második évfolyamunk végzettjeivel, köztük Kovács Bodor Mátéval beszélgettünk programozásról, munkáról, na meg persze jó kis green foxos emlékekről.

Lassan 4 éve, hogy belevágtál a Green Fox Junior programozó képzésébe, előtte milyen területen dolgoztál, és miért döntöttél úgy, hogy váltasz?

Végzettségemet tekintve közgazdász vagyok, egy szoftverfejlesztő cégnél dolgoztam menedzseri pozícióban, amikor elkezdtem kacsintgatni a programozás felé. Eleinte hobbiból kódolgattam, majd beiratkoztam a Óbudai Egyetem informatika szakára. Ekkor jött a képbe a Green Fox, és ezáltal két lehetőség: vagy kijárom az egyetemet, ami akkor lehetetlennek tűnt a 12 óra munka mellett, vagy adok egy esélyt a Green Foxnak, azaz felmondok és 4 hónap alatt megpróbálom fölszedni az összes tudást, amit lehet...


Utóbbi sikerült is.:) Hogyan alakult a karriered a képzés után?

A Green Fox után közvetlenül egy olyan céghez mentem, ami üzleti alkalmazásokat készít egy speciális szoftverrel. Ez egy kicsit összecsengett az előző menedzseres történettel, de viszonylag gyorsan beláttam, hogy nekem inkább a Front-end az, ami a szívem csücske, úgyhogy váltottam. Jelenleg Full-Stack fejlesztő vagyok (alapvetően front-endes némi back-enddel) egy nagyon izgalmas helyen: arcokról történő érzelmek felismerésével és az alapján történő elemzések, kimutatások készítésével foglalkozunk.


Mit szeretsz legjobban a munkádban?

Ami a legizgalmasabb számomra a programozásban, az az építkezés - akár kisebb, akár nagyobb, architekturális nézőpontból. Mindig is szerettem legózni, különböző modulokat viszonylag egyszerűen összepattintani. A másik dolog, amit kiemelnék, azok az apró, gyors sikerek, amik teljessé tudják tenni a mindennapjaidat. Sikerül megcsinálni egy adott taskot, sikerül lefordítani a programot... a programozásban biztos, hogy nem kell hónapokat várnod egy ilyen élményre.


Van esetleg valami nagyon emlékezetes sikerélményed, amit szívesen megosztanál a blogunk olvasóival?

Amikor a jelenlegi munkahelymre felvételiztem, meg kellett csinálnom egy akkor számomra elég nagynak tűnő házit. Úgy éreztem, hogy úristen, én erre biztos, hogy nem vagyok képes... és akkor egyszer csak kész lett! Igazából rájöttem, hogy pont erre tanított meg a Green Fox: ha megfelelő energiát fektetsz bele, és megérted, hogy pontosan miről van szó, akkor bármit elérhetsz.


Hosszú távra tervezel a programozással? Megtaláltad benne, amit kerestél?

Amikor elkezdtem a Green Foxot, úgy gondoltam, hogy előbb vagy utóbb elmegyek valamilyen product manageres irányba, de amíg nem tanulok meg teljesen programozni, addig nem váltok. Na most ez tart három éve, és még mindig úgy érzem, hogy vannak területek, amik homályba vésznek, rájöttem, hogy az IT szakma egy állandó tanulás.


Közel négy éve dolgozol programozóként, programozókkal. Hogy látod, mi a fontos egy pályakezdőnél?

Tökmindegy, hogy az ember introvertált vagy extrovertált, ez egy nagyon nyitott világ, és ha te is nyitott vagy és folyamatosan motivált a tanulásra, akkor ennyi elég. Nekem voltak fenntartásaim azzal kapcsolatban, hogy a programozók mennyire lesznek befogadóak, de az eddigi tapasztalataim alapján csak pozitív csalódás ért.


Mi a legemlékezetesebb green foxos élményed?

Amikor hívtak telefonon, hogy bekerültem, az egy nagyon emlékezetes pillanat volt! Ezen kívül a csoportos tréningek, amiken sok jó embert ismertem meg - ezek a barátságok még most is tartanak. Aztán a pénteki demók és az azt követő iszogatások az egész csapattal, hogy kieresszük a gőzt. A képzés vége felé már azt éreztük, hogy a kiadott feladat végrehajtása mellett már egy kicsit belerakhatjuk saját magunkat is. Egyszer például összeraktam egy YouTube-os, hangfelismerős autoplay-t, és akkor volt egy pillanat, hogy azt éreztem, most már értem. Az egy igazi aha-élmény volt. :)  


Továbbra is biztatnád a 4 évvel ezelőtti énedet, hogy vágjon bele a képzésbe?

Abszolút. Ha a 4 évvel ezelőtti énemnek kell tanácsot adnom arra vonatkozóan, hogy kezdjük-e el a Green Foxot vagy ne, akkor most is azt mondanám, hogy vágjunk bele, mert nincs az a 4 hónap, amit jobban el lehetne tölteni ahhoz, hogy megtanulj programozni. Ez biztos. Ha az ember fogja magát, és leül online kurzusokat csinálni 4 hónapig, akkor se jut odáig, mint a Green Foxban.


Utolsó kérdés: mit tanácsolnál annak, aki most tervez jelentkezni a Green Foxba?

Hogy előtte mindenképpen próbálja ki magát a kódolásban egy kicsit, és ha ráérez az ízére, akkor go! Ha pedig felvételt nyer, akkor teljes erőbedobással készüljön fel, mert ez egy nagyon intenzív képzés. Nekem az első két hónapban az volt a legnehezebb, hogy 12 óra éjszakába nyúló tanulás végén már nem fogott az agyam, és rá kellett jönnöm, hogy egyrészt sokkal többet kell aludnom, másrészt meg kell találnom azt a hobbit, ami kellőképpen ki tud kapcsolni. Ez egyébként nemcsak a Green Foxra, hanem az egész programozásra igaz: kell egy nyugvópont, mert nagyon könnyen el tud kapni a gépszíj.


A szerzőről:

About the author

Junior programozó képzések

Zöld út az IT karrierednek

Érdekel

Ismerd meg céges szolgáltatásainkat!

Discover our services for companies!

Tovább olvasnál?

Tovább olvasnál?

Read more?

Read more?