Published on:
1.12.2021

Tolmácsból Salesforce fejlesztő: mi vár, ha erre a területre váltasz?

Publikálva:
2021.12.02.

Náday Zsolt 2020-ban a Covid miatt vágott bele a Green Fox képzésébe, de előbb-utóbb mindenképp meglépte volna. A képzés utáni járványidőszak az álláskeresésnek kevésbé kedvezett, de Zsolt végül több cég ajánlatából választhatott, és Salesforce fejlesztőként helyezkedett el. Hogyan telik jelenleg egy munkanapja, és milyen skillekre van szüksége? Olvasd el interjúnkat, és tudj meg többet a Salesforce fejlesztők világáról!

Mivel foglalkoztál a Green Fox előtt, és miért döntöttél a váltás mellett?

Lengyel-történelem szakos bölcsészként végeztem az egyetemen, majd egy SSC-nél dolgoztam 10 hónapot, de nem igazán szerettem. Ezután a Magyarországon ritkának mondható lengyel nyelvtudásomból éltem 6 évig lengyel-magyar tolmácsként. Már régebben felfigyeltem a Green Fox bannereire, ami miatt persze újra és újra felbukkantak a hirdetéseik. Úgy is fogalmazhatnék, hogy régóta kísértett engem a Green Fox, de nem volt időm belevágni. Aztán amikor berobbant a Covid, egy időre nem volt kilátásban tolmácsmegbízás, és ekkor eljött az idő.

Milyen élmény volt a képzés? Mi volt számodra a legjobb dolog és a legnagyobb kihívás?

2020 júliusában indult a képzés, pont mire lecsengett a járvány első hulláma, így on-campus tartották. A több hónapos bezártság után örültem, hogy újra emberek között lehetek, ráadásul nagyon jó közösség jött össze. Magát az oktatást is élveztem, végig úgy éreztem, hogy valahol a játék és a munka határán mozog az, amit csinálunk. A legnagyobb kihívást az első vizsga jelentette. Összesen három vizsgánk volt a képzés alatt, és az elsőn először megbuktam, de az utóvizsgán magasan ugrottam a lécet. Ez vízválasztó volt nekem: innentől hittem el igazán, hogy van keresnivalóm ezen a területen, és sokkal magabiztosabbá váltam. 

Milyen technológiát tanultál, és miért ezt választottad?

Java programnyelvet és back-end fejlesztést tanultam, de nem volt különösebb oka a választásomnak. Utánanéztem, hogy melyek a legelterjedtebb programnyelvek, de ekkoriban még a front-end és a back-end közötti különbség sem volt színtiszta számomra. 

Milyen volt az álláskeresés?

2020 novemberében, a Covid második hullámának idején ért véget a képzés, amikor ismét jöttek a járványügyi szigorítások. A cégek alig nyitottak új pozíciókat, ha pedig megjelent valami, arra mindenki azonnal a rárepült. Úgy éreztem, hogy kezdő juniorként nehéz labdába rúgni. Aztán februárban olyan dömping indult, hogy a csúcson a hét minden napjára jutott legalább egy állásinterjú. Nagyjából egy tucat interjú után három cég ajánlata közül választhattam, és márciusban kezdtem el dolgozni egy körülbelül 50 fős hazai vállalat Salesforce csapatában.

Bemutatnád röviden a Salesforce területet?

A Salesforce a világ vezető CRM (Customer Relationship Management – ügyfélkapcsolat-kezelési) eszköze, amely Magyarországon is egyre elterjedtebb. Ez egy önálló ökoszisztéma saját felülettel és programnyelvekkel. A Salesforce fejlesztés nem áll messze a back-endtől, illetve a platform fejlesztéséhez használt Apex nyelv szintaktikájában hasonlít a Javához, ezért azt szokták mondani, hogy aki a Javát ismeri, az könnyebben ráérez. Abban segítünk más vállalatoknak, hogy hatékonyabbá tegyék a folyamataikat a Salesforce segítségével, illetve testre szabjuk nekik ezt az eszközt az üzleti követelményeiknek megfelelően, egyedi megoldások létrehozásával. Egyébként én is akkor hallottam először a Salesforce-ról, amikor állást kerestem.

Hogy néz ki egy napod a munkahelyeden? 

Nálunk a vezetőség támogatja az otthoni munkavégzést, de én szinte minden nap bemegyek az irodába, mert szeretek emberek között lenni. Reggelivel és kávéval indítom a napot, aztán megnézem, hogy milyen JIRA-jegyek vannak rám osztva, vagy közvetlenül megbeszélem a kollégáimmal, hogy mi a teendő. Félig-meddig a szoftverfejlesztés területén népszerű Scrum rendszer szerint működünk, de nincs olyan sok meetingünk, mintha tisztán agilis módon dolgoznánk. Napi egy megbeszélést fixen tartunk, ahol egyeztetjük, ki hol tart.

Milyen készségekre van szükséged a munkád során?

Ha találkozom egy problémával, az első lépés általában a „guglizás”, ezért kell egyfajta kutatási készség. Nagyfokú önállóságra is szükség van, amire egyébként már a Green Foxnál is treníroztak minket a mentoraink. Mivel egy viszonylag kis létszámú, 9 fős csapatban dolgozom, ezért az ügyfelek számára egyúttal konzultánsként is működünk, így nálunk fontosak a kommunikációs soft skillek is. 

Milyen típusú embereknek ajánlanád a Salesforce fejlesztést?

Olyanoknak, akiket a programozás mellett érdekelnek a komplexebb üzleti folyamatok, megoldások is, és szívesen foglalkoznak emberekkel. A lankadatlan érdeklődés és a kreativitás is nélkülözhetetlen, mert a programozásban nem létezik olyan, hogy valaki mindent tud. 

Szereted a munkádat? Utólag jó ötletnek tartod, hogy váltottál?

Az időzítés a Covidnak köszönhető, de előbb-utóbb úgyis belevágtam volna. Örülök, hogy így döntöttem, már nem váltanék vissza. 


Építs Te is IT karriert velünk, jelentkezz junior programozó képzésünkre!

A szerzőről:

About the author

Junior programozó képzések

Zöld út az IT karrierednek

Érdekel

Ismerd meg céges szolgáltatásainkat!

Discover our services for companies!

Tovább olvasnál?

Tovább olvasnál?

Read more?

Read more?