Published on:
23.8.2019

Hogyan működik egy bootcamp?

Publikálva:
2019.08.23.

Mielőtt valaki beiratkozik egy bootcampes képzésre, az egyik legfontosabb kérdés, hogy mire számíthat a képzés után az álláspiacon. Vajon milyennek kell lennie egy frissen végzettnek, hogy felvegyék programozónak? Miben tud segíteni a bootcamp, és mit kell beletenned neked?

Kiválasztás

A jelentkezőket alaposan megszűrik a bootcampek: vagyis olyanokat vesznek fel tanulni, akikben látják a lehetőséget / potenciált, hogy elvégezzék a képzést, és hogy alkalmasak munkahelyen csoportban munkát végezni. Persze a tesztek nem elegendőek, hogy ezt 100% pontossággal meg tudják állapítani, de komoly munka áll a kiválasztás mögött. 

Elhelyezkedés

A személyes tapasztalatok azt mutatják, hogy kezdőként nehéz nyitott pozíciókat találni, és ha találsz is, valahogy mégse vesznek fel. Viszont azt nem szabad elfelejteni, hogy a bootcampek dolgoznak a hallgatók elhelyezésén, vagyis aktívan együtt dolgoznak, kapcsolatban vannak cégekkel, így ismerik pontosan a céges igényeket. A hallgatókkal is szorosan együtt dolgoznak a képzés ideje alatt, így sokkal könnyebben tudnak olyan juniorokat ajánlani a partnercégeknek, ahol működhet a kémia, hiszen ma már a szakmai tudás mellett nagy hangsúly kerül a soft skillekre és a team fittségre is. Egy nagy multiban teljesen más környezetet találhatsz, mint egy kkv-nál vagy egy frissen indult startupnál - és teljesen más előnyei és hátrányai is vannak egyiknek meg a másiknak. 

Garancia - az új megnyugtató tényező

A Green Fox Academy 2019 nyarán vezette be az elhelyezkedési garanciát. Vagyis visszafizeti / elengedi a képzés díját, ha fél éven belül nem találsz állást. Több információ erről:

https://www.greenfoxacademy.com/junior-programozo-kepzeseink#garancia

Mégis mire tanít meg egy bootcamp?

A bootcampek nagyon jól összeszedik a programozási alapokat - hiszen a partnerek felé való közvetítés is fontos bevételi forrásuk, hiszen a tőlük származó bevételekkel együtt termelődik ki a teljes költség -, de ezen tudás keveset ér, ha nem tanít meg önálló tanulásra, önálló munkavégzésre, emberi hozzáállásra (már amennyire lehet), önmagad ismeretére, személyiséged kibontakoztatására. A bootcampek a legrövidebb idő alatt a legjobbat akarják belőled kihozni. Bizony ez nagyon kemény munka, számolni kell azzal is, hogy nem bírod ezt a tempót, és ezért lőttek a karrierváltásodnak. De nagy motivációval, kitartással, pozitív hozzáállással, és türelemmel megléphető. 

Végzés után

Nos, sikeresen elvégeztem a képzést. Most akkor mi van? Várhatom, hogy elém ugorjon egy álláslehetőség?

Attól még, hogy elvégeztél egy bootcampes képzést, nem jelenti azt, hogy lazíthatsz, sőt!

Egy jó programozó - akár junior, akár senior -  folyamatosan képzi önmagát, nincs nyugton. :)

A bootcampek alatt viszonylag sok feladatot lehet megoldani, ezeket a megoldásokat egy "kódmegosztó" portálon (GitHub) érdemes továbbfejleszteni, csiszolni, és akár megmutatni a leendő munkaadódnak, mikor jelentkezel.

Hogy lehetséges önmagunkat továbbképezni? Viszonylag egyszerűen: Udemyn vagy egyéb online képzést kínáló oldalra érdemes feliratkozni, és fejlődni abban a témában, ami érdekel. Még jobban elmélyedni az eddig tanultakban. Vagy olyan fórumokat / oldalakat követni, amik segítenek a fejlődésben, olyan témákat hoznak, amiket érdemes átgondolni. Ilyen Facebook-oldal például a Kezdő Webfejlesztők:

https://www.facebook.com/kezdowebfejlesztok/

Ezen felül minél több tapasztalatot kell gyűjteni. Na de hogyan, ha nincs még munkahelyem?
Green Foxnál van az úgynevezett Húli, ahol a képzést követően gyakorlatot szerezhetsz valós projekteken keresztül. Ez lehet belsős és külsős projekt egyaránt. Ezt már lazán elkönyvelheted szakmai tapasztalatnak. 

Elhelyezkedés után

Oké, elhelyezkedtünk. Tegyük fel, hogy utófinanszírozásban fizetjük ki a képzés díját. Green Fox esetében ha a legrosszabbul állnak csillagaink, akkor 226 100 Ft a nettó keresetünk (bruttó 340 000 Ft a garantált minimum bér) és vissza kell ebből még fizetnünk havonta bruttó 83 962 Ft-ot a Green Foxnak. Akkor  fél éven keresztül biztosan 142 137 Ft marad a zsebünkben fizetésként, ez akkor változhat, ha fél év után a cég, ahol elhelyezkedtünk, ad fizetéstemelést, mert értékesnek találja azt a munkát, amit nála végzünk. 

Viszont ha már így alakult, akkor a kérdés, hogy mit tehetünk azért, hogy a fizetésünk növekedjen idő múltával, hogy felturbózhassuk ezt az összeget? Egyébként a munkahelyváltás a legkézenfekvőbb válasz erre (1 év után), mert az új munkahely esetében nagyobb fizetést tudunk kérni általában, mint amennyi fizetésemelést adna az első munkaadónk. Ezért alakult ki programozók között a job hopping. Ugyanakkor a meglévő munkáltatóval érdemes elsőként egyeztetni, hiszen egy jó munkahelyet érdemes megtartani.

Szóval elhelyezkedés után, amíg el tudjuk mélyíteni a tudásunkat, még szívni kell a fogunkat, de utána egy nagyon izgalmas felívelő karrierpályára állhatunk. Hát azt kell mondjam, aki ebbe belevág, annak nagyon elhatározottnak és kitartónak kell lennie. Viszont mintegy 2 év után sokkal jobb lehetőségek adódnak, mint általában más karrierek esetében. Ráadásul a fejlesztői scéna / közösség nagy része nyitott, szellemes és humoros gondolkodású. A kezdeti alacsony fizetéssel szemben legalább a jóarc és megértő kollégák kárpótolnak. :)

A szerző

Rádi Viktor vagyok, mérnök informatikusi diplomával 9 éve dolgozom programozói szakmában. 3 éve szervezek a freeCodeCamp budapesti csoportjának eseményeket. (A freeCodeCamppel ingyenesen tanulhatsz online webprogramozást.) 2017 és 2019 között a Webuni online oktatási rendszerét fejlesztettem, illetve több online kurzust is publikáltam ezen a platformon. 2017-ben létrehoztam a Kezdő Webfejlesztők Facebook-oldalt, aminek mára már több, mint 4000 követője van, itt folyamatosan osztok meg webfejlesztés témában nagyrészt angol nyelvű cikkeket.

2019-ben úgy döntöttem, hogy aktívabban szeretnék az oktatási szektorban részt venni, szeretném testközelből tapasztalni, és nem csak online felületeken. Így a Green Fox Academynél kezdtem el mentorkodni 2019 nyarán.

A szerzőről:

About the author

Junior programozó képzések

Zöld út az IT karrierednek

Érdekel

Ismerd meg céges szolgáltatásainkat!

Discover our services for companies!

Tovább olvasnál?

Tovább olvasnál?

Read more?

Read more?