Published on:
15.10.2021

„Érdemes saját talent poolt építeni” – megoldás a cégek legnehezebb kihívásaira

Publikálva:
2021.10.15.

Hogyan adható nagyobb lendület egyszerre az IT fejlesztéseknek és a HR folyamatoknak, annak ellenére, hogy ez a terület munkaerőhiánnyal küzd? Mivel hidalható át, ha cégspecifikus technológiára felkészült, azonnal projektre állítható szakemberekre van szükség, a lehető leggyorsabban? A szoros vállalati együttműködésben megvalósuló, speciális készségeket biztosító corporate bootcamp ezekre a kihívásokra ad választ.

A Green Fox Academy új B2B szolgáltatást vezet be: a corporate bootcamp oktatás modelljét, amelyet hazai és nemzetközi megbízásai során tökéletesített, most pedig széles körben is elérhetővé tesz partnerei számára. Fachs Anitát, a Green Fox Academy operatív vezetőjét kérdeztük a corporate bootcamp kínálta lehetőségekről.

Milyen folyamatok jellemzik jelenleg az IT munkaerőpiacot?

Az idei évben berobbantak az IT fejlesztések, érezhetően növekszik a programozók iránti igény. Nagy létszámban vesznek fel junior szakembereket a saját megoldásokon dolgozó nagyvállalatok, különösen a digitalizációban élen járó banki-pénzügyi szektorban, illetve azok a cégek is, amelyek partnereik részére nyújtanak IT-szolgáltatásokat.

A folyamatok mélyére nézve azonban jelentős különbségeket látunk. A saját megoldások fejlesztésén dolgozó cégeknél jellemzően az interjúztatás során dől el, egy junior jelölt milyen területen kaphat szerepet. Döntő jelentőségű, hogy az új csapattag a belépés után képes legyen gyorsan elsajátítani a szükséges ismereteket és minél előbb be tudjon kapcsolódni az érdemi munkába.

-emelte ki Anita.

A szolgáltatóként szoftvert fejlesztő vállalkozások körében főképp az olyan projekteknek van nagy felfutása, amelyek a digitalizációs folyamatokat felpörgető low-code platformok köré épülnek. Ebben az esetben az a kihívás, hogy a low-code alkalmazásfejlesztés térnyerése éppen most zajlik, így alig vannak erre specializálódott szakemberek. Ha mégis sikerül találni, fontos az onboarding gyors levezénylése.

Melyek a toborzás kritikus pontjai?

Alapvetően keresleti piacról van szó, a tapasztalt fejlesztőkért óriási a verseny, de a juniorok után is kapkodnak a cégek. Ha speciális tudásra vagy rövid idő alatt nagyobb létszámra van szükség, különösen nehéz megfelelő szakembereket találni.

Ebben a helyzetben eleve előnybe kerülnek azok a munkáltatók, amelyek ismertek és a tehetségeket vonzó, erős márkát építenek. A kiválasztási folyamat hossza is befolyásolja az eredményét, mert menet közben a konkurencia elviheti a legjobb jelölteket.

De az sem garancia, ha megtörténik a felvétel, mert sokan visszalépnek a próbaidő alatt, még mielőtt alaposabban megismerték volna a céget és a feladatukat. Egyszerűen azért, mert megtalálják őket egy jobbnak tűnő ajánlattal. Sok kockázatot hordoz az az időszak, amíg nem alakul ki elköteleződés a cég iránt.

Hogyan lehet csökkenteni ezeket a kockázatokat?

Érdemes saját talent poolt építeni. A leghatékonyabb stratégia az, ha a munkaadó nem a munkaerőpiaci kínálatra támaszkodik, hanem egy lépéssel előbb, már a szakemberek képzésébe aktívan bekapcsolódik. Az IT bootcamp ideális lehetőséget nyújt ehhez.

A Green Fox Academy hallgatói például extra motivációval rendelkeznek, hiszen karrierváltók, és önállóan is gyorsan tudják bővíteni a tudásukat, mert ezt a készségüket erőteljesen fejlesztjük. Vállalati partnereink a képzés több pontján is kapcsolódni tudnak a hallgatókhoz és építhetik ismertségüket, munkáltatói márkájukat, például szakmailag vonzó projektek vagy karrierutak bemutatásán keresztül.

-tette hozzá Anita.

A corporate bootcamp még ennél is szorosabb együttműködést kínál. A corporate bootcamp egyedi, egy adott cég technológiájára és igényeire szabott képzési forma, amelynek keretében a partnerünk számára saját talent poolt építünk. A vállalat IT, HR és marketing szakembereivel közösen dolgozunk a képzési terv összeállításától kezdve a jelentkezők toborzásán, majd pedig a hallgatók oktatásán át akár a leendő munkatársak kiválasztásáig vagy konkrét projektre állításáig. Ez pedig jelentősen csökkenti az onboarding folyamat időtartamát és költségét. Például egy platformspecifikus 3 hónapos onboarding idő 1,5 hónapra is csökkenthető, miközben a senior fejlesztők 2-3 junior helyett egy egy egész osztály projektre állítását tudják egyszerre támogatni, ami rengeteg senior mentorórát szabadít fel.

Mikor éri meg saját corporate bootcampet indítani?

Minden esetben, amikor egy vállalatnak speciális igényei vannak, illetve gyors és költséghatékony megoldást keres a fejlesztő csapata bővítésére. Például ha egy kevésbé elterjedt technológiában, illetve szűkebb szakterületen jártas programozókra van szükség, vagy ha egyszerre nagyobb létszámú junior felvételét tervezi a cég.

A technológiaspecifikus képzés előnye, hogy a hallgatóknak átadott stabil alaptudásra a cég senior szakembereit is bevonva építjük rá azt az egyedi tudásbázist, amit a végzettek a munkába lépésük után azonnal hasznosítani tudnak. Azzal, hogy jelentősen lerövidül az új belépők projektre állításához szükséges idő, vállalati partnereink fejlesztései is nagyobb lendületet kapnak. De így hidalható át például az is, hogy jelenleg nincs Microsoft Dynamics, ServiceNow vagy Salesforce platformokhoz kapcsolódó képzés, noha a low-code alkalmazásfejlesztés egyre nagyobb teret nyer.

Corporate bootcampre alapozva akár egy teljes, projektkész csapat is felállítható junior szakemberekből.  A saját talent poolból való, csoportos felvétel óriási előnye még a hallgatók és a cég közötti elmélyült kapcsolat, illetve a közösség összetartása - amellett, hogy vállalati oldalról ez a leggyorsabb és leginkább költséghatékony megoldás. A Green Fox a corporate bootcampek kidolgozásában és megvalósításában, nemzetközi és hazai színtéren szerzett tapasztalatát mára üzleti és operatív folyamataiba is teljeskörűen beépítette.    


A vállalati igényekre szabott képzésekről további részletek itt olvashatók.

A szerzőről:

Fachs Anita
Vállalati szolgáltatásokért felelős cégvezető
Korábban évekig dolgozott marketing és account management területen régiós és globális vonatkozásban is. 2020 nyarán a magyarországi csapat vezetőjeként csatlakozott a Green Fox Academyhez, majd a vállalati szolgáltatásokért felelős cégvezetője lett. Az oktatás és az upskilling-reskilling szolgáltatások működtetéséért felel. Munkája során nagy figyelmet fordít az iskola folyamatos fejlődésére, az új oktatási és IT trendek követésére.

About the author

Junior programozó képzések

Zöld út az IT karrierednek

Érdekel

Ismerd meg céges szolgáltatásainkat!

Discover our services for companies!

Tovább olvasnál?

Tovább olvasnál?

Read more?

Read more?