Published on:
26.6.2023

Ó Java, miért vagy te Java? Avagy honnan erednek népszerű programnyelvek elnevezései?

Publikálva:
2023.06.26.

Mit jelenthet a különböző programozási nyelvek neve? Mit árul el a funkcionalitásukról vagy éppen a használhatóságukról? Összegyűjtöttünk néhány érdekes történetet a népszerű programozási nyelvek eredetéről. Ha téged is érdekelnek a kapcsolódó szórakoztató tények, akkor ezek a sztorik neked is tetszeni fognak. És ki tudja, talán kedvet is kapsz ahhoz, hogy egyik-másikat mélyebben megismerd. ;)

Java 

Még 1991-ben a Java alkotója, James Gosling kinézett az irodája ablakán, hogy ihletet merítsen: Miért ne nevezné el a nyelvet Tölgynek (vagyis Oak-nak) egy tölgyfa után, amit meglátott az ablakból? Kiderült, hogy túl sok szerzői jogi problémát vethet fel a név, ezért a Sun Microsystems cég ötletbörzét tartott.

„A cél az volt, hogy olyan nevet találjunk, aminek a hangzásaforradalmi, élénk, dinamikus egyszerre, emellettkönnyen leírható és megjegyezhető” – mondta Georges Saab, a Java fejlesztésért felelős alelnöke a The New York Timesnak. Néhány éllovas a következők voltak: Silk, DNA, Lyric, Pepper, NetProsse, Neon, Ruby, WebRunner Language, WebDancer és WebSpinner. A végül befutó Java az azonos nevű kávéra utal, innen ered a kávéscsésze logó is. Ráadásul a név azért is illik a nyelvre, mert „a programozók sok javát isznak” – mondta Jim Waldo, a Sun Microsystems-nél dolgozó harvardi informatikus a The Timesnak.

JavaScript

1995-ben Brendan Eich mindössze 10 nap alatt találta fel a JavaScriptet. Eich akkoriban a Netscape-nél dolgozott, és egy hozzáférhető és alakítható programozási nyelvet akart készíteni. Az emberek már ismerték a Java-t, így a JavaScript név nem volt teljesen véletlenszerű – de a JavaScriptnek semmi köze a Java-hoz. „A név teljes hazugság” – mondta Eich a Computernek adott 2012-es interjújában. "Szintaxisában valójában sokkal inkább a C-hez kapcsolódik, mint  a Java-hoz." Nem csoda, hogy összezavarja azokat, akik elkezdenek ismerkedni a programozás világával, igaz?

A JavaScriptet eredetileg Mocha-nak hívták, majd később LiveScript-re, végül JavaScriptre keresztelték át.

Talán nem meglepő, hogy egy kis feszültség is kialakult a Java és a JavaScript között, ami egy licencszerződéssel végződött. A Sun Microsystems, a Java mögött álló vállalat végül megengedte a Netscape-nek, hogy JavaScriptnek nevezze el nyelvét, cserébe azért, hogy a Java futhasson a Netscape webböngészőjében. 

Python

Egy piton kígyó lehet, hogy ijesztő sokaknak, de a Python programozási nyelv nem igazán.

Guido Van Rossum, a Pythont 1991-ben feltaláló holland programozó egy 2016-os blogjába a következőt írta: „A Monty Python Repülő cirkuszának komikus zsenije előtt akartam tisztelegni, és 1990-ben nem hittem volna, hogy sokat veszíthetek vele.”

A Python egy nagyon megközelíthető nyelv, és népszerű választás a kezdők számára. „Azoknak a lelkes kezdőknek, akik programozóvá szeretnének válni,  a Pythont különösen könnyen elsajátítható” – mondta Van Rossumsaid a Dropboxnak adott 2019-es interjújában.

Ruby

A Ruby alkotója, Yukihiro Matsumotot, a Perl programozási nyelv ihlette meg, és nyelvét egy másik gyöngyszemről akarta elnevezni. De az olyan szavak, mint a „gyémánt” vagy a „zafír”, túl hosszúak voltak ahhoz, hogy könnyen felidézhetőek és leírhatóak legyenekk, ezért döntött végül a Rubin mellett.

C és C++

A “C” elnevezés az 1970-es években a Bell Labs-tól eredt, és egy Dennis Richie nevű informatikus volt az ötletgazdája. A név nem éppen kreatív: a “C” a korábbi “B” programozási nyelv folytatása volt.

Aztán 1983-ban a Bell Labs másik programozója, Bjarne Stroustrup előállt a C Classes-szal, amelyet később C++-ra kereszteltek. Persze, elnevezhették volna ezt az új nyelvet D-nek is, de úgy gondolták, hogy a „++” jobban leírja, hogy ez a C továbbfejlesztett verziója. 

C#


Nem, ez nem „C hashtag” vagy „C font”. A Microsoft C# programozási nyelvét „C Sharp”-nak ejtik, mint a magasabb hangmagasságot jelző zenei jelölést.

Anders Hejlsberg elmondása szerint, aki 2000-ben létrehozta a C#-t, majdnem a COOL-nak nevezték el a C-stílusú objektumorientált nyelv miatt, de a védjegyek miatt ez nem lett volna  ideális választás.

„Szerettünk volna utalni a névben a nyelv C örökségére, és végül a C# mellett döntöttünk” – mondta Hejlsberg egy 2009-es interjúban. „Emlékszem, hogy az ötletek közt volt az e-C, a Safe C, a C-square, a C-cube, a C-prime, a C-star és a Cesium… Ha most ezeket nézem, nagyon elégedett vagyok a választásunkkal.” 

SQL

A 70-es években a data science SQL nyelvet eredetileg „Square”-nek hívták, majd átnevezték Strukturált Angol Lekérdezési Nyelvre (Structured English Query Language). „1977-ben, védjegyügyi okok miatt a Sequel nevet rövidítették SQL-re” - írta Don Chamberlain, az SQL egyik alkotója az IEEE Annals of the History of Computing folyóiratban. De a rövidítés ellenére az SQL általában „szikvel”-ként ejtik.

Szívesen megtanulnád valamelyiket ezek közül a nyelvek közül? Csináld meg tech karrier kvízünket, hogy megtudd, melyik karrierút, programnyelv passzol a személyiségedhez, tanulási stílusodhoz és céljaidhoz.

Forrás: Codeacademy

A szerzőről:

About the author

Junior programozó képzések

Zöld út az IT karrierednek

Érdekel

Ismerd meg céges szolgáltatásainkat!

Discover our services for companies!

Tovább olvasnál?

Tovább olvasnál?

Read more?

Read more?