Published on:
29.8.2022

"Olyan pályán sikerült elhelyezkednem, ami 100%-ig illik a személyiségemhez"

Publikálva:
2022.08.29.

Samu szeretett volna egy stabil karriert kiépíteni, így fogant meg benne az IT-ra váltás gondolata. Végül 2019-ben jelentkezett a Green Fox szuperintenzív junior programozó képzésére, azóta pedig már DevOps mérnökként dolgozik Angliában.

Mivel foglalkoztál a Green Fox előtt, és miért döntöttél a karrierváltás mellett?

Pszichológusként végeztem a Glasgow-i egyetemen, viszont már akkor is evidens volt számomra, hogy nem leszek pszichológus. Úgyhogy mielőtt elkezdtem a Green Foxot, kutatási asszisztensként és egy piackutató cégnél interjúztatóként dolgoztam Magyarországon. De már akkor tudtam, hogy részt fogok venni egy bootcampes programozó képzésen, ezek csak abba az irányba tereltek anyagilag, hogy legyen elég pénzem befizetni a képzést.

Miért éppen a programozás mellett döntöttél?

Nagyon sok programozó ismerősöm van, és tőlük régóta hallgatom, hogy milyen jó programozó lennék, és hogy a gondolkodásmódom nagyon illik erre a területre. Igazából ez tett kíváncsivá a programozással kapcsolatban, illetve az is felkeltette az érdeklődésemet, hogy a bootcampes képzések rövid idő alatt adnak olyan hátteret, amivel el lehet helyezkedni.

Mi röviden a DevOps, és miért ezt választottad?

A DevOps később jött a képbe. Igazából eleinte, amikor még nem tudtam sokat a programozás világáról, Java Back-end fejlesztőnek készültem. Végül a JavaScript osztályba kerültem a Green Foxnál, ahol rengeteg barátra tettem szert, illetve a mentorunk amellett, hogy mentor, DevOps evangélista is volt. Folyamatosan mondogatta nekünk, hogy a DevOps mennyire jó, és meggyőzött, teljesen beleszerettem ebbe a területbe.

A DevOps a program fejlesztés és a program üzemeltetés ütközőpontja. Így foglalnám össze.

Milyen élmény volt a képzés?

Fergeteges, nagyon szerettem. Jó keretet adott a napjaimnak, illetve nagyon tetszettek az agilis rituálékat szimuláló dolgok (pl. standupok, check-in, check-out a nap végén). Tetszett a társasági élmény, hogy 20-an egy szobában ülve többé-kevésbé ugyanazokon a problémákon dolgoztunk, és ha valami nem ment, akkor át tudtam sétálni valaki máshoz és megkérdezni, hogy ők hogyan gondolkoznak erről, vagy mentünk a mentorokhoz.

Nagyon szuperek voltak a napi live-kódolós session-ök is, úgyhogy mindenben csak pozitív a benyomásom. Aztán a projektidőszak szintén zseniális volt. Gyorsan végeztünk a feladatokkal, úgyhogy onnantól egy kicsit szabadabb, a mentorunk által irányított feltérképezése volt a DevOps technológiának.

A projektidőszakon mi már kifejezetten DevOpson dolgoztunk, mert annyira megtetszett nekünk.

Milyen volt az álláskeresés? Mennyi idő alatt helyezkedtél el? Már kifejezetten DevOps állást kerestél?

Részben igen, de nekem kicsit más volt az álláskeresés időszaka, mint másoknak. A Hackatonon 2. helyezést értünk el a csapatunkkal, és az egyik nagy pénzügyi cégnek felkeltettük a figyelmét, ahol fel is ajánlottak nekünk Junior DevOps állást. Szóval már az álláskeresés 0. napjától tudtuk egy barátommal, hogy hol fogunk dolgozni. Úgyhogy nekem az álláskeresés abból állt, hogy kb. 2 hetente ráírtam a sales csapatra, hogy megkötötték-e a szerződést. Miután megkötötték, jött egyből az ajánlat, hogy lehet novemberben kezdeni.

Az álláskeresés időszaka visszatekintve kicsit stresszes volt mindenképpen, de az egész osztály számára az volt. Amikor az ember benne van az intenzív képzésben és napi 8-10-12 óráját ez viszi el, akkor nem feltétlenül tud a leendő álláson gondolkodni. Viszont amikor vége van a képzésnek, és nincs semmi tennivalója csak várni vagy interjúkra járni, akkor nyilván elkezd azon gondolkodni, hogy mi van, ha mégse jön össze a dolog.

Megfordult a fejedben, hogy mi van, ha ez nem sikerül?

Igen, de csak azért mert általában a legrosszabb dolgokra is szoktam gondolni. De amúgy nem voltak jelei annak, hogy ne sikerülne, ezért nem is volt kifejezetten B tervem. A képzés óta tudtam, hogy ez a pálya nagyon fekszik nekem. Voltak olyan ismerőseim, akiknek nem jött össze a Green Foxon keresztüli közvetítés vagy nem mentek át a végső vizsgán, de nekik is sikerült állást találniuk. 

A fejemben volt egy olyan optimista gondolat, hogy a képzés végeztét követően 5 nap múlva már alá is írom a szerződést, de sokkal nagyobb szerencsém volt. Nekem kb. 1-1,5 hónap volt, amíg megkaptam a hivatalos ajánlatot. Szeptember 4-én kaptam meg a diplomámat, októberben írtam alá a szándéknyilatkozatot, és november első hetén kezdtem el dolgozni. Szóval igazából 2 hónapon belül már el is helyezkedtem.

Milyen a jelenlegi munkád, hogyan telik egy munkanapod?

Felkelek, bemegyek a déli stand-upra/okra. Mivel DevOps-osként platform engineerként több csapatot támogatunk, ezért, akikkel éppen van közös munkánk, azoknak a stand-upjára bemegyek. Illetve van egy saját platformos meetingünk is, ami kb. 5-10 percet vesz igénybe. Ezután elég flexibilis a napom. Ha vannak olyan csapattársak vagy fejlesztő társak, akiknek segítség vagy mentorálás kell, akkor velük szoktam 1on1 coding sessiont tartani. Hogyha nem kell segíteni másoknak, akkor elkezdek dolgozni a saját feladataimon. Priorizálom a néha befutó vészhelyzeteket, mint amikor hoppá eltűnik egy szerver vagy valami történik. Ezeket a helyén kell kezelni.

Nagyon szerencsés vagyok, hogy kevés meetingem van összességében, illetve, hogy én szoktam drive-olni a meeting agendákat. Tehát hogyha úgy érzem, hogy ezen a héten több személyes meetinget, egyeztetést szeretnék pár fejlesztővel vagy valakivel, akkor beteszek meetingeket, de alapvetően nagy a szabadságom.

Egyébként teljes HO-ban dolgozom. Az iroda Londonban van, én pedig Brightonban élek, de a többiek is negyedévente 1-2x járnak be.

Milyen feladatokon dolgozol?

Az egyik nagyon fontos feladatom az, hogy megállapítsam, hogy hol nem működik optimálisan a jelenlegi folyamat és olyan dolgokat keressek, ahol a kritikus pontokon gyorsan lehet javítani.

Emellett a biztonsági feladatokban is részt veszek. Mostanában nagyon sok a biztonsági támadás, így kiadták feladatként, hogy velünk ezek még véletlenül se fordulhassanak elő.

Szóval ez egy nyomozósabb feladatkör, ahol szükség van technikai tudásra, logikai érzékre. Jól értem?

Igen. Kell egy olyan mindset, ami egyébként programozóknál is nagyon hasznos: mindent meg tudok oldani, csak időre van szükségem. Ez a hit önmagában nagyon fontos. Nem pánikolni, nem feltenni a kezünket, hogy nem tudunk mit csinálni. Van, amikor tényleg nem tudunk mit csinálni, de alapvetően minden problémát úgy kell megközelíteni, hogy ezt valahogyan meg kell oldanunk.

Milyen technológiákkal foglalkozol a munkád során?

A legtrendibb dolog, amit tudnék mondani az a kubernetes technológia, illetve a különböző cloud platformok, mint a GSP, Amazon Webservices, Azure stb. A jól ismert DevOps toolok közül a Terraformot és a Jenkinst modnanám, amit használunk.

Milyen készségekre van szükséged a munkád során? Mennyire kellenek soft skillekre ezen a területen?

Az előbb említett mindsetet említeném a legfontosabbnak.

Sof skillek pedig abszolút kellenek. Igazából sok dolgot tudnék említeni. DevOpsosként nagyon sokféle emberrel érintkezem, hiszen a DevOps az üzemeltetés és fejlesztés határvonala. Ezért üzemeltetőkkel és fejlesztőkkel is nagyon sokat kell beszélni, akik nagyon más típusú emberek a nagyobb cégeknél, így hasznos, ha kényelmesen mozgunk mindenféle ember között, és tudunk alkalmazkodni mindeféle szituációhoz. Emellett nagyon sokszor - legalábbis én - olyan helyzetben találom magam, amikor az én véleményemet kérik ki bizonyos dolgokban, amikre a titulusom nem feltétlen jogosítana fel. Ezért fontos, hogy ezekben a szitukban ne ijedjen meg az ember és magabiztossággal tudja előadni, amiben valóban hisz. 

 De a kommunikáció, alkalmazkodás különféle szituációkhoz, emberekhez nagyon fontos, és bátorság is szükséges.

A programozásra és bátorságra visszatérve, én nagyon sokszor kérdezem meg főleg a junior kollégáktól, hogy “mi a legrosszabb dolog, ami történhet, ha nem működik?”. Ha a lehetséges legrosszabb dolog nem az, hogy felrobban a szerverünk, akkor légy bátor, csináljuk meg, és legrosszabb esetben visszamegyünk oda, ahol voltunk.

Kinek ajánlanád a DevOps fejlesztést?

Olyan embereknek ajánlanám ezt a területet, akiknek nagyon széles az érdeklődési körük és mindig szeretnek új problémákat, új dolgokat tapasztalni. Nagyon-nagyon sokszor történik olyan, hogy egy olyan problémát kell megoldani, amit sose láttál még korábban, és az nagyon fontos, hogy ezt ne frusztrációként éld meg, hanem mint egy szórakoztató kihívást.

Azt is említeném, hogy a DevOps alatt minden cég kicsit mást ért. A nagyobb cégeknél a DevOps az egy bevezetés az infrastruktúrába és solution architektúrába, tehát az olyan emberek, akik szeretnének architekté válni, azoknak jó szívvel ajánlom a DevOps karrierutat.

Utólag jó döntésnek tartod a karrierváltást?

Abszolút jó döntés volt. Valóban megtaláltam a számításaimat, és úgy érzem, hogy olyan pályán sikerült elhelyezkednem, ami 100%-ig illik a személyiségemhez és az intellektuális erősségeimhez. Egyáltalán nem bánom a váltást. Az is nagy előny, hogy a Green Fox képzése alatt sok barátra tettem szert, akikkel mind szakmai, mind személyes kérdésekben nagyon sokat tudok beszélgetni.

A szerzőről:

About the author

Junior programozó képzések

Zöld út az IT karrierednek

Érdekel

Ismerd meg céges szolgáltatásainkat!

Discover our services for companies!

Tovább olvasnál?

Tovább olvasnál?

Read more?

Read more?