Published on:
5.8.2021

Mit kell feltétlenül tudnod, ha érdekel a programozás?

Publikálva:
2021.08.05.

Hat éve indítottuk útjára a Ladies’ Coding Night rendezvényt, hogy teret adjunk az IT iránt érdeklődő nők kérdéseinek és belekóstolhassanak a kódolásba. Idén újra együtt tölthettünk egy fantasztikus estét, olvasd el az összefoglalónkat!

Hat programozónő ül egymás mellett és a moderátor, Varga-Baráth Barbara, akinek a Green Fox Academy cégvezetőjeként és a ShareIT Lab társalapítójaként szívügye, hogy segítse a nők érvényesülését az IT területén. Megtelt a terem, bár az érdeklődők fele a szomszéd helyiségben már a kódolás alapjaival ismerkedik. A vendégek mesélnek a munkahelyi kihívásokról, lehetőségekről és nevetve idézik fel a karrierváltásuk fordulatait. Legnagyobb örömünkre másfél óra után sem fogynak el a kérdések.

„Életem legjobb döntése”

A programozásban rengeteg felfedeznivaló van, kreatív feladat és inspiráló, hogy a fejlesztéssel tényleg jobbá lehet tenni valamit – válaszolták a beszélgetés résztvevői arra a kérdésre, hogy mit szeretnek a munkájukban. Ráadásul van benne perspektíva, rengeteget lehet fejlődni, amit a cégek általában támogatnak.

A feladat pedig nem csak kódsorok írásából áll, éppolyan fontos része a megoldások kitalálása, megbeszélése, illetve a tervezés és a tesztelés fázisa is. A programozás  csapatmunka, ahol például a problémamegoldó és a kommunikációs készségeknek is nagy szerep jut.

A kérdések arra is kitértek, hogy mivel jár, ha valaki nőként próbál érvényesülni az IT területén. Hátrányt semmi esetre sem jelent, bár a szabadúszóként egy kis csapatot vezető programozónő szerint vannak, akik először meglepődnek, hogy ő irányítja a fejlesztési folyamatokat. Jól jönnek viszont azok a személyes készségek, amelyekben a nők általában erősek.

„Erről a pontról bármi lehetséges”

Az IT karrierje elindítása során senki nem ütközött nehézségekbe a vendégek közül. Sőt, többen inkább azt tapasztalták, hogy a cégek szívesen alkalmaznak nőket IT pozíciókban, mert másféle gondolkodásmódot hoznak be a fejlesztőcsapatokba.

Az életkor sem döntő jelentőségű, negyven fölött is bátran bele lehet vágni a kódolásba, ahogy azt ketten is tették a kerekasztal résztvevői közül. Aki pedig részmunkaidős állást keresett, az talált számára megfelelőt, mondta el a kisgyerekes anyáknak tervezett képzés, az Academy4MoMs egyik korábbi hallgatója.

A ranglétrán néhány év gyakorlattal már előre lehet lépni, a senior szint elérése után ismét többféle irányba lehet továbbhaladni, például a csapatvezetés, az üzleti és az IT területeket összekötő szerepek vagy az alkalmazások felépítésében kulcsfontosságú architektúratervezés felé. Programozói tudással és tapasztalattal egy sor kivételes karrierút nyílik meg.

Próbáld ki, tanulj, kérdezz! Segítünk

Akit érdekel a programozás, annak azt tanácsolták a Ladies’ Coding Night kerekasztalának résztvevői, hogy ismerkedjenek meg az alapokkal és mindenképpen próbálják ki a kódolást. Ehhez ajánljuk magyar nyelvű, ingyenes  #MyFirstApp Coding Camp kurzusunkat.

A beszélgetésben arról is szó esett, hogy bár nagyon megéri programozásra váltani, de egyáltalán nem könnyű. A tanulásba sok energiát kell fektetni, cserébe minden apró siker nagyon felemelő érzés. Viszont mindenki elakad egyszer-egyszer, amitől nem szabad megijedni, addig kell próbálkozni, amíg megszületik a megoldás. Kérdezni pedig nagyon is ér, képzéseinken a mentorok bármiben segítenek, aki szeretné, coach kollégánkkal is megoszthatja a gondolatait, és az egész közösség nagyon támogató.

Van még kérdésed? Olvasd el bootcamp kézikönyvünket!

A szerzőről:

About the author

Junior programozó képzések

Zöld út az IT karrierednek

Érdekel

Ismerd meg céges szolgáltatásainkat!

Discover our services for companies!

Tovább olvasnál?

Tovább olvasnál?

Read more?

Read more?