Publikálva:
2018.12.06.

Élet a Green Fox után: mekkorát lehet dobbantani?

A második évfolyamban végzett, azóta ezerrel építi fejlesztői karrierjét. Lódri Péter mesélt két évvel ezelőtti váltásáról, és arról, hogy miért imádja új szakmáját.

Amióta az informatikushiány slágertéma, a karrierváltáson gondolkodók közül egyre többen döntenek úgy, hogy adnak egy esélyt a programozásnak. Ez különösen jó lehetőség azoknak, akiket mindig vonzott ez a szakma, de valamiért mégis máshogy alakult az életük. Közéjük tartozik Lódri Péter, aki ma már Python fejlesztőként dolgozik egy IT biztonsági startupnál, és nehéz róla elképzelni, hogy nem mindig programozásból élt.

A Green Fox egy ugródeszka, rajtad múlik, mihez kezdesz vele

Gyermekkorától érdekelte a számítástechnika, de soha sem tekintett magára igazi „geek”-ként, ezért felnőttként a sportot és az egészségfejlesztést választotta. Majd amikor Belgiumban élt korábbi munkája kapcsán, a szabadidejében visszatalált az informatikához. Először az interneten tanult kódolni, aztán jött a Green Fox, és onnantól nem volt megállás. Az elhelyezkedés is simán ment: először egy üzleti szoftverek fejlesztésével foglalkozó céghez vették fel, majd egy év után váltott a mostani munkahelyére.

Az akkor megszerzett tudást folyamatos, kemény munkával fejleszti. „Oké, hogy kaptam egy állást, de ennek a magtartásához is sokat kellett tanulnom. A Green Fox tulajdonképpen egy ugródeszka, és rajtad múlik, hogy mihez kezdesz vele”- mondta Péter.

Mit adott Péternek a képzés?

• gyakorlati tudást

• soft skilleket

• jó közösséget

Sosem érezte hátránynak, hogy nem a felsőoktatásban tanulta a szakmát. „Sőt, az a tapasztalatom – most már állásinterjúztatóként is -, hogy nagyon fontosak a soft skillek, amelyeknek a fejlesztése kifejezetten hangsúlyos volt a képzés alatt. Megtanultam például, hogy hogyan kell jó prezentálni az ötleteimet, és megvédeni az álláspontomat”. Úgy érzi, hogy programozói tudásban is jó alapokat kapott, többek között a valós feladatoknak köszönhetően, illetve a közösséget is nagyon szerette, szinte mindenkivel a mai napig tartja a kapcsolatot.

Ez egy király szakma, és egy nagyon szabad világ

Hosszú távra tervez az informatikával, és nemcsak a kódolás érdekli, hanem a magasabb szintű tervezési vagy csapatvezetési feladatok is. Szeretne fejlődni, tanulni, minél több tapasztalatot szerezni, és azt sem tartja kizártnak, hogy a jövőben ennek érdekében elvégez egy Computer Science alapképzést is.  

„Ez egy király szakma, és egy nagyon szabad világ, amiben rengeteg a lehetőség, ezért jó szívvel ajánlom mindenkinek” – mondta, miközben minden szaván hallatszott az őszinte lelkesedés. A szakmai kihívások és az álláslehetőségek bősége mellett az olyan praktikus szempontokat is kiemelte, mint a home office vagy a rugalmas munkaidő, amelyek a legtöbb IT-cégnél alapvetőek.

Péter a szakma szépségeit másoknak is igyekszik megmutatni, így nemcsak a munkája szól a programozásról, hanem a szabadidejében is sokat foglalkozik ezzel. Két barátjával szervezik a Let’s Code BP meetupotsorozatot, ahol egyszer közösen programoznak a résztvevőkkel, a következő alkalomra pedig meghívnak egy menő programozót, hogy mondja el, ő hogyan oldotta volna meg ugyanazt a feladatot. Nemrég egy szakmai blog írásába is belevágott, amivel célja, hogy több emberrel megossza, hogy mikkel foglalkozik mostanában, illetve hosszú távon ezt szeretné majd referenciaként használni CV helyett.

Építs IT karriert. Velünk.

Ismerd meg Junior programozó képzéseinket:

On-campus képzés
Online képzések

Tovább olvasnál?