Published on:
31.8.2020

Átülni a másik oldalra: IT-toborzóból szoftverfejlesztő

Publikálva:
2020.08.31.

A #MyFirstApp Coding Campről és első online szuperintenzív képzésünkről mesél Móni, aki a karantén alatt döntött a karrierváltásról.

Hallgatónk, Ferenczi Mónika évekig IT-toborzással foglalkozott, és régóta vágyott arra, hogy átüljön a másik oldalra. Olyannyira, hogy korábban a BME-n elkezdett programozást tanulni, de 1-1,5 év után fel kellett hagynia a képzéssel, mert volt olyan programozós tantárgy, amivel nem jutott dűlőre. A másik érdeklődési köre a pszichológia és a HR, ezért találta meg a helyét IT-toborzóként. Év elején azonban elveszítette az állását, és megint elkezdte foglalkoztatni a karrierváltás és a szoftverfejlesztés. 

Az első app elkészítése

Tavasszal, a veszélyhelyzet ideje alatt elindítottuk a 3 hetes, ingyenes #StayAtHome Coding Campet azzal a céllal, hogy az IT iránt érdeklődők otthonról, tét nélkül kipróbálhassák, hogy milyen a bootcamp képzésünk. Ez a lehetőség a mai napig elérhető, most már #MyFirstApp Coding Camp néven, és a HTML-től a JavasScript alapokig bele lehet kóstolni a kódolásba. Ez Móninak kiváló lehetőséget adott, hogy kipróbálja magát, és eldöntse, merre tovább. „Mivel nagyon gyakorlatközpontú volt ez a program, azonnal láttam a munkám eredményét, és ez rengeteg sikerélményt adott. Teljesen elkapott a flow. Régen éreztem, hogy ennyire érdekel valami, a végén pedig nagyon büszke voltam magamra, hogy sikerült összekalapálnom az első kis applikációmat” – meséli Móni, akinek innentől már nem volt kérdés, hogy mi a következő lépés.

Budapesti bootcamp bárhonnan

Május közepén indult az első online szuperintenzív képzésünk, amihez Móni is csatlakozott hallgatóként. Miután állás nélkül maradt Budapesten, és a magánéletében is változások történek, hazaköltözött a szüleihez Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe. Számára óriási pozitívum, hogy mivel online folyik a képzés, gyakorlatilag bárhonnan elvégezhető. Úgy gondolja, másnak is jól jöhet, hogy nem szükséges egy költséges budapesti albérletet fenntartani a képzés idejére, ha az illetőnek van más, kedvezőbb lakhatási lehetősége akár az ország egy távolabbi pontján. Móni az online bootcamp legfőbb előnyének a földrajzi rugalmasságot tartja, amit kihasználva többször utazott Angliába az elmúlt hónapokban, és onnan is gond nélkül részt tudott venni a napi oktatáson. Szerinte még a budapesti hallgatóknak is nagy pluszt jelenthet az online oktatásnál, hogy nem kell időt tölteni a napi utazással. 

Fárasztó, munkás és élvezetes

Móni a fenti három jelzővel foglalja össze a képzéssel kapcsolatos tapasztalatait így, hogy már bőven túl van a felén. Átlagosan napi 8-10 órát szükséges a tanulásra fordítani, de ez nem érte váratlanul, mert jól tudta, hogy mire vállalkozik. „A napi foglalkozások után is rá kell szánni 1-2 órát. Érdemes a házi feladatokat komolyan venni, mert különben könnyű lemaradni. Vannak nehezebb időszakok, olyan az egész, mint egy hullámvasút: a lejtő után mindig jön a felívelés, és akkor minden összeáll” - mondja, hozzátéve, hogy nagyon motiváló visszanézni a saját tanulási görbéjét, mert sokat fejlődött az elmúlt hónapokban.

Csak sörözni nem lehet online

Személy szerint nincs összehasonlítási alapja az on-campus képzéssel, de Móni úgy gondolja, hogy ő mindenképp az online képzést választaná a jövőben is. Online is bármikor lehet kérdezni a mentoroktól, chatkommunikáció és képernyőmegosztás segíti az interaktivitást, ráadásul a soft skill tréningek is ugyanúgy részei a képzésnek. Szerinte az online oktatás egyetlen hátránya, hogy lassabban alakulnak ki személyes kapcsolatok. Pont ezért szerveztek már csapatsörözést, hiszen a közösségi élmény is fontos része a bootcampnek.

Útban egy ismerős világ felé

Az első online, szuperintenzív képzésünk szeptember végén ér véget. A projektidőszak alatt egy internetes játék fejlesztésén dolgoznak a hallgatók, akiknek lehetőségük van belekóstolni a back-end és a front-end fejlesztésbe is. Móni szerint minden úgy történik, mint egy valódi munkahelyen. Az IT területén kifejlesztett, ma már számos - nemcsak informatikai - vállalat által használt agilis módszertan szerint dolgoznak, az úgynevezett Scrum keretrendszernek megfelelően. Számára nemcsak vonzó, hanem ismerős is ez a világ, hiszen korábban sokat dolgozott fejlesztőkkel. „Nagyon kíváncsi vagyok, hogy milyen lesz az asztal másik oldalán ülni az állásinterjúkon. A sokéves HR-tapasztalat ellenére biztosan izgulni fogok, de egy kicsit azért megnyugtat, hogy egy ismerős világban kell helytállnom” – teszi hozzá. Tisztában van azzal, hogy a képzés után is sokat kell majd tanulnia. Jelenleg az a célja, hogy elinduljon a szoftverfejlesztői pályán, majd lépésről lépére építse fejlesztői karrierjét Budapesten vagy akár külföldön. 


A szerzőről:

About the author

Junior programozó képzések

Zöld út az IT karrierednek

Érdekel

Ismerd meg céges szolgáltatásainkat!

Discover our services for companies!

Tovább olvasnál?

Tovább olvasnál?

Read more?

Read more?