Published on:
18.3.2022

Frissdiplomásként fejest ugrani a kódolásba - Így lettem Salesforce fejlesztő

Publikálva:
2022.03.18.

Mozga Anna frissdiplomás bölcsészként vágott bele a programozásba nem sokkal a diplomaosztója után. Miután elvégezte a Green Fox Junior programozó képzését, 1-2 évig kereste a helyét új szakmájában, most pedig úgy érzi, hogy Salesforce-fejlesztőként végre megtalálta. De mit csinál egy Salesforce-fejlesztő, és milyen készségekre van szüksége? Ismerd meg jobban a Salesforce területet Anna történetén keresztül!

Mivel foglalkoztál a Green Fox előtt, és miért döntöttél a váltás mellett?

2016 júliusában diplomáztam anglisztika szakos bölcsészként. Az egyetem alatt tanítottam nyelviskolában és magánórákat is vállaltam, hogy segítsek másoknak felkészülni a középfokú nyelvvizsgára. Már az általános iskolában kijelentettem, hogy angoltanár leszek, és máig hobbim a nyelvtanítás. Azonban ahhoz, hogy hivatalosan is pedagógussá válhassak, tovább kellett volna tanulnom, és egyre kevésbé voltam biztos abban, hogy szeretném ezt legalább heti 40 órában csinálni. Elkezdtem más irányokon gondolkodni: olyasmit kerestem, amiért őszintén tudok lelkesedni, és amiből meg is tudok élni.

Hogyan jött a programozás?

A baráti köröm tele van fejlesztőkkel: vannak olyanok, akik egyetemen tanultak programozást, és olyanok is, akik autodidakta módon képezték magukat. Bár többnyire fiúkról van szó, elkezdtem azon gondolkodni, hogy talán én is képes vagyok rá. A Green Foxot is az egyik barátom ajánlotta, és úgy döntöttem, hogy megpróbálom. Jelentkeztem, és fel is vettek.

Milyen élmény volt a képzés? Mi volt benne a legjobb dolog és a legnagyobb kihívás?

Akkor még csak 22 éves voltam, kevés tapasztalattal, így számomra egy elég kemény gyorstalpaló volt. Nagyon kimerültem a végére szellemileg, mentálisan és fizikailag is, de így sem kérdés, hogy ma is belevágnék. Teljesen felforgatta az életemet: amellett, hogy megtanultam kódolni, szuper embereket ismertem meg. 

Mit tanultál a képzésen? 

Java programnyelvet tanultam, de nemcsak a technológiai oktatástól kaptam sokat, hanem a soft skill tréningektől is. A képzés alatt tanultam meg például azt is, hogy hogyan kell együttműködni olyan emberekkel, akiknek teljesen más a személyiségük, vagy kezelni az azzal járó stresszt, hogy másnapra teljesítenem kell egy feladatot, amiről nem tudom, hogy képes leszek-e megcsinálni. Utóbbiban az is segített, hogy járhattunk a Green Fox pszichológusához, én gyakran éltem ezzel a lehetőséggel.

Mennyi idő alatt helyezkedtél el, és milyen volt az álláskeresés?

Gyorsan ment az elhelyezkedés. Az első munkahelyem egy szoftverfejlesztő cég volt, aztán innen egy év után átmentem egy programozósuliba Javát oktatni, majd kiköltöztem egy időre Dublinba. Szóval a Green Fox után még keresgéltem, hogy a programozáson belül mi az én utam. Most egy éve dolgozom Salesforce fejlesztőként egy nemzetközi technológiai tanácsadó és szolgáltató vállalatnál, az Accenture-nél Budapesten, és végre úgy érzem, hogy a lehető legjobb helyen vagyok.

Hogyan találkoztál a Salesforce-szal?

A mostani munkahelyem előtt nem ismertem, de nem volt elvárás a Salesforce-os tapasztalat. Az állásinterjún meséltem arról, hogy korábban mivel foglalkoztam, majd feltettek néhány szakmai kérdést, de főleg arra voltak kíváncsiak, hogy milyen ember vagyok, és mennyire illenék a vállalati kultúrába. Szimpatikus volt a cég, és tudtam, hogy dolgoznak itt korábbi Green Foxosok, akik már 5-6 éve itt vannak. Ez alapján is úgy gondoltam, hogy jó munkahely lehet, és aztán ez gyorsan be is igazolódott. Nem találkoztam még olyan munkáltatóval, amelyik ilyen szuper onboarding folyamatot biztosít. Az Accenture-nél nagyon figyelnek arra, hogy akit felvesznek, az minél könnyebben be tudjon illeszkedni. Van például Buddy Program, aminek a keretében minden új kolléga kap maga mellé néhány hónapra egy "buddy-t", azaz egy mentort, aki segít bármilyen munkahelyi kérdésben. És ugyanezt a támogató hozzáállást tapasztalom az első perctől a projektek kapcsán is.

Röviden hogyan írnád le ezt a területet? 

A Salesforce egy komplex CRM-rendszer, amit egyre több vállalat használ a hatékonyabb működés érdekében. Egy jól bővíthető és fejleszthető platformról van szó, aminek a testre szabásához szükség van fejlesztőkre. Sokan azt gondolják, hogy Salesforce fejlesztőként csak kattintgatni kell, de nem ilyen egyszerű. Általában ugyanaz az ember felel a Front-endért és a Back-endért, így a Salesforce fejlesztők többnyire Full-stack szerepkörben dolgoznak. A rendszer Back-end oldali fejlesztéséhez szükséges nyelv, az Apex egyébként sokban hasonlít a Javához, ezért Javás tapasztalattal könnyű elindulni ebbe az irányba.

Hogy néz ki egy munkanapod? Miket csinálsz?

Teljesen változó, az aktuális projekttől függ. Mi nem egy cég konkrét termékét fejlesztjük folyamatosan, hanem különböző vállalati ügyfeleknek dolgozunk kisebb – néhány hónapos, legfeljebb féléves – projekteken. Pont most zárult le az egyik, aminél a fejlesztésen volt a hangsúly, míg a következőnél várhatóan nagyobb szerepe lesz az ügyfélkapcsolattartásnak. Nálunk minden projekten vannak junior, medior és senior szakemberek is, és sok támogatást kapok a tapasztaltabb kollégáimtól. A Covid miatt most home office-ban dolgozunk, amit én egyébként hatékonyabbnak tartok a benti munkavégzésnél. A munkahelyi közösségi életet is online tartjuk fent, ami szintén jól működik: rendszeresen szervezünk például online ebédeket és játékokat. Úgy tudom, hogy hosszabb távon hibrid munkavégzésre fogunk átállni, és ez szerintem olyan rugalmasságot jelent, amire ma már a legtöbb munkavállaló igényt tart. 

 Mit szeretsz a leginkább abban, amivel foglalkozol?

 Azt, hogy nagyon sokrétű. A konkrét feladatokat mindig az aktuális projekt, illetve ügyféligény határozza meg. Jöhetnek matekos-logikai feladatok, szükség lehet kreativitásra, adódhat adatbázis-kezelési feladat, de olyan is előfordult, hogy ppt-t kellett szerkesztenem, és prezentálnom az ügyfélnek. Gyakorlatilag bármit hozhat egy új projekt, és én nagyon szeretem ezt a változatosságot.

Milyen készségek a legfontosabbak Salesforce fejlesztőként? 

Fontos, hogy az ember képes legyen átlátni komplex rendszereket, szóval a logikus gondolkodás és az elemzési készség elengedhetetlen, de soft skillekre is szükség van, hogy az ember hatékonyan tudjon együttműködni másokkal. Ezenkívül az angol nyelvtudás is alapkövetelmény, nálunk legalábbi biztosan, mert a magyar csapatban is van külföldi kolléga, így általában a nem szakmai megbeszélések (például parkolással és egyéb hétköznapi vállalati témákkal kapcsolatban) is angolul zajlanak.

 Milyen típusú embernek ajánlanád a Salesforce területet?

Olyannak, aki rendelkezik a fenti készségekkel, szereti a sokszínű feladatköröket, és nem bánja, hogy szinte minden nap valami újat kell csinálnia, tehát szívesen mozdul ki a komfortzónájából. 

 Utólag jó ötletnek tartod, hogy váltottál?

Abszolút. Nemcsak annak örülök, hogy elvégeztem a Green Fox képzését, hanem annak is, hogy a Salesforce fejlesztés irányába mentem. Most nagyon elégedett vagyok a helyzetemmel, és úgy érzem, hogy innen a határ a csillagos ég. 

Szeretnél IT területre váltani? Ha a programozás mellett az üzleti folyamatok is érdekelnek, akkor lehet, hogy a Salesforce fejlesztés lesz a Te karrierutad. Jelentkezz junior programozó képzésünkre és sajátítsd el villámgyorsan velünk.

A szerzőről:

About the author

Junior programozó képzések

Zöld út az IT karrierednek

Érdekel

Ismerd meg céges szolgáltatásainkat!

Discover our services for companies!

Tovább olvasnál?

Tovább olvasnál?

Read more?

Read more?