Published on:
20.7.2020

Miért érdemes a kisgyermekes anyukáknak nyitni az IT felé?

Publikálva:
2020.07.20.

A Green Fox Academy és az Academy4MoMs összefogásában létrehoztunk egy részidős képzést olyan kisgyermekes édesanyáknak, akik programozóként terveznek visszatérni a munka világába. A kezdeti sikereken felbuzdulva 2020 őszén már a harmadik SzuperMami csapat vághat bele nálunk a programozásba, melynek alkalmából Patai Krisztinával, Magyarország legnagyobb kisgyermekes anyuka közösségének, a Mommy Works Hungary-nek az alapítójával beszélgettünk.

Szerinted miért érdemes a mai világban nyitni az IT felé, és megtanulni programozni?

Patai Krisztina: A digitalizáció ma már nemcsak elmélet, hanem valóság, ami egyre több szakterületet áthat. Ezek közé tartozik a HR, a marketing, az értékesítés, a pénzügy. Ez jelenleg az egyik leggyorsabban fejlődő iparág, és érdemes azt is megemlíteni, hogy programozói tudással nem feltétlenül kell egy egész életen át programozóként dolgozni, hiszen könnyen kombinálható más szakterületen szerzett ismeretekkel is. Így válhat valakiből pl. projektmenedzser, UX designer vagy akár business analyst.


Miért lehet különösen jó karrierlehetőség a kisgyermekes édesanyáknak a programozás és határterületei?

Tapasztalataim szerint a kisgyermekes anyukák legnagyobb elvárása a munkáltatók felé, hogy minél rugalmasabb lehetőségek között dolgozhassanak. Azt gondolom, hogy ezeket a feltételeket az IT szektorban működő cégek viszonylag könnyen tudják teljesíteni, hiszen olyan fejlett technológiával dolgoznak, hogy ezek a munkakörök szinte bárhonnan végezhetőek. Ezzel a rugalmassággal más területek nehezen tudnak versenyezni.

Ezen kívül informatikai területen egy olyan jövőbiztos tudásra lehet szert tenni, amire bizton lehet építeni, illetve olyan versenyképes bérezést biztosít, ami szinte összehasonlíthatatlan egy adminisztrációs vagy más területen realizálható havi bérrel.


Miért félnek mégis sokan nyitni a programozásra? Milyen tévhitek jellemzik a szakmát?

Az egyik legerősebb sztereotípia véleményem szerint az, hogy nagyon magas szintű elméleti matematikai ismeretekkel kell rendelkezni ahhoz, hogy valaki sikeresen elvégezzen egy programozóképzést. Ma már tudjuk, hogy ez nem feltétlenül igaz, mert sokkal meghatározóbbak az olyan készségek, mint a logikus vagy a rendszerben való gondolkodás.

Egy másik nagyon erős sztereotípia, hogy a programozók egész életükben egy sötét szobában elszigetelten, elmagányosodva dolgoznak. Aki eddig ezt gondolta, az most írja felül, és keressen pozitív példákat, mert akadnak bőven!


Kinek javaslod, hogy gondolja meg a programozást mint karrierutat?

Annak, aki szereti az átlátható és egzakt dolgokat, könnyen tud (és szeretne) tanulni, illetve jó kognitív képességekkel rendelkezik. Ezen kívül ami elengedhetetlen, az a minimum középszintű angol nyelvtudás, hiszen a kódolás erre a nyelvre épül.


Kinek ajánlanád a Green Fox Academy és az Academy4MoMs közös képzését?

Azoknak a kisgyermekes anyukáknak, akik biztonságos keretek között, egy jó hangulatú csapatban szeretnének versenyképes szaktudásra szert tenni. Ráadásul a képzés össze van kapcsolva bölcsődei szolgáltatással, így a legnagyobb lelki nyugalom közepette tudnak a tanulásra koncentrálni.

Azoknak is érdemes elgondolkodni ezen a képzésen, akik karrierváltáson gondolkodnak, de bizonytalanok, hogy mibe lenne érdemes beletenni az idejüket, energiájukat, pénzüket. 

Sokan gondolkoznak a bérszámfejtésen, könyvelésen, én azt gondolom, hogy ezek a szakmák hamarosan le lesznek programozva, így a programozás egy jövőbiztosabb megoldás.


A szerzőről:

About the author

Junior programozó képzések

Zöld út az IT karrierednek

Érdekel

Ismerd meg céges szolgáltatásainkat!

Discover our services for companies!

Tovább olvasnál?

Tovább olvasnál?

Read more?

Read more?