Published on:
28.4.2021

"Életem egyik leghasznosabb három hete volt"

Publikálva:
2021.04.28.

Bakó Csaba tűz- és gázjelző berendezésekkel foglalkozik, ami mellett márciusban részt vett az ingyenes, mentorált #MyFirstApp Coding Camp kurzuson. Szerinte olyan látványos fejlődést ért el néhány hét alatt, amivel a haverok előtt is lehet villogni.

A #MyFirstApp Coding Camp résztvevői 3 hét alatt, otthonról sajátíthatják el a programozás alapjait. Március elején 120 érdeklődő arra is lehetőséget kapott, hogy mentori segítséggel csinálja végig az ingyenes, magyar nyelvű kurzust. Bakó Csaba tűz- és gázjelző berendezésekkel foglalkozik teljes állásban, emellett végezte el a programot. Megkérdeztük tőle, hogy hogyan tudta összeegyeztetni a tanulást a munkájával, mennyi ideje maradt pihenni, és miért gondolja azt, hogy mindenkinek érdemes lenne elvégezni ezt a kurzust.

Brutálisan sok, de nagyon hasznos

Csaba már évek óta szemezgetett a programozással, egy-egy online tanfolyammal is próbálkozott korábban, de egy ponton általában elakadt, vagy nem kötötte le eléggé a tananyag. A Green Fox képzéseiről egy online informatikai magazinban olvasott, és amikor meglátta, hogy 3 hetes, magyar nyelvű kurzus indul, úgy döntött, hogy belevág. "Vonzónak tűnt, hogy ha néhány héten keresztül napi 4 órát rászánok, akkor össze tudom rakni életem első webalkalmazását. Aztán így is lett, de ehhez tényleg rengeteget tanultam minden egyes nap. Nem akarok hazudni, brutálisan sok volt a tananyag, de nagyon hasznos is. Minden nap délután 5-kor leültem a gép elé, és este 9-ig vagy akár tovább, ezzel foglalkoztam, aztán hétvégén is folytattam" – mondja Csaba, aki szabad ideje nagy részét a tanulásra szánta a kurzus ideje alatt, de ezt egyáltalán nem bánja. Úgy gondolja, hogy a tananyag jó felépítésének és gyakorlatorientáltságának köszönheti, hogy sikeresen eljutott a #MyFirstApp Coding Camp végéig, de a mentori segítség és a csoportos tanulás szerepét is nagyon fontosnak tartja.

A mentor és a csoport nélkül nehezebb lett volna

A mentortanárok alapvetően informatikatanárok, akiket a Green Fox mentorai készítettek fel a feladatra, és minden héten összesen 6 órányi – 3 x 2 óra – online konzultációra álltak rendelkezésre. A kurzus résztvevői a tananyagokkal egy online tanulási felületen tudtak önállóan haladni, illetve 6-7 fős csoportokba lettek beosztva egy-egy mentortanárhoz, és a Discord nevű alkalmazáson napi szinten kommunikáltak egymással. "Nagyon jó, hogy csoportban tudtunk tanulni. Gyakran támogattuk egymást a feladatok megoldásában, de olyan is volt, hogy néhány biztató szóval segítettünk a másiknak. A mentorálás pedig óriási segítséget jelentett a tananyag feldolgozásában és elsajátításban. A mentorunk, Kati végig nagyon segítőkész volt. Nem egyszer fordult elő, hogy hivatalosan már lejárt volna az erre kiszabott idő, de ameddig kérdésünk volt, ő maradt, és akár késő estig magyarázott nekünk. Nélküle nehezebb lett volna végigcsinálni" – teszi hozzá Csaba.

A végére minden puzzle-darab a helyére került

A program elvégzéshez nem volt szükség előképzettségre, gyakorlatilag bárki jelentkezhetett, aki érdeklődik a programozás iránt. "Az első héten megtanultunk összerakni egy egyszerű weboldalt HTML és CSS segítségével. A második héten megismertük a GitHubot, ami napjaink informatikájában kikerülhetetlen, illetve a JavaScriptet, JQueryt. Aztán a harmadik héten jött a gyakorlat a menet közben megtanult VS Code környezetben. Számomra még mindig megdöbbentő, hogy egy ilyen rövid kurzus, ennyi azonnal bevethető tudást adott. Volt egy pont, amikor rádöbbentem, hogy mennyire keveset tudok, de azt hiszem, ez a tanulási folyamat természetes része. A végére azonban minden puzzle-darab a helyére került. Életem egyik leghasznosabb három hete volt, amiért nagyon hálás vagyok a szervezőknek" - mondja Csaba, aki saját bevallása szerint a harmadik hét végén arra is ráérzett, hogy milyen sok kreativitás van a kódolásban

Egyre több területen jön jól a programozói tudás

"Én mindenkit bátorítanék arra, hogy végezze el ezt a kurzust. Nagyon jó belépő a programozás világába. Olyan látványos fejlődés érhető el pár hét alatt, amivel a haveroknak is lehet villogni” – teszi hozzá viccesen.

"Sokan mondják, hogy mindegy, milyen nyelven tanulsz először programozni, utána már bármelyikkel össze lehet szokni. Remélem, hogy így van, mert engem nagyon érdekel a Python és a hardverközeli programozás. Ezért lehet, hogy később belevágok egy újabb képzésbe, de ez még a jövő zenéje." Csaba szerint az élet egyre több területén jön jól a programozói tudás, ezért is szeretné folytatni a tanulást. Most egy olyan tanfolyam befejezésén dolgozik, amit a #MyFirstApp Coding Camp miatt hagyott félbe. Ez az internetes hálózatokról szól, így továbbra is központi szerepet tölt be az informatikatanulás a mindennapjaiban.

A #MyFirstApp Coding Camp program önállóan, saját tempóban végezhető, 120 fő számára ugyanakkor a HTTP Alapítvánnyal és a Microsofttal közösen indított programunk keretében mentori segítséget is biztosítottunk, ezzel segítve azokat, akik a digitalizáció, illetve járványhelyzet miatt nehéz helyzetbe kerültek.

A szerzőről:

About the author

Junior programozó képzések

Zöld út az IT karrierednek

Érdekel

Ismerd meg céges szolgáltatásainkat!

Discover our services for companies!

Tovább olvasnál?

Tovább olvasnál?

Read more?

Read more?