Published on:
21.12.2022

Rajztanárból Salesforce Consultant: kinek való ez a terület?

Publikálva:
2022.12.21.

Donkó Anita eredetileg rajztanár, aki hosszas mérlegelés után váltott az IT területre. 2022 nyarán végezte el CRM Specialist képzésünket, majd 2 héten belül el is helyezkedett. Milyen élmény volt számára a képzés, mi fogta meg a Salesforce-ban, és milyen párhuzamot lát a platform és a falmászás között? Ismerd meg Anita karrierváltásának a történetét!

Mivel foglalkoztál a Green Fox előtt, és miért döntöttél a váltás mellett?

Rajztanárként dolgoztam, de nem éreztem jól magam az állami oktatási rendszerben. Egy ideig reméltem, hogy el lehet érni változásokat, de ehhez nem igazán találtam partnereket, ezért döntöttem úgy, hogy váltok. Olyan szakmát szerettem volna, amit élvezek, és amiben hosszú távon megtalálhatom a számításaimat. Sokáig meg sem fordult a fejemben az IT, de a Facebookon rendszeresen megjelentek a programozó bootcampekről szóló hirdetések, és ez bogarat ültetett a fülembe. Elkezdtem információkat gyűjteni az ismerőseimtől, majd elvégeztem egy rövidebb tanfolyamot, és ezek alapján döntöttem el 2021 őszén, hogy ez lesz az új szakmám. Innen azonban még hosszú út vezetett oda, hogy megtaláljam, az IT-n belül milyen irány való nekem. 

Végül a Green Fox CRM Specialist képzését végezted el. Miért ezt választottad?

Először egy szuperintenzív Java programozó képzést kezdtem el, de már az első 2 hét után láttam, hogy ez intenzívebb, mint ami akkor belefért az életembe, így nem folytattam. Az útkeresést azonban nem adtam fel: több programnyelvvel kísérleteztem rövidebb online tanfolyamok keretében. Rábukkantam az SQL-re, amit többnyire adatlekérdezésekhez használnak, és megtetszett, úgyhogy megkérdeztem a Green Foxot, hogy tudok-e náluk hasonló technológiát tanulni. Bár SQL irány nem volt elérhető, az éppen akkor, 2022 nyarán induló CRM Specialist képzésüket ajánlották. A Salesforce egy amerikai felhőalapú ügyfélkapcsolat-kezelési (CRM) platform, amit egyre több nagyvállalat használ. Ez egy önálló ökoszisztéma saját felülettel, amelynek az alapos megismerésével általában gyorsan el lehet helyezkedni az IT munkaerőpiacon, így érdekelt a lehetőség.

Milyen élmény volt a képzés? 

Az első pillanattól úgy éreztem, hogy a Salesforce testhezálló, de azért ez a képzés sem volt könnyű, még ha konkrétan nem is programozást tanultunk. (Szerk.: A hallgatóink két irányt választhatnak Salesforce területen belül: CRM Specialist képzésünk a platform mély ismeretére és alkalmazására, , míg a Junior programozó képzésünkön elérhető Salesforce irány a fejlesztésre fókuszál.) Reggel 9-től este 6-ig tartott az oktatás, aztán készülni kellett a következő napra, így gyakorlatilag semmi mással nem tudtam foglalkozni ebben az időszakban. Mindössze 2 hónap alatt próbáltak átadni nekünk egy azonnal hasznosítható gyakorlati tudást, ami erős vállalás. Az, hogy ez sikerült, nagyban köszönhető a mentorainknak, illetve a jól felépített tananyagnak. 

Mennyi idő alatt tudtál elhelyezkedni, és milyen volt az álláskeresés?

2 hét alatt találtam állást. A United Consult Zrt.-nél helyezkedtem el, ami egy több mint 300 fős IT tanácsadást és egyéb informatikai szolgáltatásokat kínáló vállalkozás. Cégen belül a Salesforce üzletághoz csatlakoztam. Az üzletágon jelenleg több mint 30 kolléga dolgozik. Ennél a cégnél volt az első interjúm az új területen, így nagyon izgultam, mert nem tudtam, mire számítsak, de végül egy jó hangulatú beszélgetés alakult ki. Tetszett, hogy nemcsak a technikai tudásomat nézték, hanem azt is, hogy emberileg mennyire illenék a csapatba. Azóta sem csalódtam a légkörben: a kollégáim rendkívül barátságosak és segítőkészek, például rendszeresen megkérdezik tőlem, hogy hogy vagyok.

Milyen a munkád, hogyan kell elképzelni?

Salesforce egy low-code platform, ami azt jelenti, hogy nem saját kézzel, sorról sorra írjuk meg a kódjait, hanem egy grafikus interfészen drag & drop megoldással is konfigurálhatjuk azokat. Pontosan értenünk kell, hogy a platform mit és hogyan csinál, hogyan lehet például különböző funkciókkal bíró elemeket összeilleszteni. Tehát az ilyen rendszerek használata is szakértelmet kíván, csak kicsit más jellegűt, mint a hagyományos programozás. Ezenkívül a Salesforce saját programnyelvekkel rendelkezik, a fejlesztők ezen programnyelvek használatával egyedi fejlesztéseket adnak hozzá a platformhoz. 

Mi tetszik a Salesforce-ban?

Az egyik kedvenc hobbimhoz, a falmászáshoz tudom hasonlítani. Van egy rendszer, aminek adottak a keretei, és rendelkezésre állnak különböző fogások, lépések, amiket kreatívan használhatunk a cél elérése érdekében. Mivel többféleképpen is meg lehet oldani egy problémát, én meg tudok élni ebben egyfajta szabadságérzetet.

Mindez teljesen ellentétes azzal, amit korábban gondoltam. Bennem volt egy olyan tévhit, hogy mivel csak ülni kell a gép előtt, a konfigurálási és egyéb IT feladatok biztosan unalmasak, pedig egyáltalán nem azok. Az agy keményen dolgozik, és az ember közben kiélheti a kreativitását. 

Szükség van soft skillekre a munkád során?

Salesforce-osként alapvetően 3 területen építhetünk karriert: admin, consultant, developer.  (Szerk. Az első kettőre készít fel CRM Specialist, míg az utóbbira Junior programozó képzésünk.) Nekem a consultant a testhezálló pont azért, mert szeretek emberekkel foglalkozni, és ebbe az irányba igyekszem építkezni hosszabb távon is. Mindenképp hasznos, ha az ember jó kommunikációs skillekkel rendelkezik. A Green Foxnál is mindig hangsúlyozták, hogy merjünk kérdezni, mert ez segít fejlődni, illetve a környezetünk nem tudhatja, hogy nekünk mi jelent nehézséget.

Mennyire váltotta be a képzés a hozzá fűzött reményeket fizetés és elhelyezkedés tekintetében?

Mindkét szempontból beváltotta a reményeimet. Szerencsésnek érzem magam, hogy ilyen gyorsan megtaláltam a helyemet. Ami a fizetést illeti: az IT-szektoron belül is jó kezdőfizetést kapok, ami a korábbi, tanári fizetésemhez képest jelentős előrelépés.

Milyen típusú embernek ajánlanád a Salesforce területet? 

Olyannak, aki szereti alaposan megdolgoztatni az agyát. Előny lehet például, ha valaki szívesen old meg rejtvényeket. A pontosság is nélkülözhetetlen, mert nagyon kell figyelni a részletekre, de az is fontos, hogy az ember átlásson ok-okozati összefüggéseket. Ezenkívül folyamatos önfejlesztésre van szükség, mert a Salesforce platform évente háromszor frissül: bizonyos funkciók megszűnnek, változnak, vagy újak kerülnek be. Az élethosszig tartó tanulást tehát ebben az esetben mindenképpen szó szerint kell érteni.

Szeretnél egy olyan speciális IT tudást, ami hosszú távon értékes a piacon? Ha érdekelnek az üzleti folyamatok és jó logikai érzékkel rendelkezel, akkor lehet, hogy a Salesforce Admin lesz a Te karrierutad. Jelentkezz CRM Specialist képzésünkre és sajátítsd el villámgyorsan velünk.

A szerzőről:

About the author

Junior programozó képzések

Zöld út az IT karrierednek

Érdekel

Ismerd meg céges szolgáltatásainkat!

Discover our services for companies!

Tovább olvasnál?

Tovább olvasnál?

Read more?

Read more?