Published on:
19.3.2020

Így oktatunk mi ONLINE

Publikálva:
2020.03.19.

#stayathome: Nagyon hiszünk a social distancing erejében, ezért múlt csütörtök óta a tanteremből átköltöztünk a virtuális térbe, minden képzésünk online zajlik. Szerencsénk van, hiszen mi alapvetően is számítógépen dolgozunk, ráadásul az oktatási metodológiánk is támogatja az online formátumot. Persze nem könnyű egyik napról a másikra váltani, hogy ezt megkönnyítsük nektek, Kökény Tamás, vezető mentorunk segítségével összegyűjtöttük az első hét tapasztalatait.

Hogyan készítettétek elő az átállást?

Egyrészt nagyon megkönnyítette a dolgunkat, hogy az oktatási metodológiánk könnyen átültethető az online térbe. Blended classroom módszertan szerint tanítunk, ahol keverednek a hagyományos tantermi oktatási módszerek a digitalizáció nyújtotta lehetőségekkel. Videós tananyagaink vannak, amit a hallgatóknak önállóan, otthon kell feldolgozniuk. Ez nem változott. Ami újdonság, hogy a mentoraink által támogatott önálló és csoportmunka most online térben, adott esetben chatszobákban zajlik, ez utóbbinál közösen dolgozhatnak, kommentálhatják egymást munkáját.

Ezzel együtt alapos tervezés előzte meg az átállást. 2 héttel a váltás előtt kezdtük el átbeszélni a teendőket, és 1 héttel előtte állítottuk össze a tervet. Jelenleg 8 különböző osztályunk fut Budapesten és Prágában, amik a képzés más-más szakaszában vannak, illetve eltérő időbeosztással működnek, ezért a váltás előtti napon még mindegyik esetében külön egyeztettük, hogy mire van szükség a gördülékeny átálláshoz. 


Milyen eszközöket használtok az online oktatáshoz?

Olyan ingyenes eszközökkel dolgozunk, amiket a hallgatók egyébként is használnak. Ezzel is tudtuk csökkenteni a kellemetlenséget, hiszen arra nem kellett külön energiát fordítaniuk, hogy új platformokat tanulmányozzanak. A képzés projekt moduljában továbbra is 3-4 fős csapatokban dolgoznak a hallgatók, minden csapatnak biztosítunk egy Discord szobát, ahol egész nap beszélgethetnek egymással élőben, és együtt haladhatnak a feladataikkal. Ennek nagy előnye, hogy kifejezetten együttműködésre találták ki. A képzés első moduljaiban pedig Hangouts-ot használunk, ott a képernyőt is meg lehet osztani, az órákat pedig rögzítjük és feltöltjük YouTube-ra, így ha valaki lemaradna (akár az internetkapcsolat akadozása miatt), könnyen tudja pótolni.


Mik az első tapasztalatok, mennyire szokták meg a hallgatók? Mennyire szeretik, nem szeretik?

Számítottunk rá, hogy alapos előkészítés mellett is lesznek nehézségek, főleg amiatt, hogy online nehéz megteremteni a “csapat érzést”, nehezebb motiválni egymást. Nagyon örülünk, hogy ehhez képest rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk a hallgatóktól. 

“Home office is super duper comfy :)”

“This difficult situation (learning remote) is very good managed!”

“I think you are doing great with the remote mode stuff. I need more social interaction and I will use one of the many channels you provided to connect with my classmates” 

Az interakció sem csökkent, ezt nagyon jó látni. Ami picit nehezebb, az a projektmunka, illetve a nagyobb osztályok esetén a 1on1 segítség biztosítása. Személyesen sokkal könnyebben kértek segítséget a hallgatók, ez egymás előtt nem olyan könnyű. Erre is már két megoldást tesztelünk: a tanulócsoportok mellett már olyan megoldásunk is van, ahol külön tudnak kérdezni a mentortól. 


Mi volt a legfurcsább?

Nálunk minden nap check-innel kezdődik, amikor mindenki sorban elmondja, milyen érzésekkel érkezett be. Ez online nem is olyan egyszerű. De erre is gyorsan lett megoldás: vagy előre beírjuk a névsort, de az is nagyon jól működik, hogy a hallgatók egymás után szólítják fel egymást. 


Mi okozta a legnagyobb nehézséget?

Ez  most egyébként is egy nagyon stresszes helyzet mindenkinek: egyik napról a másikra otthon kellett maradni, át kellett állni az online-ra, a képzésünkre járó anyukáknak (az Academy4Moms képzésünk kifejezetten kisgyermekes anyukáknak szól) a gyerekfelügyeletet is meg kell oldaniuk, ráadásul a koronavírus miatti szorongással is meg kell küzdeni. Ez nem könnyű. Azért, hogy segíthessünk a sok stressz feldolgozásában, pszichológus mentoraink továbbra is biztosítanak 1on1 coaching lehetőséget, csak most online formában. 


Mit tanácsolsz azoknak, akik szintén a távoktatás kialakításán dolgoznak?

Én személyesen azt látom, hogy nagyon könnyű elveszni a sok-sok tool között. Jó látni, hogy ekkora az összetartás és segítőkészség, ugyanakkor ez a sok információ megnehezíti a választást. Pedig sokkal jobb, ha elindulunk, ha nem is a legtökéletesebb platformon. Ezért én azt tanácsolom, hogy próbáljanak ki egy eszközt 2 napig, és ha jól működik, tartsák meg. Ha nem, akkor nézzenek újra körbe. Érdemes nagyon reflektívnek lenni, és ha kell, változtatni. Mi is 3-4 naponta átbeszéljük a tapasztalatokat, és ha kell, finomhangolunk. 

A szerzőről:

About the author

Junior programozó képzések

Zöld út az IT karrierednek

Érdekel

Ismerd meg céges szolgáltatásainkat!

Discover our services for companies!

Tovább olvasnál?

Tovább olvasnál?

Read more?

Read more?