Published on:
22.3.2023

Válság- és jövőálló szakterületek az IT-ban: A DevOps

Publikálva:
2023.03.22.

Legfrissebb cikksorozatunkban azokat az IT területeket járjuk végig, amikkel hosszú távon piacképesek maradhattok és hosszú távon jövőálló tudásra tehettek szert a munkaerőpiacon. Következő állomásunk a DevOps. A legnagyobb elemző cégek becslése szerint a DevOps eszközök piaca a 2018-as 3,42 milliárdról 2026-ra 15 milliárd dollárra fog nőni, ráadásul ezzel párhuzamosan a piacon is egyre több DevOps szakemberre lesz igény, ezért most ezt a területet fogjuk mélyebben bemutatni.

Mi az a DevOps?

Az agilis módszertanra épülő DevOps a fejlesztés (Development) és az üzemeltetés (Operations) szavak összeolvadásából adódik. Ha egyszerű, hétköznapi nyelven szeretnénk megfogalmazni, mondhatjuk, hogy egy szervezetben a fejlesztői és az üzemeltetői csapatok a korábbi, elszigetelt működés helyett, összehangoltan működnek együtt annak érdekében, hogy  jobb és megbízhatóbb termékeket tudjanak szállítani. Mivel a gyors fejlesztési iterációk miatt nehezebbé válik a felhasználóktól érkező problémák feldolgozása, és a gyors változások megnövekedett terhet rónak a fejlesztői csapatokra, így egyre több szervezet fordul a DevOps irányába.

Ennek köszönhetően az IT csapatok gyorsabban és hatékonyabban tudnak reagálni az ügyféligényekre, növelni tudják az általuk fejlesztett alkalmazások megbízhatóságát, és gyorsabban képesek elérni a vezetőség által kitűzött üzleti célokat. Ennek egyik fő jellemzője, hogy a csapatok elsősorban a végfelhasználói élményre koncentrálnak, és arra, hogy az miként befolyásolja az üzleti igényeket.

A DevOps valójában nem egy új eszközkészlet, sokkal inkább egy új folyamat és kultúra, ami nem kizárólag a szoftverfejlesztésre fókuszál, hanem a szükséges infrastruktúra megteremtésére és a futó szoftver utánkövetésére is.

Kinek való a DevOps?

Elsősorban olyanoknak ajánljuk ezt az irányt, akik nem riadnak vissza a kihívásoktól, szeretnek problémákat megoldani, képesek átlátni komplex rendszereket, analitikus látásmódjuk van és jó a logikai érzékük.

“Olyan embereknek ajánlanám ezt a területet, akiknek nagyon széles az érdeklődési körük és mindig szeretnek új problémákat, új dolgokat tapasztalni. Nagyon-nagyon sokszor történik, hogy egy olyan problémát kell megoldani, amit sose láttál még korábban, és az nagyon fontos, hogy ezt ne frusztrációként éld meg, hanem mint egy szórakoztató kihívást” - Samu, volt hallgatónk, senior DevOps mérnök.

Emellett olyanoknak is való a DevOps, akiket motivál a folyamatos tanulás. A soft skillek is nagyon fontosak ezen a területen, főleg a kommunikáció és alkalmazkodó készség, hisz napi szinten kell kommunikálni, egyeztetni társterületekkel. Elengedhetetlen továbbá egy erős angol nyelvtudás, hiszen egyrészt az IT nyelve az angol és számtalan multinacionális cégnél dolgoznak különböző nemzetiségű szakemberek.


Miért jó a DevOps a fejlesztőknek?

A kód végig követhető: A régi modellben a fejlesztő átadta az elkészült kódot a tesztelőknek (Quality Assurance csapatnak), akik később szintén továbbadták az éles rendszert üzemeltető csapatnak. Így akár az is előfordulhatott, hogy a fejlesztő által megírt kód az élesítésnél már nem is hasonlított a kiindulási állapothoz. A DevOps modell alatt azonban a fejlesztők végig követni tudják a saját kódjukat a megírástól kezdve a tesztelésen át, egészen az élesítésig, ezzel is csökkentve a hiba faktort.

Kevesebb stressz: Mivel a fejlesztők az egész folyamat alatt követni tudják az általuk megírt kódot, és a fejlesztői csapatok szorosan együttműködnek az üzemeltetői csapatokkal, csökken az éles rendszerben a bugok és váratlan hibák száma, amit javítani kellene. Ebben az új kultúrában a csapatok (és ezáltal a szervezet is) már proaktívan fel vannak készülve ezekre a helyzetekre és időben tudnak reagálni a problémákra, elkerülve az eszkalálódásukat.

Több idő a releváns munkára: A DevOps megkönnyíti a zökkenőmentes kommunikációt és együttműködést a fejlesztési és üzemeltetési csapatok között, így több idő jut a valós munkafolyamatok elvégzésére. Ezen felül számos soft skillre is szüksége van a fejlesztőknek ebben az új kultúrában, ami hozzájárul a szakmai fejlődéshez is.

Több tér az innovációknak: A csapatok közötti hatékony együttműködés nem csak megkönnyíti és felgyorsítja az információk megosztását, de ezáltal több idő és kapacitás jut az új ötletek és innovatív módszerek kidolgozására is. Ez pedig inspirálóan hat a csapat tagjaira.

Milyen karrierlehetőségeket tartogat ez a terület?

A DevOps folyamata gyorsan fejlődik, és ezáltal új megnevezések, szerepkörök és felelősségi körök jelennek meg. Fontos hangsúlyozni, hogy bár a vállalatok igyekeznek külön-külön felsorolni az egyes szerepköröket, sok átfedés van a felelősségek, a feladatok és a szükségek készségek között.

Potenciális pozíciók, ha ezt az utat választod:

DevOps Release Manager

Ezeknek a szakembereknek képesnek kell lenniük átlátni a teljes szoftverszállítási életciklust. A DevOps környezetben az ő felelősségi körükbe tartozik a szoftverfejlesztési és -telepítési folyamat tervezése, ütemezése, a folyamat felügyelete és irányítása, valamint hozzájuk tartozik a szoftver tesztelése is a leszállítás előtt.

DevOps Security Engineer

Ez a szerepkör felel a szoftver magas szintű biztonságáért minden szakaszban. Olyan eszközöket használnak, mint például a konfigurációkezelés és a log management.

DevOps Test Engineer

A szoftvertesztelők feladata, hogy összehangolják a teszt tervet, a teszt eseteket és a tesztautomatizálást a szervezetben használt DevOps keretrendszerrel. Továbbá ellenőrzik, hogy a kódmódosítások rendeltetésszerűen működnek-e, és arról is gondoskodnak, hogy a változtatások ne törjék meg a termék egészét.

DevOps Engineer

Ezek a szakemberek általában mélyen integrálódnak a fejlesztési folyamatba, felügyelik a kódot, és az automatizáció zökkenőmentességére koncentrálnak. Széleskörű ismeretekkel rendelkeznek a különféle DevOps automatizálási eszközök terén és a folyamatok megvalósításában, és képesnek kell lenniük megosztani a figyelmüket például a kódolás, az integráció és a tesztelés között. Egyfajta hídként működnek a fejlesztői és üzemeltetői csapatok között.

DevOps Architect

A DevOps architektek produktív DevOps környezetet hoznak létre a megfelelő eszközökkel, módszerekkel és folyamatokkal. Emellett ők felelnek az olyan platformok és architektúrák fejlesztéséért, amelyek lehetővé teszik az alkalmazások és infrastruktúra egységes és automatizált adminisztrációját. Felügyelik és felülvizsgálják az összes műszaki műveletet és a fejlesztői csapatokat.

Szeretnél IT területre váltani? Érdekel a DevOps? Jelentkezz Junior programozó képzésünkre és sajátítsd el villámgyorsan velünk.

A szerzőről:

About the author

Junior programozó képzések

Zöld út az IT karrierednek

Érdekel

Ismerd meg céges szolgáltatásainkat!

Discover our services for companies!

Tovább olvasnál?

Tovább olvasnál?

Read more?

Read more?