Published on:
26.8.2022

Ezért érdemes megismerkedned a DevOps-szal

Publikálva:
2022.08.26.

Bár már régóta divatos IT buzzword a DevOps, még mindig kevesen vannak tisztában vele, mit is takar valójában. A legnagyobb elemző cégek becslése szerint a DevOps eszközök piaca a 2018-as 3,42 milliárdról 2026-ra 15 milliárd dollárra fog nőni, ráadásul ezzel párhuzamosan a piacon is egyre több DevOps szakemberre lesz igény.

Mi is a DevOps?

Az agilis módszertanra épülő DevOps a fejlesztés (Development) és az üzemeltetés (Operations) szavak összeolvadásából adódik. Egy olyan IT kultúrát, szoros együttműködést és filozófiát takar, aminek legfőbb célja egy biztonságosabb, gyorsabb és gazdaságosabb IT szállítási lánc megteremtése. 

Ha egyszerű, hétköznapi nyelvre szeretnénk lefordítani, mondhatjuk, hogy egy szervezetben a fejlesztői és az üzemeltetői csapatok a korábbi, elszigetelt működés helyett, összehangoltan működnek együtt annak érdekében, hogy  jobb és megbízhatóbb termékeket tudjanak szállítani. Ezáltal a csapatok jobban reagálnak az ügyféligényekre, növelik az általuk fejlesztett alkalmazások megbízhatóságát, és gyorsabban képesek elérni a kitűzött üzleti célokat.

Fontos leszögezni egyrészt, hogy a DevOps nem egy új eszközkészlet, sokkal inkább egy új folyamat és kultúra, másrészt, hogy nem kizárólag a szoftverfejlesztésre fókuszál, hanem a szükséges infrastruktúra megteremtésére és a futó szoftver utánkövetésére is.

Mire számíthat, aki ezt a területet választja?

A DevOps szakemberek felelnek a szerverek működéséért. Mivel azonban ezeket az alkalmazásokat sok-sok szerver szolgálja ki, olyan programokat kell írniuk, amik ezeket automatizálják, ezáltal az adatok gyorsan futnak, mérhetők, monitorozhatók.

Mi a kihívás benne?

A DevOpsosnak ismernie kell az egész rendszert: hogy milyen hardveren futnak a kódok, melyiknek mi az előnye/hátránya és hogyan kapcsolódnak egymáshoz a különálló szoftvermodulok. Ezáltal ő nevezhető a “karmesternek”, aki a leginkább képben van, és kézbe veszi a probléma megoldását, ha valami nem működik. 

Milyen készségekre van szükség ezen a területen?

Ahogy arról már korábban írtunk, a DevOps lebontja a falakat a fejlesztési és üzemeltetési csapatok között, hiszen folyamatos, aktív együttműködés alakul ki közöttük. Éppen ezért az első és legfontosabb soft skill a kommunikációs készség. Emellett egy DevOps szakembernek széleskörű technológiai ismeretre van szüksége, mindig képben kell lennie a legújabb technológiákkal, eszközökkel, folyamatosan fejlesztenie kell magát, hiszen rendkívül sokrétű feladatokat tartogat ez a karrierút. Kiemelten fontos ezeken felül a kitartás és az elszántság, mert a szakterületre jellemzőek a komplex problémák, amelyeket gyakran csak többszöri próbálkozásra sikerül feltárni és megoldani. 

 Szeretnél IT területre váltani? Érdekel a DevOps? Jelentkezz junior programozó képzésünkre és sajátítsd el villámgyorsan velünk.

A szerzőről:

About the author

Junior programozó képzések

Zöld út az IT karrierednek

Érdekel

Ismerd meg céges szolgáltatásainkat!

Discover our services for companies!

Tovább olvasnál?

Tovább olvasnál?

Read more?

Read more?