Published on:
3.5.2021

7 jó ok, amiért érdemes Full-Stack fejlesztővé válni

Publikálva:
2021.05.03.

A szoftverfejlesztés világában az egyik leggyakrabban emlegetett kifejezés a Full-Stack mostanság. Lépten-nyomon belefuthatsz, hiszen a toborzás-kiválasztásért felelős HR szakemberek rengeteg nyitott pozícióval árasztják el az online platformokat és az egész szakma erről beszél.

Ki a Full-Stack fejlesztő, és miért van rá ekkora igény most a munkaerőpiacon? 

Egyszerűen és röviden megfogalmazva a Full-Stack fejlesztő olyan átfogó tudással rendelkező technológiai szakember, aki a back-end (szerveroldali fejlesztés) és a front-end (kliensoldali fejlesztés) területén is jól kiismeri magát. Éppen ezért általában a tervezéstől az implementáción át a tesztelésig és akár üzemeltetésig minden feladat a munkakörébe tartozhat. Így első hallásra kicsit olyan, mint egy egyszemélyes hadsereg, ettől válik értékessé a munkáltatók szemében. 

Kisvállalatok számára azért hasznos, mert egyetlen kompetens személy tart a kezében minden technológiai szálat, de a nagyvállalatok is egyre gyakrabban keresnek ilyen kompetenciakészlettel rendelkező fejlesztőket, hiszen ha valamelyik területen akadályba ütközik a csapat vagy helyettesítésre van szükség, jokerként segítségül hívható. A legtöbb techlead pozíció is Full-Stack tudást kíván, így világos továbblépési lehetőséget jelent a karrierúton.

Szoftverfejlesztés mesterfokon - Mi kell ahhoz, hogy sikeres Full-Stack fejlesztő lehess? 

Egy sok éves tapasztalattal rendelkező senior Full-Stack fejlesztő egyedül képes egy termék önálló elkészítésére. Részletes ismeretekkel rendelkezik a back-end és a front-end technológiákról, a verziókezelő rendszerekről, az API-król, a kiszolgálókról, az alkalmazásokról, a legjobb biztonsági gyakorlatokról, az algoritmusokról, valamint a UI designról.

Ezenkívül a soft skilljei is erősek, például nagyfokú önállóság és jó problémamegoldó képesség jellemzi, illetve értenie kell a projektmenedzsmenthez és a DevOpshoz is valamelyest. 


Miért érdemes full-stackessé válni? 

  1. Munkaerőpiaci kereslet: Az ilyen átfogó ismeret a fejlesztési folyamat minden szintjéről egyedi versenyelőnyt jelent a globális informatikai munkaerőpiacon. Az Egyesült Államok Munkaügyi Statisztikai Hivatalának becslése szerint a Full-Stack fejlesztők foglalkoztatása 135.000-ről 853.000-re fog nőni 2024-re. 
  2. Kreatív szabadság: A folyamatos új kihívások mellett a feladatok is sokkal változatosabbak az átlagosnál. Mindemellett a hiteles, széleskörű ismereteiknek köszönhetően a Full-Stack fejlesztők rendszerint kreatív szabadságot kapnak ahhoz, hogy a projekteket legjobb tudásuk szerint végezzék el. Legyen szó technikai szempontokról vagy a kreatív interfészekről, kedvükre tesztelhetik a különböző front-end és back-end készségeket a legjobb eredmény elérése érdekében. 
  3. Teljes körű rálátás: Sokrétű szaktudásuk miatt a Full-Stack fejlesztők képesek kezelni akár a teljes alkalmazást. Az integrációval, a frissítésekkel, a front-end és a back-end koordinálásával, valamint az ügyfelek elvárásainak teljesítésével kapcsolatos feladatokról sokszor egyetlen fejlesztő gondoskodik. Ez segít csökkenteni a többi csapattól való függőséget, így gyorsíthatja a végrehajtást.
  4. Széles körű lehetőségek: A Full-Stack fejlesztői karrier nagyobb potenciált rejt és széles körű lehetőségeket kínál a hagyományos back-endes vagy front-endes karrierúthoz képest.
  5. Könnyű alkalmazkodás: A változatos készségeknek köszönhetően könnyebb alkalmazkodniuk a különböző webes és alkalmazásfejlesztő ökoszisztémákhoz. 
  6. Részvétel kulcsprojektekben: Függetlenül a vállalat méretétől, a Full-Stack fejlesztőket általában a kulcsfontosságú projektekre dedikálják a szakértelmük széles skálája miatt. Ez azért is előnyös a vállalatok számára, mert ha túl sok fejlesztő dolgozik egy projekten, akkor a véleménykülönbségek miatt elképzelhető, hogy a projekt darabokra hullik, illetve folyamatos egyeztetésre és kooperációra van szükség. Minél kevesebb kompetens személy dolgozik a projekten, annál kisebb a kockázat. Ez nemcsak költséghatékonynak bizonyul, hanem növeli a fejlesztési sebességet is.
  7. Folyamatos önfejlesztés: Folyamatos tanulásra, önfejlesztésre és a legfrissebb technológiák ismeretére van szükség, ami újabb és újabb kihívásokat eredményez. Ez fontos előny a szakmájuk iránt elhivatott, elkötelezett szakemberek számára. A Full-Stack fejlesztőket a munkáltatók nagyon megbecsülik, ezért szívesen fordítanak több erőforrást a tudásuk szinten tartására. 

Milyen lehetőségekre számíthatsz junior full-stackesként? 

A Full-Stack fejlesztők iránt egyre nő a kereslet sokrétű, minden technológiát érintő tudásuk, sokoldalúságuk miatt. Juniorként elsőként inkább kis cégeknél tudsz elhelyezkedni, ahol még kevesen vannak, így jobban igénylik a sokoldalú szaktudással rendelkező kollégákat. De egy Junior Full-Stack programozó képzés jó alapot ad ahhoz is, ha freelancerként kis weboldalak elkészítésével szeretnél foglalkozni. Egy juniortól nem elvárt mind a back-end, mind a front-end teljes körű ismerete és az összes kódnyelv elsajátítása, elegendő, ha mindkét területen elboldogul a tudásával, tudja, hogy mire van szüksége az egyik és a másik oldalnak.

A szerzőről:

About the author

Junior programozó képzések

Zöld út az IT karrierednek

Érdekel

Ismerd meg céges szolgáltatásainkat!

Discover our services for companies!

Tovább olvasnál?

Tovább olvasnál?

Read more?

Read more?