Published on:
7.11.2023

7 jó ok, amiért érdemes a full-stack fejlesztést választanod

Publikálva:
2023.11.07.

A szoftverfejlesztés világában az egyik leggyakrabban emlegetett kifejezés mostanában a full-stack. Lépten-nyomon találkozhatsz vele, hiszen a toborzás-kiválasztásért felelős HR szakemberek rengeteg nyitott pozícióval árasztják el az álláskereső platformokat és az egész szakma erről beszél.

Ki a full-stack fejlesztő, és miért van rá ekkora igény most a munkaerőpiacon?

Egyszerűen és röviden megfogalmazva a full-stack fejlesztő olyan átfogó tudással rendelkező technológiai szakember, aki a back-end (szerveroldali fejlesztés) és a front-end (kliensoldali fejlesztés) területén is jól kiismeri magát. Éppen ezért általában a tervezéstől az implementáción át a tesztelésig és akár üzemeltetésig minden feladat a munkakörébe tartozhat. Így első hallásra kicsit olyan, mint egy egyszemélyes hadsereg, és éppen ettől válik olyan értékessé a munkáltatók szemében.

Leginkább a kisvállalatok számára hasznos, hogy egyetlen kompetens személy tart a kezében minden technológiai szálat, de a nagyvállalatok is egyre inkább felismerik a full-stack fejlesztőkben rejlő potenciált,, hiszen ha valamelyik területen akadályba ütközik a csapat vagy helyettesítésre van szükség, jokerként segítségül hívható, aki ezzel az átfogó kompetenciakészlettel rendelkezik.

Szoftverfejlesztés mesterfokon - Mi kell ahhoz, hogy sikeres full-stack fejlesztő lehess?

Egy sok éves tapasztalattal rendelkező senior full-stack fejlesztő egyedül képes egy termék önálló elkészítésére. Részletes ismeretekkel rendelkezik a back-end és a front-end technológiákról, a verziókezelő rendszerekről, az API-król, a kiszolgálókról, az alkalmazásokról, a legjobb biztonsági gyakorlatokról, az algoritmusokról, valamint a UI designról.

Ezenkívül a soft skilljei is erősek, például nagyfokú önállóság és jó problémamegoldó képesség jellemzi, illetve értenie kell a projektmenedzsmenthez és a DevOpshoz is valamelyest.


Miért érdemes full-stackessé válni? 

  1. Munkaerőpiaci kereslet: Az ilyen átfogó ismeret a fejlesztési folyamat minden szintjéről egyedi versenyelőnyt jelent a globális informatikai munkaerőpiacon. Az Egyesült Államok Munkaügyi Statisztikai Hivatalának előrejelzése szerint 2020 és 2030 között 13%-os munkahely-növekedés várható a full-stack pozíciók tekintetében, ami több mint kétszerese az összes munkahely 6%-os átlagának.
  2. Kreatív szabadság: A folyamatos új kihívások mellett a feladatok is sokkal változatosabbak az átlagosnál. Széleskörű ismereteiknek köszönhetően pedig a full-stack fejlesztők rendszerint nagyobb kreatív szabadságot kapnak, hogy a projekteket legjobb tudásuk szerint végezzék el. Legyen szó technikai szempontokról vagy a kreatív interfészekről, kedvükre tesztelhetik a különböző front-end és back-end készségeket a legjobb eredmény elérése érdekében.
  3. Teljes körű rálátás: Sokrétű szaktudásuk miatt a full-stack fejlesztők képesek kezelni akár a teljes alkalmazást. Az integrációval, a frissítésekkel, a front-end és a back-end koordinálásával, valamint az ügyfelek elvárásainak teljesítésével kapcsolatos feladatokról sokszor egyetlen fejlesztő gondoskodik. Ez segít csökkenteni a többi csapattól való függőséget, így gyorsíthatja a végrehajtást.
  4. Széles körű lehetőségek: A full-stack fejlesztői karrier nagyobb potenciált rejt és széleskörű lehetőségeket kínál a hagyományos back-endes vagy front-endes karrierúthoz képest.
  5. Könnyű alkalmazkodás: A változatos készségeknek köszönhetően könnyebb alkalmazkodniuk a különböző webes és alkalmazásfejlesztő ökoszisztémákhoz. 
  6. Részvétel kulcsprojektekben: Függetlenül a vállalat méretétől, a full-stack fejlesztőket általában a kulcsfontosságú projektekre dedikálják a szakértelmük széles skálája miatt. Ez azért is előnyös a vállalatok számára, mert ha túl sok fejlesztő dolgozik egy projekten, akkor a véleménykülönbségek miatt elképzelhető, hogy a projekt darabokra hullik, illetve folyamatos egyeztetésre és kooperációra van szükség. Minél kevesebb személy dolgozik a projekten, annál kisebb a kockázat. Ez nemcsak költséghatékonynak bizonyul, hanem növeli a fejlesztési sebességet is, illetve a fejlesztő szempontjából is izgalmasabb feladatokkal kecsegtet, és rengeteget tanulhat, fejlődhet.
  7. Folyamatos önfejlesztés: Folyamatos tanulásra, önfejlesztésre és a legfrissebb technológiák ismeretére van szükség, ami újabb és újabb kihívásokat eredményez. Ez fontos pozitívuma szakmájuk iránt elhivatott, elkötelezett szakemberek számára. A full-stack fejlesztőket a munkáltatók nagyon megbecsülik, ezért szívesen fordítanak több erőforrást a tudásuk szinten tartására.

Milyen lehetőségekre számíthatsz junior full-stackesként? 

A full-stack fejlesztők iránt egyre nő a kereslet a minden technológiát érintő tudásuk, és sokoldalúságuk miatt. Juniorként eleinte inkább kis cégeknél tudsz elhelyezkedni, ahol még kevesen vannak, így jobban igénylik a sokoldalú szaktudással rendelkező kollégákat. De egy Junior full-stack képzés jó alapot ad ahhoz is, ha freelancerként kis weboldalak elkészítésével szeretnél foglalkozni. Egy juniortól nem elvárt a back-end és a front-end teljes körű ismerete és az összes kódnyelv elsajátítása, elegendő, ha mindkét területen elboldogul a tudásával, tudja, hogy mire van szüksége az egyik és a másik oldalnak.

Meghoztuk a kedvedet a Full-stack területhez? Jelentkezz tavasszal induló, online Junior programozó képzésünkre és válj Full-stackessé Te is!

A szerzőről:

About the author

Junior programozó képzések

Zöld út az IT karrierednek

Érdekel

Ismerd meg céges szolgáltatásainkat!

Discover our services for companies!

Tovább olvasnál?

Tovább olvasnál?

Read more?

Read more?