Published on:
12.12.2020

Így válhatsz programozóvá munka mellett

Publikálva:
2020.12.12.

8 óra munka, 8 óra pihenés, 8 óra programozás? Részidős képzésünk hallgatója, Máté elmeséli, hogy milyen heti 40 órás állása mellett bootcampet végezni.

2019. októberében a szuperintenzív képzéseink mellett elindítottuk az első részidős Junior programozó képzésünket. A kiválasztási folyamat, a tananyag és a módszertan ugyanaz, az ütemezés azonban igazodik a teljes állásban dolgozók életritmusához. Az oktatás hétköznap esténként, illetve hétvégén zajlik az online térben heti 20-25 órában, így nagyjából 11 hónap alatt lehet elsajátítani a programozás alapjait. Dévényi Máté évekig fontolgatta a jelentkezést szuperintenzív képzésünkre, de ahogy sokakat, őt is visszatartotta, hogy fel kellett volna adnia a munkahelyét. Részidős képzésünket pontosan azoknak szánjuk, akik hasonló cipőben járnak. De mire számítson az, aki munkája mellett egy programozó bootcamp elvégzésére adja a fejét?

Munka után programozás

Máté végzettségét tekintve politológus-közgazdász, de az elmúlt években több dologba belekóstolt: dolgozott reklámügynökségnél, valamint webtervezéssel és grafikával is kísérletezett már. Jelenleg adatbáziskezeléssel foglalkozik, nemrég pedig egy webáruházas vállalkozás alapításába is belekezdett néhány barátjával.  „Jó ideje szemezek a programozással, és a Green Foxot is több ismerősöm ajánlotta már, de sokáig érleltem magamban a döntést. Amikor tavaly ősszel végre rászántam magam, hogy jelentkezzek a szuperintenzív képzésre, felmentem a holnapra, és megláttam, hogy részidős képzés is indul. Így végül arra jelentkeztem” – mondja Máté, aki az idei év elején el is kezdte a képzést. 

Elfoglalt és élvezi

Az oktatás minden kedden és csütörtökön este 7-9 óra között, és szombatonként reggel 9-től este 6-ig van. Máté eleinte tartott attól, hogy a munkája és a képzés mellett egyáltalán nem marad szabad ideje, de végül nem így lett. Persze az oktatásokon felül is szán időt a feladatokra és a tanulásra, de a vasárnap például – egy-két kivételes esettől eltekintve – szigorúan pihenőnap. „Elfoglalt vagyok, de élvezem. Szerencsére napközben rutinfeladatokat végzek, és alapvetően egy nem túl stresszes munka mellett csinálom a képzést. Biztosan lehetne rosszabb is. Van például egy csoporttársam, aki gyakran túlórázik, így nem mindig tud bekapcsolódni az oktatásokba, de önállóan bepótolja a tananyagot, és így ő is tudja tartani a tempót. Szóval végül is egy húzósabb állás mellett is vállalható” – teszi hozzá.

Csak az időbeosztás más

A részidős képzés az időbeosztáson kívül mind felépítésben, mind tananyagban egyezik szuperintenzív verziójával, a junior programozói tudást három modul (Alapozó, Orientációs, Projekt) elvégzése biztosítja. Máté a harmadik modulnál tart, azaz már a projektidőszak (és egyúttal a képzés) vége felé közeledik. „Az elején TypeScript és Javascript programnyelveket tanultunk. A projektfázisban én frontend-hangsúlyos fullstack irányba mentem, így most már főleg a React Javascript library-t használom. Úgy érzem, a frontendes vonal közel áll hozzám, mert alapvetően vizuális típus vagyok”- mondja Máté.

A képzésből rádásul a pszichológusaink által tartott csoportos soft skill tréningek sem maradnak ki. „Nekem kifejezetten hasznos volt a csapaton belüli kommunikációról szóló tréning, például az, hogy hogyan legyünk asszertívak. Nemcsak elmélet volt, hanem kiscsoportos gyakorlatokat is végeztünk Zoom-szobákban. Sokszor felüdülést is jelentenek ezek a foglalkozások a programozói tananyag mellett, és talán valamennyire a csapatkohéziót is erősítik” – véli Máté.

Nem csak karrierváltáshoz

Korábban próbálkozott Coursera- és Udemy-kurzusokkal is, de valahogy mindig elakadt. „Azt hiszem, én az olyan képzéseken tudok igazán fejlődni és eredményeket elérni, ahol vannak elvárások, és van egyfajta nyomás. Bár itt is előfordul, hogy nem tudok elsőre megoldani egy-egy feladatot, és bele kell tenni az energiát, de ezekből sokat tanulok. Szerencsére közben vannak sikerélmények is. Azt pedig különösen élvezem, amikor szembesülök azzal, hogy egyes feladatokat mennyire le lehet egyszerűsíteni, vagy fel lehet gyorsítani megfelelő kódokkal” – teszi hozzá Máté, aki a vizsga után programozóként szeretne elhelyezkedni egy multicégnél vagy egy nagyobb startupnál. Szívesen megtapasztalná, hogy milyen egy igazi programozói vagy IT-s állást betölteni. Ennek ellenére a részidős képzést nemcsak azoknak ajánlja jó szívvel, akik teljes karrierváltáson gondolkodnak, hanem azoknak is, akik upskilling céljából értékes, piacképes tudással szeretnék kiegészíteni meglévő tudásukat.

Felkeltette az érdeklődésedet részidős képzésünk? Olvasd el a részleteket itt!


A szerzőről:

About the author

Junior programozó képzések

Zöld út az IT karrierednek

Érdekel

Ismerd meg céges szolgáltatásainkat!

Discover our services for companies!

Tovább olvasnál?

Tovább olvasnál?

Read more?

Read more?