Published on:
28.1.2019

A képzés után 2 héttel már fejlesztői állásom volt

Publikálva:
2019.01.28.

Kovács Margó sikeres karrierjét cserélte kódolásra. Soft skilljeinek köszönheti, hogy az elsők között kapott állást, azóta front-endesként erősíti a programozó nők táborát.

Kovács Margó 8 évig a sajtóban dolgozott, az utolsó néhány évben egy online lap főszerkesztő-helyettesként. Az újságnál történt dizájnváltás során látott bele abba, hogy milyen egy weblap fejlesztői szemmel. Ekkor kezdték el foglalkoztatni olyan kérdések, hogy mitől lesz szép és mitől működik jól egy oldal. Mivel kezdett belefásulni akkori munkájába, az érdeklődésből hamarosan karrierváltás lett. A döntés mellett szólt az is, hogy az IT egy gyorsan fejlődő szektor, tele lehetőségekkel - akár nemzetközi szinten is.

„Voltak kétségeim, mert humán beállítottságúnak tartom magam”

2017 telén jelentkezett a Green Foxba, hogy kiderüljön, van-e affinitása a programozáshoz. Meglepte, hogy milyen gyorsan – néhány hét alatt - lezajlott a felvételi folyamat, amelynek a végén kiderült, hogy elkezdheti a képzést. „Voltak kétségeim, mert alapvetően humán beállítottságúnak tartom magam, és korábban bölcsészként végeztem. Valószínűleg ennek is köszönhető, hogy eleinte nehéznek éreztem a programozóképzést, de szerencsére gyorsan belerázódtam.”

A következő kellemes meglepetés az volt, hogy a kurzus vége után 2 héttel már munkája is volt. Nem érezte magát kiemelkedő hallgatónak, ezért nem számított rá, hogy az elsők között kap ajánlatot. „Volt a csoportomban több huszonéves srác, akik gyakorlatilag együtt nőttek fel a számítógéppel, vagy volt műszaki előképzettségük. Ők gyorsabban fejlődtek nálam, én pedig hozzájuk mértem magam” – mondta Margó.

„A soft skilleket tényleg értékelik a piacon”

Az állásinterjún komoly előnynek bizonyultak az olyan soft skillek, mint a kommunikáció vagy a szociális készségek. Ezek fejlesztése egyébként növekvő munkaerőpiaci jelentőségük miatt fontos eleme a Green Fox programozóképzésének. „Nekem ezek régóta az erősségeim közé tartoznak, és jó érzés volt megtapasztalni, hogy a soft skilleket tényleg értékelik a piacon”.

Végül egy közepes méretű magyar vállalatnál helyezkedett el front-end fejlesztőként. Bár vezetői szerepből került junior pozícióba, nem bánja, hogy most kisebb felelősség nyomja a vállát. „Ez persze alacsonyabb jövedelemmel is jár, de a versenyszférában, IT-területen gyorsan emelkednek a fizetések, így remélem, hamar el fogom érni a korábbi kereseti szintemet.” A jövőben fejlesztőként szeretne karriert építeni, de nem csak maga a kódolás érdekli. Emberekkel is szívesen foglalkozna, így akár projektvezetőként is el tudja magát képzelni.

„Csak egy nő van a közvetlen kollégáim között

Bár ma már senki sem döbben meg azon különösebben, ha egy nő programozóként dolgozik, továbbra is jelentős többségben vannak a férfiak a szakmában. „A Green Foxban sok lány volt az évfolyamunkon, a munkahelyemen azonban megint férfias közegben találtam magam, jelenleg is csak egy nő van a közvetlen kollégáim között” – mesélte Margó a nők és a programozás témaköre kapcsán. Hátrányos megkülönböztetést viszont soha sem tapasztalt, sőt, úgy látja, hogy mostanában kifejezetten keresik a női szakembereket az IT-szektorban.


A szerzőről:

About the author

Junior programozó képzések

Zöld út az IT karrierednek

Érdekel

Ismerd meg céges szolgáltatásainkat!

Discover our services for companies!

Tovább olvasnál?

Tovább olvasnál?

Read more?

Read more?