Published on:
29.9.2022

A munkaerő képzése a vállalat sikerének egyik záloga

Publikálva:
2022.09.29.

A technológiai trendek által előidézett iparági változások a kihívások mellett lehetőséget kínálnak a vállalatok számára, hogy növeljék bevételi forrásaikat. Ahhoz azonban, hogy az élen maradjanak, a szervezeteknek lépést kell tartaniuk a fejlődő technológiával, alkalmazottaiknak pedig a szükséges készségekkel.

A technológia a vállalat minden részlegére hatással van a HR-től a marketingig, az ügyfélszolgálattól a pénzügyig. Az a vállalat, amelyik nem él a digitalizáció kínálta lehetőségekkel, elveszítheti versenyelőnyét. Mindeközben az értékes szakmai készségekkel rendelkező kollégák megtartásának nehézségei világszerte hatalmas kihívást jelentenek. A szakképzett munkaerő lehet az innováció, az automatizálás és a digitalizáció fő hajtóereje, ezért a vállalatok nem engedhetik meg maguknak, hogy halogassák a kérdést. 

A munkavállalók jelenlegi digitális ismeretei és szerepei azonban nagyon eltérőek lehetnek. Ezen a ponton egy vállalati bootcamp egyszerre jelenthet személyre szabott képzést a meglévő munkaerőnek és támogathatja új, megfelelő IT-ismeretekkel rendelkező munkavállalók felvételét akár nagyobb létszámban is.

 „Az IT munkaerőpiacot jellemző munkaerőhiány miatt a tehetségek bevonzása és megtartása is kulcsfontosságú. Ebben pedig egyre nagyobb szerepet játszik az oktatás. Egy kifejezetten a vállalat igényei szerint összeállított képzés nem csupán egyedi tudásbázist, de azonnal projektre állítható csapatot is garantál”

- fejti ki Fachs Anita, a Green Fox Academy vállalati szolgáltatásokért felelős cégvezetője.

Speciális készségekkel rendelkező talent pool

Az informatikai kihívások sok esetben igényelnek komplex, több területet felölelő tudást. Ilyen pozíciók betöltésére rendkívül hatékony és célzott megoldást jelent a vállalati partnerrel közösen szervezett képzés. Az egyedileg összeállított syllabus mellett már a képzés meghirdetésekor és a felvételi folyamat során is kidolgozhatóak olyan paraméterek, amelyekkel a már képzettséggel rendelkező jelentkezők lényegesen gyorsabban találhatóak meg. Mindemellett a vállalati partner a képzés során is aktívan jelen van, így lehetősége adódik megismerni a hallgatókat, miközben saját kapacitásaikat nem foglalja le az új szakemberek képzése és mentorálása. 

Valós vállalati kihívások, friss megoldások

A Lufthansa Systems Hungária saját belső programját szerette volna megújítani egy gyakorlatiasabb oktatási modell segítségével. Az IT Young Professional program kifejezetten a pályájuk elején álló informatikusok számára indult, amelyet a Green Fox szakemberei agilis szemlélettel és szakmai mentorokra épülő módszertannal gondoltak tovább a vállalat igényei szerint. 

A megújult program segítségével a vállalat olyan képzést biztosíthat potenciális munkavállalóinak, ahol:

  • A hallgatók valós problémák megoldásán keresztül tanulnak, folyamatos visszajelzést kapva leendő megrendelőiktől a fejlesztéseik kapcsán.
  • A résztvevők képességeit alaposan felmérhetik, hogy a lehető legjobb csapatot válasszák nekik, elősegítve a beilleszkedést.
  • A mentorok a kiválasztási folyamatban is részt vesznek, hasznosítva azokat a szempontokat, amiket egy külső szakértő képvisel.
  • A csapatok között erős kötelék alakul ki, miközben elsajátítják a csapatmunkához szükséges készségeket.

Upskilling és reskilling

Felmérések támasztják alá, hogy közvetlen kapcsolat van a vállalati képzések és a munkavállalói elköteleződés között. A meglévő kollégák tovább- vagy átképzése egyértelműen mutatja a vállalat elkötelezettségét a lojális és értékes munkaerő megtartása mellett, ami a fluktuáció csökkentését segíti. Éppen ezért a munkaerő képzését egyre inkább érdemes üzleti befektetésként kezelni, amely az évek során támogatja a nyereségességet, és jól körülhatárolt teljesítménymutatókkal bír. Ehhez azonban elengedhetetlen a vállalati igények pontos ismerete és az azokhoz leginkább illeszkedő képzési program megtervezése.

A cikk a Bitport.hu oldalon jelent meg.

A szerzőről:

Fachs Anita
Vállalati szolgáltatásokért felelős cégvezető
Korábban évekig dolgozott marketing és account management területen régiós és globális vonatkozásban is. 2020 nyarán a magyarországi csapat vezetőjeként csatlakozott a Green Fox Academyhez, majd a vállalati szolgáltatásokért felelős cégvezetője lett. Az oktatás és az upskilling-reskilling szolgáltatások működtetéséért felel. Munkája során nagy figyelmet fordít az iskola folyamatos fejlődésére, az új oktatási és IT trendek követésére.

About the author

Junior programozó képzések

Zöld út az IT karrierednek

Érdekel

Ismerd meg céges szolgáltatásainkat!

Discover our services for companies!

Tovább olvasnál?

Tovább olvasnál?

Read more?

Read more?