Published on:
21.2.2020

“A Green Fox nagyon jó volt arra, hogy pályára tegyen”

Publikálva:
2020.02.21.

Ötödik évét tapossa a Green Fox, ez alkalomból az első és második évfolyamunk végzettjeivel, köztük Krüpl Attilával beszélgettünk programozásról, munkáról, na meg persze jó kis green foxos emlékekről.

Már a Green Fox előtt is gondolkodtál azon, hogy szívesen foglalkoznál programozással?

Mindig is szerettem volna az IT-ban dolgozni, és konkrétan programozó lenni. Már 13 éves korom óta ott motoszkált a fejemben, csak korábban nem voltak adottak a körülmények.


Ehhez képest mivel foglalkoztál, mielőtt belevágtál a képzésbe?

Eredetileg jogászként végeztem, de voltam vendéglátós, online marketinges, raktáros, szóval elég sok mindennel foglalkoztam. Egy évet elvégeztem mérnökinfón is Szegeden, de sajnos abba kellett hagynom, mert nagyon sokat dolgoztam mellette, így nem volt túl eredményes. Aztán fél évvel később találkoztam a Green Fox hirdetésével. Gondolkodtam már korábban egy OKJ-s képzés elvégzésén is, viszont ez a lehetőség sokkal többet ígért.


Hogy emlékszel vissza a green foxos időszakra?

Azért volt jó a Green Foxnál, mert teljesen kiszakadtam az előtte megszokott környezetemből. Akkor már két éve home office-ban online marketinggel foglalkoztam, nagyon jó volt ezután hasonló érdeklődésű emberekkel találkozni és együtt dolgozni. agy élmény volt az egész, a társasági élet is nagyon színes volt, voltak csapatépítők, ahol sok érdekesség kiderült mind a csapattársakról, mind önmagunkról tehát önismeretileg is  érdekes időszak volt.


Most már lassan 4 éve, hogy végeztél. Hogyan alakult a karriered a képzés után?

Én igazság szerint webfejlesztőként végeztem el a Green Foxot, viszont az első munkahelyemen C++-szal és Pythonnal kezdtem el foglalkozni. Ez egy elég éles váltás volt, de szerencsére sikerült felnőni a pozícióhoz, és azóta is C++ programozással foglalkozom. 


Mit szeretsz leginkább ebben a pályában, illetve a munkádban?

Én azt szeretem a C++ programozásban és a szoftverfejlesztésben, hogy nagyon kreatív szakma, rengeteg mindent meg lehet csinálni, sok problémára lehet megoldást találni. Menedzseri irányban egyelőre nem tudom elképzelni magamat, nekem az alkotás sokkal fontosabb. Nagyon jó érzés, hogy az ember el tud jutni egy kész szoftverig, azt egyedül össze tudja tenni, érti a felépítését, megismerheti egy egésznek az apró részleteit is.

És mi jelenti számodra a sikerélményt, ami előrevisz a mindennapokban?

Folyamatosan vannak sikerélmények a munka során, mindig van megerősítés, ha jól elvégzel valamit. Amikor az ember benne van egy nehéz feladatban, az önmagában nem feltétlenül felemelő érzés, maga a tanulás folyamata azért eléggé fájdalmas. De szerintem nem is fejlődnénk, ha nem lenne meg ez a folyamat. És ezen a pályán az ember úgy halad, ha folyamatosan képezi magát, tanul. 


Mit gondolsz, ha valaki most vált IT területre, hogyan lehet sikeres? 

Szerintem ahhoz, hogy valaki egy teljesen más szakmából az IT területére lépjen, fontos, hogy meglegyen benne az elköteleződés és az érdeklődés. Legalábbis engem személy szerint ez tesz megállíthatatlanná: folyamatosan a szemem előtt van, hogy ez az, amit nagyon régóta szeretnék csinálni, csak nem volt mindig lehetőségem rá, most meg nagyon örülök annak, hogy itt tartok. 

Szerintem fontos még odafigyelni arra, hogy az ember folyamatosan képezze magát, és ne hagyja abba a tanulást, mert ebben a szakmában minden nagyon gyorsan változik, és ehhez adaptálódni kell.


A Green Fox hogyan tudott neked ebben segíteni azon túl, hogy valamilyen mélységben beletanultál a programozásba?

Szerintem a Green Foxnak az a különlegessége, hogy - bár természetesen magunktól, YouTube-ról is megtanulhatunk programozni - egy szoftverfejlesztési munkamódszert is elsajátíthatunk. Tulajdonképpen az elejétől végigkövethetjük egy szoftvertermék ciklusát, és ez szerintem egy olyan fontos tapasztalat, amit az ember munkán vagy a Green Foxon kívül nem szed magára.


Lassan 4 éve dolgozol IT pályán. Hogy érzed magad, megtaláltad a számításaidat? 

Igazából hihetetlen, hogy így eltelt ez a sok idő. Azt érzem, hogy töretlen pályán megy az ember előre, mert ömlik ránk a tapasztalat és a persze a sok feladat, és szerencsére ennek nem látom a végét. Egyszer azt hallottam valakitől, hogy 5 évente jó szakmát váltani. Most úgy érzem, hogy én nem 5 évben gondolkodom, hanem 10-15-20 évig is el tudnám képzelni ezt a szakmát, amíg fejlődni tudok és este úgy megyek haza, hogy agyban kipörgettem magamból a maximumot. Ez egy nagyon jó érzés.

A Green Fox nagyon jó volt arra, hogy pályára tegyen, és szerencsére sikerült megtartani ezt a pályát azzal, hogy az ember kitartóan dolgozott és hitt abban, hogy nem feltétlenül kell egy egyetemet elvégezni, ha megvan az érdeklődésem, a szorgalmam és a kitartásom ahhoz, hogy ebből egy karriert csináljak.


A szerzőről:

About the author

Junior programozó képzések

Zöld út az IT karrierednek

Érdekel

Ismerd meg céges szolgáltatásainkat!

Discover our services for companies!

Tovább olvasnál?

Tovább olvasnál?

Read more?

Read more?