Published on:
11.8.2023

Máris kiégtél? Lehet, hogy itt a karrierváltás ideje

Publikálva:
2023.08.11.

Kezdetben minden karrier ösztönző, minden feladat izgalmas újdonság. De mi történik akkor, ha idővel belefásulsz a szürke hétköznapokba, és a kihívást jelentő munkád unalmas rutinná változik? Összegyűjtöttük Jónás Virág, a Green Fox pszichológus mentorának segítségével, hogyan ismerheted fel a kiégés intő jeleit és mit tehetsz, ha már úrrá lett rajtad.

Mi is az a kiégés valójában?

A burnout, vagyis kiégési szindróma egy olyan speciális munkahelyi ártalom, aminek vezető tünete a teljes fizikai, érzelmi és mentális kimerülés. A kiégés általában hosszabb ideig tartó stressz, elsősorban fokozott megterhelés következtében alakul ki.

Sokszor előfordul, hogy valaki nem veszi észre, hogy elérte a kiégési pontot, azaz átlépte azt a határt, amikor már nem csak "igazán fáradt" hanem "túl kimerült a megfelelő működéshez". Másrészt sok ember szeret elfoglalt lenni, és nem veszi észre, hogy túl sokat dolgozik.

Virág elmondása szerint, ha egyéni szinten vizsgáljuk a kiégést, akkor számtalan egyedi történetet ismerhetünk meg, melyekben közös, hogy az események láncolata végül egy érzelmileg és mentálisan kimerült, csökkent teljesítőképességű embert eredményez. 

De mi vezet el idáig?

  • A munka-magánélet egyensúlyának felborulása, mely gyakran együtt jár határhúzási problémákkal (ennek jellemző példája, ha túl sokszor túl nehéz nemet mondani), illetve azzal, ha az személyes identitáson eluralkodik a munkaszerep, minden egyéb (pl. Hobbik, párkapcsolat, család, barátok) pedig fokozatosan kiszorul. 
  • Ha a pályaválasztás erős külső nyomásra történik, és a későbbiekben sem találsz örömet, valódi belső motivációt a munkádban, melyhez őszintén, belső indíttatásból tudsz kapcsolódni.
  • Környezeti tényezők: állandóan változó körülmények, melyekhez akár napi szinten kell alkalmazkodni a túlélésért, de ide sorolhatjuk a támogató közeg hiányát is, hiszen szociális hálónk (akár magánéleti, akár munkahelyi szinten) nagyban hozzájárul mentális jóllétünk fenntartásához.


A kiégés az emberek karrierjének bármely szakaszában kialakulhat, de egy nemrégiben készült tanulmány megdöbbentő eredményeket hozott: az átlagos munkavállalók már 32 éves korukra kiéghetnek. Legfrissebb alumni kutatásunkból pedig kiderült, hogy a Green Fox hallgatóinak több mint 40% elmondása szerint azért jelentkezett karrierváltó képzésünkre, mert félt a kiégéstől. 

Hogyan ismerheted fel a kiégést? Íme a leggyakoribb tünetek: 

  • Kimerültség: úgy érzed, nincs energiád semmihez, folyton fáradt vagy.
  • Gyakran fáj a fejed.
  • Inszomnia: Mostanában nem tudsz jól aludni.
  • Gyorsan felkapod a vizet, úgy érzed, minden idegesít.
  • Csökken a munkában nyújtott teljesítményed.
  • Tehetetlennek és elkeseredettnek érzed magad.
  • Gyakran érzed magad szétszórtnak, nem tudsz koncentrálni.
  • Teljesen elvesztetted a motivációdat, akár még a magánéletedben is.

Ha a leírtakból magadra ismersz, akkor itt az ideje, hogy többé ne a cég és a többi munkatársad érdekeit helyezd előtérbe, hanem magadat és minél előbb munkahelyet, vagy akár teljes karriert válts.  

Mit tehetsz a kiégés megelőzése vagy megszüntetése érdekében?

Virág 3+1 tanácsa a kiégés ellen: 

  1. Figyelj befelé 

Igyekezz tudatosítani és kijelölni határaidat – előbb saját magad, majd pedig mások számára is. Emlékeztesd magadat, hogy a te energia tartalékaid is végesek, és ahogyan a telefonod akksiját, úgy magadat is rendszeresen tölteni kell, ehhez pedig tudni kell reagálni testi és lelki szükségleteidre.

  1. Figyelj kifelé

Vedd számba, hogy egyes környezeti adottságok hogyan hatnak rád és vizsgáld meg, hogy melyek azok a részek, melyekre hatással tudsz lenni. Mi szükséges ahhoz, hogy a legjobbat tudd nyújtani mindamellett, hogy te nem égsz  el a folyamatban? Kitől tudsz segítséget kérni? Amennyiben azt tapasztalod, hogy nincs ráhatásod a munkahelyi környezet számodra kritikus tényezőire, itt az idő új lehetőségek után nézni, legyen ez egy másik cég, de akár egy új karrier is, hiszen lehet, hogy magának a munkának vannak olyan adottságai, melyek miatt idővel egy új helyen is hasonló helyzetben találnád magad.

  1. Találd meg a belső motivációdat

Mi az, amit igazán szeretsz csinálni? Van-e bármi, ami egészen kiskorod óta érdekelt téged, de mások tanácsára inkább valamilyen egészen más irányt választottál? Milyen feladatokban érzed magad igazán elemedben és mi az, amit addig halogatsz ameddig lehet, hogy ne kelljen vele foglalkozni?

     +1 Szakadj ki teljesen a kiégést kiváltó környezetből

Ha úgy érzed, hogy menthetetlen a helyzet és többé nem tesz boldoggá az, amit csinálsz, semmiképp se keseredj el. Rengeteg ember jut el erre a pontra karrierje során és szerencsére van megoldás. Gondold végig, mivel foglalkoznál szívesen és vágj bele a váltásba.

Miért érdemes belevágni egy karrierváltó képzésbe?

“Az ébren töltött óráid, illetve felnőtt éveid túlnyomó részét munkával töltöd, ami pedig hatással van az általános jóllétre. Nem mindegy, hogy ezt az időt mivel és hogyan töltöd, hiszen egy jól választott foglalkozással nem csak anyagi biztonságot teremthetsz magadnak, de nagyban hozzájárulunk testi-lelki egészséged fenntartásához is” – mondja Virág. 

A Green Fox Academy hallgatói gyakran számolnak be arról, hogy a komfortzóna elhagyása és határaik feszegetése életre szóló élményeket és tanulságokat eredményeznek, melyek elkísérik és támogatják őket új karrierjük során. A képzés alatt megtanulják, hogy hogyan lehet  a nulláról hatékonyan, tapasztalati úton tudást elsajátítani, legyen szó akár technikai tudásról, vagy olyan soft-skillekről, mint a produktivitás és a csapatmunka - ez a tapasztalati tanulás pedig nem csak hatékonyabb, de gyakran élvezetesebb is, hiszen a visszajelzés folyamatos, ami több sikerélményt tesz lehetővé.

Ha úgy érzed, megérett benned is a karrierváltás gondolata és érdekel az IT világa, nézz körül Junior programozó képzéseink között. 

A szerzőről:

About the author

Junior programozó képzések

Zöld út az IT karrierednek

Érdekel

Ismerd meg céges szolgáltatásainkat!

Discover our services for companies!

Tovább olvasnál?

Tovább olvasnál?

Read more?

Read more?