Published on:
27.10.2023

“Arra gondoltam, átülhetnék a másik oldalra, ahol én tehetnék csodát más, Salesforce-t használó ügyfél kérésére”

Publikálva:
2023.10.27.

Újrakezdeni egy másik szakmában senkinek sem könnyű. Ugyanakkor hiszünk abban, hogy egy hiteles és tapasztalt gyakorlati szakember jelenléte és iránymutatása hatalmas segítség, pláne ha egyszer ő is hasonló cipőben járt. Ismerjétek meg Dóri történetét, aki egykor irodavezető volt, ma pedig már Business Analyst és a CRM Specialist kurzusunk mentora.

Dóri soha nem tartotta magát kifejezetten karrieristának. Mindig is fontos volt számára a munka-magánélet egyensúly és az, hogy megfelelő időt szentelhessen az emberi kapcsolatainak, sportnak, hobbiknak. Éppen ezért fontos volt számára, hogy hosszú távon egy olyan szakmát találjon, ami támogatja ebben. Szerencsére ilyen karrierlehetőséget találni nem lehetetlen, pláne ha az ember érdeklődik az IT iránt.  De hogyan és mikor indult el azon az úton, ami elvezetett idáig? Megkérdeztük tőle! 

Mit tanultál korábban? Emlékszel még, hogy mi volt az első találkozásod az informatikával?

6-8 éves lehettem, amikor nagypapám padlásán a bátyámmal együtt elkezdtük felfedezni a számítógépek világát – egy Commodor 64-gyel. Persze akkoriban csak játszottunk a pixeles Prince of Persiával, de már akkor nagy benyomást tett rám a számítógép használata és a benne rejlő lehetőségek. Annyira megtetszett, hogy általános iskola felső tagozatában már számítástechnika szakkörre jártam.

Milyen területen kezdted a pályafutásod?

Az érettségi után elvégeztem egy gazdasági informatikai képzést, de az életem kicsit más irányt vett és végül irodavezetőként helyezkedtem el egy Pécshez közeli kerámiaüzemben, itt töltöttem el a karrierem első 1,5 évét. Ezt követően találtam meg az első olyan munahelyem, ahol már sokkal közelebb kerültem az IT-hoz – egy szoftverfejlesztő cégnél lettem telefonos értékesítő, ahol közel 14 évig maradtam köszönhetően a folyamatos tanulási lehetőségeknek. Itt ismerkedtem meg a Salesforce-szal is.


Miért váltottál végül IT területre? Hogyan lett belőled Salesforce Consultant?

Egyfelől a covid alatt egyik napról a másikra home office-ra váltott a cégem, ami az elején nagyon ijesztő volt, de pár hét alatt belejöttem, sőt kifejezetten megszerettem. Olyannyira, hogy amikor a munkahelyem több napi irodai jelenlétre tervezett visszaállni, én már csak remote munkában gondolkodtam. Másfelől pedig ekkorra már 3-4 éve napi szinten használtam a Salesforce-ot, ami egyre jobban felkeltette az érdeklődésem.

Az akkori Salesforce tanácsadó cég kapcsolattartójával rendszeresen meetingeltem, ahol élesben láthattam, hogyan épülnek be újabb és újabb automatizmusok, amikkel kvázi egy gombnyomásra megoldhatóvá váltak olyan feladatok, amikre korábban több napos manuális munkát szántunk.
Nagyon izgalmas volt látni ezeket a fejlesztéseket és megszületett bennem a gondolat, hogy szívesen átülnék arra a másik oldalra, ahol akár én tehetnék csodát más, Salesforce-t használó ügyfél kéréseire.

Felkerestem néhány ezzel foglalkozó céget és pár interjú után elfogadtam egy budapesti cég ajánlatát, ahova Salesforce Consultant munkakörbe vettek fel. Itt 1,5 évet töltöttem és ez idő alatt nagyon sok újat tanultam, megszereztem a Certified Administrator minősítéstést. Ez adta meg az alapot ahhoz, hogy a jelenlegi munkámra válthassak, de a Green Fox mentori pozícióját is ennek köszönhetem.

Mivel foglalkozol jelenleg? Hogy néz ki egy napod?

Február óta Business Analystként dolgozom a Nissan budapesti kirendeltségénél. Általában reggel 8 és 5 között dolgozom, ez idő alatt számos online megbeszélésben veszek részt – ezek 90%-ban angol nyelvűek, hisz a belső Salesfroce-os csapatomban és a business oldalon is leginkább külföldiekkel dolgozom együtt.

Jelenleg egy értékesítési folyamatot támogató funkció bevezetéséhez, az igények felmérésén dolgozom célzott kérdésekkel, használva a Salesforce kapcsán meglévő technikai tudásomat. A felmérés alapján részletes dokumentációt készítek a fejlesztői csapat részére, akik a kért megoldás lefejlesztéséért felelnek. A fejlesztést követően részt veszek a funkció tesztelésében, prezentálom azt a különböző kirendeltségek kijelölt vezetői felé és szükség esetén némi finomhangolást követően segítem a funkció élesre állításának folyamatát.

Emellett néhány új funkciót én magam is megvalósíthatok; nemrég zárult sikeresen egy olyan feladatom, ahol az ügyfélszolgálati osztály munkájának támogatására egy új automatizmust vezettem be – ennek részeként magát a fejlesztést (kódolás nélkül!), a tesztelést és a dokumentálást is önállóan valósítottam meg, aztán élveztem az ügyfélelégedettség élményét. ☺

Mi az, amit a legjobban szeretsz a munkádban és mi okozta a legnagyobb kihívást benne?

Nagyon élvezem, hogy folyamatosan tanulhatok valami újat és az is nagyon motivál, ha megoszthatom a tudásom másokkal.

A legnehezebb pedig talán az volt, hogy a kommunikáció nagyrészt angol nyelvű, ugyanis a korábbi értékesítői munkakörömben teljesen kiestem a gyakorlatból. Salesforce Consultatként néhány hét után már komfortosabbak voltak az angol nyelvű meetingek, pár hónap elteltével pedig már magabiztosan vezettem le én magam is bármilyen megbeszélést, akár brit, olasz, vagy francia ült a másik oldalon.

A CRM Specialist képzésünknek te vagy az egyik vezető mentora. Mit szeretsz leginkább a mentorálásban?

A legnagyobb élményt az adja, amikor látom, hogy a hallgatóimmal megtörténik az aha-élmény. Ők teljesen nulláról indulva kezdik megismerni ezt az új területet, teljesítik az előírt modulokat és feladatokat. Aztán eljön a pillanat, amikor egy összetettebb feladatot önállóan képes megoldani valaki, közben megérti az összefüggéseket a háttérben és ekkor kiül az arcára az öröm, csillogó szemmel realizálja, hogy sikerült neki az első nehezebb lépcsőfokot megugrania. Nekem ez az érzés adta a legtöbbet.Aztán végignéztem, ahogy a kurzus végéhez közeledve egyre többen szerezték meg az Certification-jeiket, és nagy büszkeség fogott el, mert tudtam, hogy én is hozzásegítettem őket ahhoz, hogy a karrierjük új irányt vehessen.

Szerinted kiknek lehet hasznos ez a képzés? Kinek való a Salesforce terület?

Szerintem, ha valakinek van némi ismerete az üzleti folyamatokról (értékesítés, ügyfélszolgálat, marketing, pénzügy, stb.), kötődik az informatikához és valami újra vágyik, bátran belevághat egy ilyen képzésbe.

Mik a terveid a jövőre nézve a karriered szempontjából?

Bármilyen meglepő, szeretnék még több újat tanulni. Tervezek a közeljövőben 1-2 új Certificationt megszerezni, amik szakirányúak és a jelenlegi projektemhez, munkámhoz kapcsolódnak. A cégen belül nagyon gyakoriak a kinevezések, és éppen most van a Career Development Plan időszaka, aminek keretében a közvetlen feletteseimmel számításba vesszük a jövőre vonatkozó lehetőségeimet az erősségeim és a céljaim alapján. 

Te is szeretnél egy ilyen rugalmas, sokszínű területen elhelyezkedni? Csatlakozz soron következő CRM Specialist képzésünkhöz és sajátítsd el egészen az alapoktól!

A szerzőről:

About the author

Junior programozó képzések

Zöld út az IT karrierednek

Érdekel

Ismerd meg céges szolgáltatásainkat!

Discover our services for companies!

Tovább olvasnál?

Tovább olvasnál?

Read more?

Read more?