Published on:
13.7.2021

Hogyan lesz egy világjáró jégtáncosból Back-end fejlesztő?

Publikálva:
2021. 07. 13.

Máté karrierútja nem mondható éppen hétköznapinak. Kisgyermek korától versenyszerűen műkorcsolyázott, korán megismerkedett a jég show-k különleges műfajával és a Disney on Ice jégtáncosaként körbe turnézta a fél világot. De mi történik egy showtáncossal a koronavírus-válság idején? Szerencsére Máté hitt a happy endben, a válsághelyzetre lehetőségként tekintett és végül megtalálta karrierje következő állomását. Ismerjétek meg első kézből izgalmas útját a szoftverfejlesztésig! 

Nem szokványos háttérrel érkeztél a programozó képzésre. Mesélj egy kicsit magadról!  

Körülbelül hároméves koromban kezdtem el műkorcsolyázni, amibe annyira beleszerettem, hogy versenyszerűen űztem 18 éves koromig. Ezt követően kezdtem el különböző jégshow-kban szerepelni külföldön. Ez a terület annyira megtetszett, hogy egészen a Disney on Ice-ig jutottam vele. Dolgoztam óceánjáró hajón is, aztán egyszer csak jött a COVID és egy csapásra vége szakadt a karrieremnek, így jutottam el a Green Foxhoz. 

Nagyon szeretem a pörgést, a vírushelyzet alatt egyből világossá vált, hogy valami újba kell kezdenem. Egyszerűen nem bírtam tétlenül várni a sorsom jobbra fordulását. Szerencsére rengeteg hobbim van, amikre így legalább több időm jutott. Csak hogy néhányat említsek, jelenleg japánul tanulok, elkezdtem gitározni, foglalkoztat az e-sport, korábban bekerültem Magyarország akkori egyik legjobb airsoft csapatába, de tanultam már breakelni és parkourozni is. Sok terület érdekel, szeretek tanulni és megérteni a dolgok működését, ezért indultam el végül az IT terület felé. 


Kiskorodban mit gondoltál, mi leszel, ha nagy leszel? 

Űrhajós… Nem, csak viccelek! Katona akartam lenni sokáig, mivel kifejezetten érdekel a stratégia és a taktika. Innen ered az airsoft mánia is, azt hiszem. Végül nem sikerült bejutnom az iskolába, de nem bánom, hiszen így nagyon sok helyen megfordultam világszerte, több mint 40 országban jártam már,  és őszintén megvallva mai fejjel már úgy érzem, nem ez volt az én utam.


Mit tanultál a Green Fox előtt?

A Zsigmond Király főiskolán tanultam média és kommunikáció szakon. Ebben az időszakban kaptam meg az első külföldi szerepemet egy jégshow-ban, és amikor megcsináltam az első előadást, hamar fel kellett ismernem, hogy én nem média vagy kommunikációs területen fogok elhelyezkedni, hanem annak a szenvedélyemnek szeretnék élni, ami kisgyermek koromtól végigkíséri az életem, ez pedig a korizás. Sokáig nem tudtam, milyen irányba mehetnék a műkorcsolyázás terén, de a szórakoztatóiparban megtaláltam a számításaimat, egészen addig, míg nem szólt közbe egy világjárvány. 


Miért döntöttél a karrierváltás mellett, és miért az IT területre esett a választásod? 

A járványhelyzet fokozódásával a szórakoztatóipar dőlt be elsők között, hiszen a színházi és táncos előadások, jégshow-k, koncertek mind személyes jelenlétet igényelnek. Hamar világossá vált, hogy ez az új helyzet nemcsak néhány hétig tart majd, hanem hosszabb távra kell berendezkedni és új lehetőségek után kell nézni. 

“Szerettem volna egy olyan szakmát és iparágat találni, ami kellően rugamas, gazdaságilag stabilabb és megfelelő anyagi hátteret biztosít, így jutottam el az IT területhez. A programozás egyébként mindig érdekelt, szeretem megérteni és megismerni a dolgok hátterét és működését.”

Régen, amikor sokat jártunk színházba, mindig érdekelt, hogy mi van a kulisszák mögött, így az első műkorcsolyázói szerepeimnél izgatottan követtem végig a háttérben zajló eseményeket, sokszor be is segítettem. Ugyanígy foglalkoztatott az IT terület esetében, hogy egy-egy játék, weboldal hogyan készül el. Korábban is próbálkoztam már egy gyorstalpaló IT tanfolyammal 3-4 évvel ezelőtt egy másik helyen, de az sajnos nekem nem vált be, bár lehet, hogy csak nem álltam még rá készen. 


Mit tanácsolnál azoknak akik belevágnak? Kiknek ajánlanád az IT területet? 

Bárkinek ajánlom, akit érdekel az IT terület és elég türelmes magával. :) 

Ez egy hivatás, kellően elkötelezettnek kell lenni ahhoz, hogy egy ilyen intenzív bootcampet sikeresen el tudjon végezni valaki, a magasabb fizetés nem lehet elegendő motiváció. 


Hogyan élted meg a bootcamp élményt? Mit szerettél benne, mik voltak a legnagyobb kihívások?

Eléggé maximalista ember vagyok és nehéz volt elfogadni, hogy nem voltam a csapatunk legjobbjai között. Annak viszont örültem, hogy így volt egy húzóerő és motiváltak azok, akik gyorsabban, ügyesebben éreztek rá a programozás ízére. Nagyon sokat hozzátett az élményhez, hogy a kemény munka összekovácsolta a csapatot és kialakult egy nagyon jó, befogadó közösség, sőt néhány valódi barátság is. 

Az egész Green Fox életérzés nagyon furcsa volt az elején, nem tudtam hova tenni ezt a modern oktatást, nem ehhez a szabadsághoz voltam szokva. Nem is hasonlítható a korábbi iskolai tapasztalataimhoz, amikor bent ültünk a teremben és csak hallgattuk az órák anyagát. Szokatlan volt ez a laza, interaktív, kötetlen oktatási forma, de nagyon élveztük, és az én esetemben sokkal hatékonyabbnak bizonyult mint a klasszikus tantermi képzések. 

Egy ilyen intenzív bootcamp elvégzése embert próbáló feladat, életre szóló élmény ugyan, de nagyon sok kihívást tartogat. Én például nem sokat aludtam, sokkal lassabban fogtam fel a dolgokat, mint szerettem volna, így türelmesnek kellett lennem és a többi hobbimra sem jutott idő ebben az időszakban, de maximálisan megérte. 

Máté a diplomaosztón


Mit szólt a környezeted, családod a karrierváltáshoz? 

Ha jobban belegondolok, nagyon támogatóak voltak. Örültek, hogy tanulok valami hasznosat és lesz egy olyan szakmám, ami biztosítja a jövőmet. Persze azon azért meglepődtek, hogy mennyire intenzív ez a képzés, nem sokat láttak a 4 hónap alatt… :)


Hova helyezkedtél el a képzés után? Hogyan zajlott az elhelyezkedés? 

Meglepően hamar sikerült elhelyezkednem, nagyjából egy hónap alatt kaptam ajánlatot egy nemzetközileg elismert multinacionális vállalattól, a Green Fox egyik partnercégétől.

SZD

A szerzőről:

About the author

Junior programozó képzések

Zöld út az IT karrierednek

Érdekel

Ismerd meg céges szolgáltatásainkat!

Discover our services for companies!

Tovább olvasnál?

Tovább olvasnál?

Read more?

Read more?