Published on:
8.3.2023

Nőként az IT szakmában - Green foxos sikertörténetek

Publikálva:
2023.03.08.

Az IT napjaink egyik legdinamikusabban fejlődő szektora, mégis kevesen tudják, hogy a világ első programozója, Ada Lovelace egy hölgy volt és a világ első számítógépén (ENIAC) kizárólag nők végezték a szoftverfejlesztői munkát. Mára ez a jelenség szinte 180 fokos fordulatot vett, és számos olyan kezdeményezés jelent meg, ami a nemek arányát igyekszik kiegyensúlyozottabbá tenni IT területen. Nőnapi különkiadásunkban inspiráló karriertörténetek következnek olyan volt green foxos hölgyektől, akik nem foglalkoztak a sztereotípiákkal, belevágtak az IT karrierbe és sikerült nekik. Hogyan csinálták? Milyen nehézségekkel találták szembe magukat a karrierváltás során? Mit tanácsolnak azoknak a nőknek, akik szintén érdeklődnek az IT szakma iránt, de még nem mertek belevágni? Cikkünkből kiderül!

A munkahelyi egyenlőség felé tett több évtizedes előrelépés ellenére a nők továbbra is globális szinten alulreprezentáltak a tech munkakörökben. Az adatok magukért beszélnek: a McKinsey által készített legfrissebb, 2023-as tanulmány szerint az európai vállalatok tech munkaköreiben mindössze 22% a nők aránya, holott már számos tanulmány igazolta, hogy a vegyes csapatok hatékonyabban működnek, és sok olyan soft skillre (pl. kommunikáció, csapatmunka) van szükség az IT munkakörökben, amikben a nők általában erősebbek. A PWC kutatása rávilágít, hogy a nemek közötti szakadék már az iskolapadban kezdődik, és ez végigkíséri a lányok, nők életének későbbi szakaszait is. A Green Foxnál mindig is nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy erősítsük a nők szerepvállalását IT területen. Számos karrierváltásnak voltunk a tanúi, és elmondhatjuk, hogy a bátorság és az önmagunkba vetett hit sokszorosan megtérül. A karrierváltáshoz ugyanis elsősorban kitartás, elköteleződés és szorgalom kell - ahogy ezt alumnijaink sikertörténetei is igazolják. Anna, Blanka, Éva, Lili és Bettina élethelyzete és karrierváltásának története sokban különbözik egymástól, viszont abban mindannyian egyetértenek, hogy életük legjobb döntése volt IT területre váltani és fejest ugrani az ismeretlenbe.

Volt hallgatónk, Anna eredetileg gyógypedagógusként diplomázott, majd a grafikusi pálya felé kacsingatva érdekelni kezdte a webfejlesztés. Komoly komplexusokkal, de végül belevágott a Green Fox Junior programozó képzésébe, aminek az elvégzése után Front-end fejlesztőként helyezkedett el. Ma már hálás azért, hogy mert váltani. “Szeretném hangsúlyozni, hogy nem csak reálosoknak való ez a pálya, mert még mindig elterjedt ez a régi sztereotípia. Arra biztatnék mindenkit, akit kicsit is vonz ez az irány, hogy próbálja meg, mert minden előzetes várakozása ellenére kiderülhet, hogy neki való, ahogy az én esetemben is történt” - meséli Anna.

Blanka is hasonló cipőben járt: a Green Fox előtt meg volt győződve arról, hogy nem programozó alkat. Ma már azonban határozottan vallja, hogy a kódolás nem alkat kérdése. Családja és a barátai kétkedve fogadták, hogy beiratkozott egy programozó bootcampbe, de magát is meglepte azzal, hogy mennyire leköti ez az új terület. „Ahogy sokakban, bennem is számos előítélet volt a programozással kapcsolatban” – mondja Blanka. Saját bevallása szerint azért sem tartotta magát programozó alkatnak, mert világéletében lányos lány volt, illetve a programozást egy magányos és monoton munkának gondolta. „Emiatt eleinte attól is féltem, hogy nem fogok illeszkedni a green foxos osztályba, de idővel lebomlottak bennem ezek az előítéletek. Ma már úgy gondolom, nem létezik olyan, hogy programozó alkat, és azt is megtapasztaltam, hogy a programozás valójában csapatmunka. Épp ezért fontosnak tartom, hogy a sztereotípiák senkit se tántorítsanak el a programozástól.”

A szuperintenzív Junior programozó képzést elvégző Lili szerint a közösség motiváló és összetartó ereje az, ami a leginkább segített neki az új karrierépítésben: Mivel számomra 180 fokos fordulatot jelentett ennek a képzésnek az elkezdése, minden nap elég nehéz volt. Néha tartottam attól, hogy nem is fogom tudni végigcsinálni, de közben kihívásként éltem meg, és nagyon motivált. Úgy jutottam túl a legnehezebb napokon, hogy a célt tartottam szem előtt. Bár online képzésre jártam, a csapat támogatása sokat segített.”

Éva 20 szállodaiparban ledolgozott év után döntött úgy, hogy egy olyan területre vált, ami valóban motiválja őt. Az IT-ban sosem gondolkodott azelőtt, a matekot viszont mindig szerette. “Azt pedig, hogy felvettek egy programozóképzésre, megerősítésnek vettem, hogy talán végig is tudom csinálni.” A green foxos időszak számára is tartogatott kihívásokat, habár tudta, hogy a szuperintenzív képzés alatt nem nagyon jut majd ideje másra a tanulás mellett. Nőként, anyaként viszont ezzel nehezebb megbirkózni:“Nem ért váratlanul, hogy sokszor éjszaka is a gép előtt ültem, mégis fizikailag és lelkileg nagyon megterhelő volt a képzés. Két lányom van, és tanulás közben többször éreztem lelkiismeretfurdalást azért, hogy nem velük foglalkozom. Amikor pedig velük foglalkoztam, azért furdalt a lelkiismeret, hogy nem tanulok” - meséli Éva, hozzátéve, hogy “szerencsére a lányaim többször elmondták, hogy mennyire büszkék rám, és végig megértőek voltak azzal kapcsolatban, hogy elfoglalt vagyok. Az egész családom támogatott.”

A Forbes 2020-as tanulmánya szerint a dolgozó amerikai nők 85%-a válik anyává karrierje során. Ugyan ma már a legtöbb munkáltató támogatja a nőket a babavárás alatt és után, mégis számos kérdés merül fel egy nőben ebben az élethelyzetben: “Vajon meglesz még a pozícióm a terhesség után is?” “Meddig maradhatok otthon a gyermekemmel?” “Elavulttá válik a tudásom időközben?” Bettina éppen a terhesség 5. hónapjában járt, amikor szembejött vele a Hello IT! for Women ingyenes programunk, amibe azonnal bele is vágott. Azonban, ahogy nőtt a pocakja, egyre kényelmetlenebb lett minden helyzet, egyre fáradékonyabbá vált, jött az első hullámvölgy, és úgy érezte, hogy nem tudja folytatni. “Kértem egy pár nap haladékot még, hátha visszatér az energiám és a lendületem. Szükség is volt rá, mert menet közben megérkezett a kisbabám, aki az első pár napjában nem volt éppen jó alvó baba, így már tényleg a feladás határán álltam. Közben figyeltem a Discord csoportokat, hogy a társaim hogyan haladnak, és láttam, hogy emberfeletti erővel tolták végig  a tanfolyamot” - meséli Bettina. “Ránéztem a kisfiamra és az jutott eszembe, hogy neki nem egy olyan anya kell, aki feladja. Újra belevágtam, és egyszer csak azt vettem észre, hogy határidőn belül teljesítettem a programot. […] Szeretném, ha a fiam is azt tanulná meg, hogy kezdje el az álmait megélni, és bátran éljen a lehetőségekkel, és ezt tanácsolom mindenkinek” - teszi hozzá.

4 hasznos IT karrierépítő tipp végzett női fejlesztőinktől

Téged is vonz az IT szakma, de nem tudod hogyan vágj bele? Megkértük volt hallgatóinkat, hogy osszák meg a legjobb tanácsaikat a fejlesztői pályával kapcsolatban. Következnek a válaszaik:

Anna, Front-end fejlesztő

Anna: “Amikor még a váltáson gondolkoztam, rengeteg kérdés és kétely volt bennem, hogy ez egy reális és jó ötlet lenne-e számomra. Nem az az ember voltam, akiről azt gondolnák, hogy na majd pont belőle lesz programozó.  Én azt tudom tanácsolni, hogy ha valakit vonz ez a terület, de mégis fél, akkor is vágjon bele, mert most már a gyakorlatban is látom , hogy ahogy az ember belép az IT szektorba, lehet kacsingatni különböző területek felé. Illetve a rugalmasság, amit sok cég nyújt, a jövőbeli tervek megvalósítását is megkönnyíti.”

Éva, Front-end fejlesztő

Éva: “Aki gondolkodik, menjen el egy workshopra! Én is ott döntöttem el végleg, hogy ez engem érdekel. Ha pedig belevágnak, először is megveregetném a vállukat. Szerintem ez fontos lépés, mert az ember hajlamos benne maradni olyasmiben, amiben nem érzi igazán jól magát. A képzéssel kapcsolatban pedig azt tanácsolnám, hogy néha engedjenek meg maguknak egy kis kikapcsolódást. Én az elején elkövettem azt a hibát, hogy mindent félredobtam, köztük a kedvenc hobbimat, az olvasást is. Pedig néha muszáj feltöltődni.”

Lili, Front-end fejlesztő

Lili:Ne féljenek belevágni. A mai napig külön vagyunk kiemelve, mint nők az IT-ban, és lehet, néhányan esetleg emiatt tartanak attól, hogy ez nem nőies szakma, de ez szerintem nagy tévhit. Egy teljesen más korban élünk már és rengeteg nő van az IT-ban. Saját tapasztalataim alapján egyáltalán nem más nőként  az IT szektorban dolgozni, mint amilyen férfiként lenne, nem érzek megkülönböztetést. Szóval vágjanak bele, és ne tartsanak elavult sztereotípiáktól. :) Lépjenek ki a komfortzónából. Nem érhetünk el nagy változásokat, ha félünk azoktól és inkább megmaradunk a komfort ”kényelmében”. A Green Fox képzése is egy ilyen lépés, hiszen teljesen új és ijesztő lehet - számomra is az volt -, de újra ugyanígy döntenék, mert olyan változást értem el, amit előtte nem is gondoltam.”

Blanka, Full-stack fejlesztő

Blanka: “Nem szeretem, amikor arra bátorítanak, hogy nőként is meg tudsz tanulni programozni és elsajátítani mindazt, amit a (leendő) férfi kollegáid. Persze, hogy meg tudod! Az egyetlen különbség, hogy ritkábban csöppenünk bele az IT világába tizenévesen játékokon és házi barkácsolásokon keresztül, de sosem késő elkezdeni. Sőt, a programozás nemcsak a technikai tudásról szól, hanem kreativitásra, problémamegoldásra és kommunikációs készségre is szükség van, hogy sikeres legyél. Ne becsüljétek alá ezeknek a soft skilleknek a jelentőségét és fordítsátok az előnyötökre őket. A fejlesztő csapatokat sokkal eredményesebbé teszi a színes gondolkodás, egy probléma vagy új funkció más szemszögből való megközelítése, nőként pedig friss megközelítésekkel és tapasztalatokkal hozzájárulhatunk ehhez.”

Kedvet kaptál a programozáshoz? Próbáld ki magad Te is!

Elstartolt a jelentkezés idei Hello IT! for Women ingyenes, online kurzusunkra, ahol angol nyelvű tananyaggal belépőszintű IT tudásra tehetsz szert. Ha pedig már biztosan tudod, hogy ez a Te utad, jelentkezz Junior programozó képzésünkre, és válj programozóvá akár 4,5 hónap alatt! A lehetőségek Rád várnak, az IT már nem csak a férfiak terepe!

A szerzőről:

About the author

Junior programozó képzések

Zöld út az IT karrierednek

Érdekel

Ismerd meg céges szolgáltatásainkat!

Discover our services for companies!

Tovább olvasnál?

Tovább olvasnál?

Read more?

Read more?