Published on:
2.12.2021

Új karrier, új élet: hotelszakmából a Business Central fejlesztésbe

Publikálva:
2021.12.02.

Böröcz András korábban a szállodaiparban dolgozott, és bár kicsit mindig is kockának tartotta magát, a programozásról azt gondolta, hogy nem neki való. Ma Business Central fejlesztőként dolgozik a Cosmo Consultnál, és utólag nagyon örül annak, hogy mégis kipróbálta ezt az irányt. Miről szól ez a terület, milyen skilleket igényel, és milyen karrierlehetőségeket tartogat? Tudj meg többet a Business Central fejlesztők világáról és a Microsoft technológián alapuló képzésünkről Andris történetén keresztül!

Mivel foglalkoztál a Green Fox előtt, és miért döntöttél a váltás mellett?

Korábban a vendéglátásban dolgoztam, aminek több szegletét kipróbáltam. Egy idő után újfajta mentális kihívásra vágytam, ezért még a Green Fox előtt csatlakoztam egy nemzetközi informatikai vállalathoz customer support agentként. Ehhez nem kellett különösebb szakmai tapasztalat, betanítottak arra, amit tudnom kellett. Itt jöttem rá, hogy az IT-s irány nekem való, viszont fejlődni és specializálódni szerettem volna, így elkezdtem képzést keresni. Ekkor jött szembe a Green Fox Microsoft technológián alapuló képzése, amelyet a Cosmo Consulttal, a Microsoft kiemelt partnercégével közösen indított. 

Milyen élmény volt a képzés? Mi volt a legjobb dolog és a legnagyobb kihívás?

2021 áprilisában indult a képzés. Először furcsa érzés volt visszaülni az iskolapadba, de tetszett. Megint lettek osztálytársaim, akikkel összetartó kis csapattá kovácsolódtunk. Online folyt a képzés, így az otthonom kényelméből szerezhettem új skilleket, ami szintén egy új, pozitív élmény volt nekem. A legnagyobb kihívást az jelentette, hogy teljesen más iparágból érkeztem, és kellett egy kis idő ahhoz, hogy átálljon az agyam. 

Mit tanultatok a képzésen?

A programozás alapjaival kezdtük, amit Java nyelven sajátítottunk el, majd a Microsoft Dynamics vállalatirányítási rendszerekkel (Navision, Business Central), és az ezek fejlesztéséhez használt C/AL és AL nyelvekkel ismerkedtünk meg. Ezenkívül voltak soft skill tréningek és coaching alkalmak is. 

Hogyan történt az átmenet a képzés és a munka között?

Klasszikus állásinterjú nem volt, de részt vettünk egy beszélgetésen, hogy felmérjék, mennyire passzolunk a vállalati kultúrába. Már a képzés alatt is találkoztunk a mostani mentorainkkal, ők is becsatlakoztak néhány alkalommal, illetve élethű Cosmo Consult projekteken keresztül tanultunk. Mivel a Green Foxos csapatom 80%-a jött tovább a céghez, együtt maradt ez a közösség, ami nekem nagy pluszt jelent a napi munkában.

Röviden hogyan írnád le a területet, amivel foglalkozol?

A Microsoft Dynamics vállalatirányítási rendszerek olyan informatikai megoldások, amelyek összekötik a vállalatok egyes részterületeit (pl. számlázás, könyvelés, árukövetés, kimutatások készítése, project management), segítve a hatékony működést. Fejlesztőként ezekre a rendszerekre alapozva hozunk létre egyedi üzleti igényeket kiszolgáló megoldásokat hazai és nemzetközi kis- és középvállalatoknak. Jelenleg egy verzióváltási (upgrade) csapat tagja vagyok, és a meglévő ügyfeleinket állítjuk át az új technológiával rendelkező Business Centrálra. Ez egy kicsit repetitívebb munka, de úgy gondolom, hogy a betanuláshoz nagyon hasznos.

Hogy néz ki egy munkanapod, és milyen skillekre van szükség a munkád során? 

Minden nap egy standuppal indul, ahol megbeszéljük, ki hogyan áll a feladataival. Ezt követi egy szélesebb körben tartott, második standup, ahol az upgrade projekt munkafolyamatait hangoljuk össze. Ezután általában mindannyian önállóan végezzük a feladatainkat, illetve időnként oktatásokon is részt veszünk. Leginkább analitikai és logikai készségekre van szükség, de jól jönnek a kommunikációs skillek is, hiszen csapatban dolgozom.

Home office-ban vagy irodában dolgozol?

Alapvetően heti 2 napot az irodádból, 3 napot otthonról dolgozunk, de amióta megint romlik vírushelyzet, visszaálltunk a home office-ra. Rugalmas a cég ezen téren, és igyekeznek az egyéni igényeket is figyelembe venni. Például, ha valakinek az otthoni körülményei nem teszik lehetővé a hatékony munkát, bejárhat az irodába, persze szigorú járványügyi óvintézkedések mellett.

Utólag jó ötletnek tartod, hogy váltottál?

A lehető legjobb karrierdöntésnek tartom. Mindig érdekelt a PC-k és a számítógépes játékok világa, szóval kicsit kocka voltam, de a programozásról azt gondoltam, hogy nem nekem való. Most már tudom, hogy abszolút tanulható, és a megfelelő módszertannal rövid idő alatt el lehet érni egy belépő szintű tudást. A Covid időszakában különösen megnyugtató, hogy otthonról is végezhető a munkám. Ez olyan stabilitást és biztonságérzetet nyújt, ami a vendéglátásban nincs meg. 

Milyen típusú embereknek ajánlanád a Business Central fejlesztést?

Bárkinek jó belépő az IT iparágba, de főleg annak, akit érdekel az üzleti logika vagy van benne némi tapasztalata. Természetesen utóbbi hiánya sem probléma, mert ez is abszolút tanulható. A terület másik érdekessége a front-end és a back-end kombinációja, mivel nálunk mindkettővel ugyanaz a fejlesztő foglalkozik. Akinek pedig megvan a kellő érdeklődése és ambíciója, az később át tud menni például tanácsadói pozícióba, ahol az ügyfélkommunikáción van nagyobb hangsúly.


A szerzőről:

About the author

Junior programozó képzések

Zöld út az IT karrierednek

Érdekel

Ismerd meg céges szolgáltatásainkat!

Discover our services for companies!

Tovább olvasnál?

Tovább olvasnál?

Read more?

Read more?