Published on:
9.4.2021

Híd az üzlet és a technológia között

Publikálva:
2021.04.09.

Március 17-ei „Tech Up Your Business” kerekasztal-beszélgetésünkön a technológiai készségek meglétének fontosságáról beszélgettünk a Microsoft, a SAS és az Emarsys szakembereivel.

“Az üzleti életben manapság már mindenkinek rendelkeznie kell legalább alapszintű tech tudással is. Ugyan nem kell szakértővé válni, de kell, hogy értsük az IT nyelvét, hogy értően tudjunk beszélni a tech csapatunkkal, és képesek legyünki IT-t is érintő döntések meghozatalára”- fogalmazta meg egyetértésben Donald Baillie, a SAS DACH régiós Head of Riskje és Langmár Péter, a Green Fox Academy társalapítója. A folytatásban Csanak Gabriella, a Microsoft Magyarország marketing és operatív igazgatója is azt hangsúlyozta, hogy az üzleti vezetők számára egyenesen létfontosságú a technológiai ismeretek birtoklása. „Az üzleti döntéshozóknak magas szintű technológiai tudással kell rendelkezniük, hogy amikor leülnek egyeztetni az IT részleggel, pontosan megértsék egymást.”

A beszélgetés elején előadóink sorra vették azokat a vezető technológiákat (pl. Big Data, AI és a felhő alapú szolgáltatások), amelyek átalakítják a vállalkozásokat. „Ezeknek a változásoknak a sebessége és hatása még 5 vagy 10 évvel ezelőtt is elképzelhetetlen volt. Az AI képes olyan feladatok végrehajtására, amire az emberek nem. Elképesztő mennyiségű adatot képes átvizsgálni töredék idő alatt, és ki tudja választani a nagy egészből azokat az elemeket, melyekből a szakértők addig talán láthatatlan összefüggéseket tudnak felállítani” – mutatott rá Csanak Gabriella. Langmár Péter hozzátette, hogy mivel minden vállalkozás egyre inkább a technológia által vezérelt, ahhoz, hogy valaki sikeres lehessen az üzleti életben, technológiai készségeket is el kell sajátítania. 

A beszélgetés során a technológia emberi aspektusa is szóba került. Bíró Ágota, az Emarsys HR vezetője hozott egy példát a Big Data felhasználására a HR-döntéshozatalban, de elsősorban amellett érvelt, hogy azon túl, hogy rátermett IT szakembereket alkalmazunk, rendkívül fontos egy olyan vállalati kultúra kiépítése, amely támogatja az innovációt és a vezetői képességek fejlesztését is. „Addig is, amíg a robotok átveszik az irányítást, nekünk továbbra is hús-vér emberekként kell együtt dolgoznunk, és olyan szervezeti kultúrát kell építenünk, amely abban támogatja a vállalkozásokat, hogy jól tudjanak technológiával dolgozni.”

A kerekasztal végén az olyan rövid és intenzív tanfolyamok előnyeiről is szó esett, mint például a 26 órás Tech4Biz kurzusunk, ahol a programozás mellett többek között a Scrum módszertant is megismerhetik a résztvevők. Előadóink egyetértettek abban, hogy egy ilyen rövidebb kurzus is jó áttekintést tud adni a témáról, ráadásul további tanulásra ösztönözheti a hallgatókat. A résztvevők ugyanis felfedezhetik, hogy mely területek a legérdekesebbek számukra, mik azok, amikbe később akár mélyebben is beleásnák magukat. A webinárium egy interaktív kérdezz-felekkel folytatódott, majd egy 2 órás programozó workshoppal zárult, ahol a résztvevők egy weboldal felépítésén keresztül a gyakorlatban is kipróbálhatták a kódolást.


A szerzőről:

About the author

Junior programozó képzések

Zöld út az IT karrierednek

Érdekel

Ismerd meg céges szolgáltatásainkat!

Discover our services for companies!

Tovább olvasnál?

Tovább olvasnál?

Read more?

Read more?