Published on:
15.4.2021

"Senkit se tántorítsanak el a sztereotípiák"

Publikálva:
2021.04.15.

Blanka a Green Fox előtt egy turisztikai startupnál dolgozott, és meg volt győződve arról, hogy nem programozó alkat. Ma már határozottan vallja, hogy a kódolás nem alkat kérdése.

Az üzleti-gazdasági világban otthonosan mozgott, míg az informatika távol állt tőle. Fogarasi Blanka egy turisztikai startupnál dolgozott a 2020-as év elejéig, amikor elgondolkodott, hogy merre is tart a karrierje, és nem volt teljesen elégedett. Elhatározta, hogy egy ideig utazgat és megpróbálja megtalálni, hogy mi érdekli igazán, ezért felmondott a munkahelyén. A Covid miatt az utazásról le kellett mondania, helyette elkezdett különböző területekbe belekóstolni, és hirtelen ötlettől vezérelve beiratkozott a Green Fox junior programozó képzésére. Azonnal megtetszett neki a kódok világa, amiről korábban úgy gondolta, hogy nem az ő terepe. Ráadásul mivel az online tanulást választotta, a nyári időszakban akár a Balatonról is be tudott csatlakozni a képzésre.

Egy csomó előítélet volt bennem

Családja és a barátai kétkedve fogadták, hogy beiratkozott egy programozó bootcampbe, és maga is meglepődött azon, hogy mennyire leköti ez a terület. „Ahogy sokakban, bennem is számos előítélet volt a programozással kapcsolatban. Például azt gondoltam, hogy ez túl nehéz, és már gyerekkorban el kellett volna kezdeni vagy legalább egyetemre járni ahhoz, hogy megtanuljam” – mondja Blanka. Saját bevallása szerint azért sem tartotta magát programozó alkatnak, mert világéletében lányos lány volt, illetve a programozást egy magányos és monoton munkának gondolta. „Emiatt eleinte attól is féltem, hogy nem fogok illeszkedni a green foxos osztályba, de idővel lebomlottak bennem ezek az előítéletek. Ma már úgy gondolom, nem létezik olyan, hogy programozó alkat, és azt is megtapasztaltam, hogy a programozás valójában csapatmunka. Épp ezért fontosnak tartom, hogy a sztereotípiák senkit se tántorítsanak el a programozástól.”

Idő kellett, hogy belerázódjak

Blankának az első perctől tetszett a programozásban, hogy logikus gondolkodást igényel, miközben a kreativitását is kiélheti. Full-stackes osztályba került, aminek örült, mert nem volt konkrét elképzelése arról, hogy mit szeretne, és így a front-endbe és a back-endbe is bele tudott kóstolni. Az első néhány hetet a lelkesedése ellenére megszenvedte, mert kezdetben úgy érezte, hogy nehezen áll rá az agya a kódolásra. „Életem legnehezebb fél éve volt, de nagyon élveztem. A képzés alatt szinte minden időmet a Green Fox és a tanulás tette ki” – emlékszik vissza Blanka, aki a teljes képzést online végezte el. „Az online tanulás mindig kicsit nagyobb önállóságot igényel. Persze segítettek a mentorok, de eleinte nehezen tudtam megítélni, hogy mi

az, amire magamtól kellene rájönnöm, és mi az, amihez jobb, ha segítséget kérek. Kellett egy kis idő, hogy belerázódjak ebbe.”

A Balaton-partról is csatlakozhattam

Az első hibrid osztályba járt, ahol mindenki egyénileg választhatott az online és a tantermi tanulás között. Nehezen döntött, de végül az online képzés mellett tette a le voksát, és ezt utólag is jó döntésnek tartja. „Mivel Budapesten élek, bejárhattam volna a kampuszra, de vonzott az online tanulás szabadsága.

Például a nyári időszakban jól jött, hogy akár a Balaton-partról is csatlakozhattam, de volt olyan csoporttársam, aki Békéscsabáról végezte el a képzést.

A vírushelyzet egy-egy időszakában pedig előfordult, hogy mindannyian online tanultunk. Tetszett ez a rugalmasság” – meséli Blanka a hibrid képzésről.

Nagyon jó volt a hangulat

A legnagyobb élmény Blanka számára az volt, hogy ebben a vegyes online/offline felállásban is összetartó csapat jött össze, és gördülékenyen ment a többiekkel való közös munka. „Olyan közösség jött létre, amiben mindenki teljesen önmaga lehetett, és nekem ez jó élmény volt. Ma már többekről mondhatom, hogy a barátaim, és bár hónapokkal ezelőtt véget ért a képzés, még mindig össze szoktunk járni. Sokfélék voltunk, fiúk és lányok, extrovertáltak és introvertáltak, különböző érdeklődési körökkel, mégis jól összeszoktunk. Gyakran viccelődtünk, és ugrattuk is egymást, tényleg nagyon jó volt a hangulat” – teszi hozzá.

Kaptunk egy erős alapot

A képzés végére kimerültnek érezte magát, de a karácsonyi időszakban volt ideje feltöltődni, mielőtt januárban aktívan belevetette magát az álláskeresésbe. „Izgultam, mert tudtam, hogy még bőven van mit tanulnom. Viszont azt is tudtam, hogy nagy érték az a gyakorlatorientált képzés és az a csapatmunka, amiben részem volt. Kaptunk egy erős alapot, amire jól lehet építkezni” – véli Blanka, aki szerint több tényezőn múlt, hogy a csoportból ki mennyi idő alatt helyezkedett el, például azon is, hogy mennyire ragaszkodtak egy bizonyos programnyelvhez. „Számomra az volt az egyik legfontosabb szempont, hogy legyen a cégnél mentorprogram. Sokan úgy gondolják, hogy ilyesmi csak a multiknál létezik, pedig akár a kisebb cégek is meg tudnak felelni ennek a kritériumnak.”

Jó döntés volt a Green Fox

Blanka gyorsan megtalálta a helyét, és február 1-jén már munkába is állt. Egy körülbelül 20 fős céghez csatlakozott, ahol rajta kívül 5 korábbi green foxos dolgozik. „Két mentorom van, akik mindketten a Green Foxból érkeztek, így jól tudnak támogatni a beilleszkedésben. Maga a munka is nagyon izgalmas. Tetszik, hogy nulláról alkotunk dolgokat, és nem pedig régi rendszereket hegesztgetünk” – mondja

Blanka, aki tartott attól, hogy junior tudása miatt eleinte kevésbé izgalmas feladatokat bíznak rá, de utólag alaptalannak bizonyult a félelme. A jövővel kapcsolatban még nem tudja biztosan, hogy a programozáson belül mivel szeretne foglalkozni, szívesen belekóstolna több területbe és programnyelvbe. Abban viszont teljesen biztos, hogy a Green Fox jó döntés volt.

A szerzőről:

About the author

Junior programozó képzések

Zöld út az IT karrierednek

Érdekel

Ismerd meg céges szolgáltatásainkat!

Discover our services for companies!

Tovább olvasnál?

Tovább olvasnál?

Read more?

Read more?